Scandalul care aruncă o pată imensă asupra fotbalului! Întreg lotul Rusiei de la CM 2014, anchetat pentru dopaj! „FIFA a negat prea mult timp că nu are o problemă!”
Cu mai puțin de un an rămas până la startul CM 2018, un imens scandal de dopaj ce are în centru chiar gazda turneului final de anul viitor, Rusia, stă să erupă.
Publicația engleză Daily Mail anunță astăzi că întreg lotul Rusiei care a participat la CM 2014 face obiectul unei investigații sub suspiciunea de dopaj. „Este un scandal care rușinează lumea fotbalului și pune în pericol cel mai spectacolus show sportiv din lume”, notează jurnaliștii englezi.
Cei 23 de fotbaliști care au reprezentat Rusia la mondialul din Brazilia, plus alți 11 fotbaliști apar pe o listă cu peste 1000 de „persoane de interes” ce fac obiectul unui nou scandal uriaș de dopaj.
Vladimir Putin (dreapta), alături de președintele FIFA, Gianni Infantino, la deschiderea Cupei Confederațiilor
10 miliarde de euro a investit Rusia în organizarea CM 2018
Cinci dintre fotbaliștii Rusiei prezenți la CM 2014 au făcut parte și din lotul formației care a participat la Cupa Confederațiilor, în această lună. Este vorba de Maksim Kanunnikov, Denis Glushakov, Igor Akinfeev, Aleksandr Samedov și Yuri Zhirkov.
„Este pentru prima dată când suspiciunile ce acoperiseră restul sportului din Rusia se extind asupra fotbalului, iar dezvăluirile ridică acum întrebarea dacă Rusia este potrivită să organizeze turneul (n.r. CM 2018)„, scriu englezii.
Conform sursei citate, pe masa FIFA se află în acest moment un dosar cu probe și informații privind jucătorii, iar un purtător de cuvânt al forului internațional a confirmat investigația.
Daily Mail prezintă și poziția lui Dick Pound, un fost președinte la Agenției Mondiale Antidoping (WADA), care spune că a venit momentul ca FIFA să se aplece asupra unei probleme pe care a negat-o ani la rând.
„Este o responsabilitate imens[ pentru FIFA să ajungă la o concluzie în acest caz înainte de startul Cupei Mondiale. Este obligatoriu să anunțe ce pași vor face, ce descoperă și să ia orice decizie necesară pentru a proteja integritatea sportului. Chiar și în cazul unei organizații cu o credibilitate redusă, cum e cazul FIFA, dacă ești un oficial cu funcție înaltă nu îți poți dori să faci parte dintr-o instituție care ignoră astfel de cazuri.
Dopajul în fotbal a fost negat instituțional anni la rând. Am văzut prea multe prezentări FIFA venind direct din domeniul fantasticului, precizând că ei nu au o problemă. Trebuie să ia acest caz în serios!„, spune fostul conducător WADA.