România putea fi și mai aproape de Euro 2024! Cum s-a ajuns la prăbușirea șocantă și în timp record a naționalei care a făcut instrucție în grupa tricolorilor | SPECIAL

Brigada de arbitri formata din Cevdet Komurcuoglu, Halil Umut Meler si Ibrahim aglar Uyarcan alaturi de capitanii Smail Prevljak si Nicolae Stanciu la meciul de fotbal dintre Romania si Bosnia Hertegovina, contand pentru Liga Natiunilor, desfasurat pe Stadionul Rapid Giulesti din Bucuresti, luni 26 septembrie 2022. Bucuresti *** The team of referees formed by Cevdet Komurcuoglu, Halil Umut Meler and Ibrahim aglar Uyarcan together with the captains Smail Prevljak and Nicolae Stanciu at the football match between Romania and Bosnia Herzegovina, counting for the League of Nations, held at the Rapid Giulesti Stadium in Bucharest, Monday 26 September 2022 Bucharest Copyright: xRazvanxPasarica/SPORTxPICTURESx,Image: 726264822, License: Rights-managed, Restrictions: Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no
Vezi galeria foto - 4 poze

Bosnia s-a făcut de râs în fața Portugaliei după o primă repriză dezastruoasă, a cedat în final cu 0-5, iar fosta adversară a României de anul trecut, din Liga Națiunilor, s-a „prăbușit” într-un timp record. N-am putut însă mai mult în această competiție și depindem acum de ultimele meciuri, cu Israel și Elveția, pentru a ajunge la Euro 2024.

Cum s-a prăbușit în timp record Bosnia, naționala care a făcut instrucție în grupa României

În vara anului trecut, România ceda în fața Bosniei cu scorul de 0-1, după un meci modest făcut de tricolorii conduși de Edi Iordănescu.

Echipa noastră și-a luat revanșa în retur, s-a impus cu 4-1, dar meciul era mai degrabă un „amical”, din moment ce Bosnia era sigură că termină pe primul loc grupa de Liga Națiunilor.

Cum a arătat clasamentul din grupa României:

A urmat însă o prăbușire inexplicabilă a Bosniei și un semn cât se poate de clar că am fi putut să facem mai mult în această competiție și să nu depindem doar de preliminariile clasice pentru a ajunge la Euro.

Totul a culminat luni seara, atunci când reprezentativa „condusă” încă din teren de Dzeko și Pjanic a fost pulverizată de Portugalia lui Ronaldo, scor 0-5. Cum rezultatul final a fost stabilit încă de la pauză, Bosnia a bifat cea mai proastă repriză din toată istoria sa, ajungând pe penultimul loc.

De menționat că Bosnia și-a dezamăgit crunt fanii și în iunie, atunci când a cedat la Zenica cu Luxemburg, scor 0-2.

Cum arată clasamentul din grupa Bosniei:

Amar Dedic și Ermedin Demirovic valorează peste 30 de milioane de euro

Dacă România se laudă mai ales cu Radu Drăgușin, Bosnia a ajuns într-o astfel de situație grea chiar dacă are jucători foarte valoroși din noul val, fiind peste tricolori la acest capitol.

Amar Dedic (21 de ani) valorează deja 20 de milioane de euro, chiar dacă este fundaș, în timp ce Ermedin Demirovic, vârful lui Augsburg are o cotă de piață de 12 milioane de euro. Nu trebuie uitat nici Sead Kolasinac, titular în defensiva celor de la Atalanta, echipă aflată pe primul loc în grupele Europa League.

O explicație a acestor rezultate poate fi că Edin Dzeko a ajuns deja la 37 de ani și nu mai este la nivelul din Serie A, în timp ce Miralem Pjanic, „Hagi” al Bosniei, pare doar o umbră a jucătorului care impresiona la AS Roma și Juventus.

Bosnia n-are un stadion decent, iar Federația este aproape de colaps

Dacă în România s-au construit arene pe bandă rulantă, iar Arena Națională se prezintă în continuare foarte bine, Bosnia „fuge” de Sarajevo și continuă să joace la Zenica, acolo unde condițiile sunt mai mult decât modeste.

Consolarea vine în această perioadă de la Zrinjski, prima formație din Bosnia care atinge grupele unei cupe europene. Ba mai mult, această formație a revenit incredibil cu Alkmaar și a câștigat cu 4-3, izbutind să reziste până în prelungiri cu Aston Villa, acolo unde a cedat la limită: 0-1.

Prin comparație, România n-a fost în stare să trimită vreo echipă nici măcar în grupele Conference League.

România putea fi în locul Bosniei, care poate să meargă la Euro prin Liga Națiunilor

Dacă România încă tremură pentru calificare, după egalul cu Belarus, scor 0-0, Bosnia poate profita din plin de „recolta” din Liga Națiunilor pentru a ajunge la Euro.

În play-off-ul din Liga Națiunilor ajung cele mai bune echipe naționale care nu s-au calificat din preliminarii.

    • 2014 este anul în care Bosnia a reușit cea mai mare performanță, fiind prezentă la Cupa Mondială. Calificarea a obținut-o în urmă cu 10 ani, după o victoria cu Lituania, scor 1-0

 

Publicat: 17 10. 2023, 10:06