Robbie Rogers: „Era imposibil să mai rămân în fotbal după ce am recunoscut că sunt homosexual!”

Fostul mijlocaș al echipei Leeds, Robbie Rogers, al treilea fotbalist care și-a recunoscut orientarea homosexuală, crede că este imposibil pentru un jucător să continue în fotbal după ce își declară homosexualitatea.

Rogers, în vârstă de 25 de ani, a decis să-și încheie cariera după ce a făcut public în luna februarie că este homosexual.

„Este evident că în fotbal este imposibil să recunoști public. Imaginează-te mergând la antrenament în fiecare zi și fiind în centrul atenției. Ar fi un circ fără îndoială. Ar fi o nebunie”, a declarat el într-un interviu pentru The Guardian, citat de BBC.

Născut în California și selecționat de 18 ori în naționala SUA, Rogers și-a încheiat contractul cu Leeds în luna ianuarie. La mijlocul lui februarie, el a anunțat public că este gay printr-un mesaj postat pe pagina sa web.

El a admis că, atunci când s-a gândit dacă să-și dezvăluie orientarea sexuală când încă era în activitatea sportivă, reacția coechipierilor reprezenta o problemă cu care ar fi trebuit să se confrunte.

„Mi-a fost teamă de cum vor reacționa coechipierii mei. Asta i-ar fi schimbat pe ei? Chiar dacă aș fi fost aceeași persoană, s-ar fi schimbat modul în care ei s-ar fi comportat față de mine, când aș fi fost în vestiar sau în autocar?”, a povestit el

Rogers a mai jucat în Olanda la Heerenveen, la Columbus Crew în țara sa natală și la Stevenage, în liga a treia engleză, unde a fost împrumutat de Leeds. Americanul spune că fotbalul este un sport extraordinar, dar brutal, unul „care ia oamenii și îi lovește în cap”.

„Adăugând aspectul homosexual nu faci o combinație grozavă”, a precizat tânărul.

El s-a declarat nesigur de faptul că ar fi putut deveni un model capabil să reziste în fața posibilului abuz la care ar fi fost suspus după recunoașterea orientării sexuale: „Poate aș fi fost suficient de puternic, dar nu știu dacă asta vreau cu adevărat. Aș vrea doar să fiu un fotbalist, nu vreau să am de-a face cu scene de circ. Vin oamenii să te vadă pentru că ești gay?”

Reacția fanilor echipei adverse și a mass-media au fost de asemenea motive de îngrijorare pentru Rogers: „Dacă joci bine se va spune despre tine așa: «fotbalistul homosexual joacă bine». Dacă ai un meci slab, va fi: «Au, tipul ăla gay, are probleme pentru că e gay».

De-a lungul timpului doar doi fotbaliști au mai recunoscut că sunt homosexuali. În 1990, fostul component al naționalei under 21 a Angliei Justin Fashanu a fost primul jucător care a evoluat în Marea Britanie care a anunțat că este homosexual. Al doilea a fost un suedez de origine engleză, Anton Hysen, fiul fostului jucător al echipei Liverpool Glenn Hysen, care a jucat la echipe din Suedia și admis că este homosexual în 2011.

Potrivit Los Angeles Times, niciun american nu a continuat să evolueze într-un sport colectiv profesionist major după ce și-a recunoscut orientarea sexuală.

Sursa: Mediafax

Publicat: 29 03. 2013, 18:26
Actualizat: 29 03. 2013, 18:27