Roberto Carlos a explicat cum a reușit golul carierei, cu Franța, în 1997: „Antrenorul a spus că pleacă la vestiare dacă trag de acolo”

  • Roberto Carlos a explicat golul fenomenal marcat în 1997, într-un meci Brazilia – Franța

La 17 ani distanță, golul marcat de Roberto Carlos împotriva Franței, în cadrul unui turneu amical internațional, încă mai produce uimire și naște discuții. Fostul mare fundaș brazilian a explicat cum a reușit să imprime balonului acel efect care a rămas în istoria fotbalului.

Roberto Carlos a dezvăluit că nici Dunga, dar nici selecționerul Zagallo n-au avut încredere că acea lovitură liberă poate fi transformată în gol cu un șut direct pe poartă. Fostul jucător al lui Real Madrid a fost și el surprins de traiectoria pe care a luat-o mingea. Unul dintre secrete a  fost modul în care a poziționat mingea, cu valva așezată spre el, lucru care a făcut-o să se răsucească în aer mai mult decât în alte situații.

„Am pus valva, cea mai grea parte a balonului, înspre mine. Dunga mi-a zis că distanța e prea mare. Antrenorul, Zagallo, a spus că dacă o să bat direct, el o să plece la vestiar…dar n-a făcut-o. Am lovit balonul, dar n-am crezut că va prinde efectul incredibil pe care l-a avut. Imaginile au arătat cum jucătorii au plecat din zid, gândindu-se că mingea a ieșit afară. Am vorbit cu Zidane, care a stat în zid, și mi-a spus că doar eu pot să fac asemenea lucruri. I-am răspuns că și el poate să facă așa ceva, pentru că este un jucător incredibil”, a declarat Roberto Carlos, conform francefootball.fr.

Golul a atras atenția cercetătorilor
Imediat după ce Roberto Carlos a marcat acel gol, statisticienii s-au grăbit să măsoare viteza pe care a atins-o mingea. Aceasta a fost 136,7 km/h, o viteză mare, însă nu excelentă. Recordul este deținut de Ronny Heberson, la un gol reușit în 2006 într-un Sporting  – Naval 2006, când mingea a atins 212,3 km/h.

Până și fizicienii au studiat fenomenul. O echipă de cercetători francezi a analizat golul marcat în 1997 de Roberto Carlos și au ajuns la concluzia că acesta poate fi reprodus, dacă se respectă o serie de criterii: „Am demonstrat că o sferă se rotește în formă de sferă. Traiectoria balonului a fost în formă de cochilie de melc, iar curbura a crescut odată cu deplasarea balonului”, a explicat la acea vreme Cristophe Clanet, cercetător la Școala Politehnică din Paris.

Deci, distanța este primul criteriu: „A fost o lovitură ciudată, dar nu a fost întâmplătoare. Pentru că ea să se transforme în gol, a fost nevoie ca jucătorul să lovească mingea cu aproximativ 130 km/h și de la o distanță de aproximativ de 35 de metri. Pe un teren adevărat de fotbal, vom vedea ceva apropiat de o spirală ideală, dar forța gravitațională o va modifica. Dar dacă șutezi destul de puternic, așa cum a făcut Carlos, poți diminua efectul forței gravitaționale”, a mai declarat Cristophe Clanet.

VIDEO: Golul marcat de Roberto Carlos împotriva Franței

Publicat: 28 01. 2014, 21:21
Actualizat: 28 01. 2014, 21:22