Richard Pound, fostul președinte al Agenției Mondiale Antidoping și unul dintre fondatorii acestui organism, este de părere că Rusia va pierde dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2018, dacă va exista un număr suficient de țări care să anunțe că boicotează competiția.
Rusia este în continuare arătată cu degetul pentru scandalul de dopaj în care sportivii săi au fost implicați. Potrivit raportului McLaren, peste 1.000 de sportivi ruși au beneficiat de un program de dopaj susținut de stat, în perioada 2011-2015. Scandalul continuă să producă valuri, deși autoritățile de la Kremlin au anunțat că au luat măsuri și că acel program a fost cauzat de corupția din sistem.
Richard Pound, unul dintre membrii fondatori ai Agenției Mondiale Antidoping și membru în Comitetul Olimpic Internațional, și-ar dori ca Mondialul din 2018 să nu mai fie organizat de Rusia. Nu este neapărat o idee nou. Pound vine și cu soluția pentru a forța mâna FIFA să-i retragă Rusiei organizarea turneului final de fotbal:
„Nu trebuie să excludem varianta ca unele țări să refuze să participe la CM Rusia 2018, ca răspuns la istoria lor (n.r. rușilor) în dopaj. Ar fi începutul unei situații în care Rusia să fie deposedată de dreptul de a organiza Cupa Mondială. Dar nu sunt un apropiat al FIFA, așa că îmi este greu să garantez pentru asta”, a declarat Richard Pound, citat de agenția R-Sport.
Discuțiile despre boicotarea Cupei Mondiale din 2018 au apărut imediat după ce Rusia a anexat Crimeea, însă acestea au pierdut din intensitate. Acum, boicotarea revine ca soluție pentru sancționarea Rusiei din cauza scandalului de dopaj. Reamintim că, în urmă cu o săptămână, agențiile naționale antidoping din 19 țări au semnat o document prin care cer excluderea Rusiei de la toate competițiile sportive. Acestea sunt Austria, Belgia, Canada, Croația, Danemarca, Estonia, Finland, France, Germany, Irlanda, Japonia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Africa de Sud, Suedia, Elveția și Statele Unite. În plus, au cerut să i se și interzică să mai organizeze evenimente sportive, inclusiv CM 2018.
Vitali Mutko, vicepremier în Rusia și fost ministru al Sportului, a acuzat din nou că toate aceste mișcări fac parte dintr-o conspirație internațională, dirijată la nivel politic: „Agențiile antidoping ar trebui să colecteze probe de urică, nu să se amestece în policită”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER