UEFA vrea să înființeze o nouă competiție, după modelul Champions League! Nations League ar urma să înlocuiască meciurile amicale

UEFA vrea să transforme fotbalul la nivel de echipe naționale pentru a-l face mai atractiv. Astfel, forul continental dorește să înlocuiască meciurile amicale cu o competiție denumită Nations League în care vor fi incluse toate federațiile afiliate.

Ideea nu este una nouă, însă a fost luată serios în discuție abia luna trecută la întâlnirea de la Dubrovnik unde s-a încercat schițarea efectivă a întrecerii. Potrivit celor de la The Guardian, care citează surse din cadrul UEFA, Nations League ar urma să debuteze începând cu 2018 și toți cei 54 de membri afiliați să se alinieze la start.

Naționalele ar urma să fie împărțite în nouă divizii, în funcție de coeficient și rezultate, urmând ca echipa care se impune într-o serie să ia locul ultimei clasate din seria superioară. Schimbările de acest gen se vor face după fiecare etapă jucată. Câștigătoare turneului va fi desemnată, evident, câștigătoarea primei serii și va primi un premiu substanțial.

The Guardian mai notează că UEFA a preluat controlul drepturilor TV pentru toate naționalel, promițând în schimb sume mai mari din televizări. Nations League ar urma să aibă același regulament de televizare ca și Champions League, iar UEFA s-ar putea ține de promisiune în acest caz.

Totuși, federațiile importante din Europa ar putea refuza participarea la Nations League. Pentru naționale precum Anglia, Spania sau Germania, spre exemplu, este mult mai important un amical cu Brazilia sau Argentina din punct de vedere financiar. Dacă ar intra în Nations League, ar trebui să renunțe la partidele amicale contra oricărei echipe care nu este afiliată UEFA.

Cum arată cele nouă serii:

Prima divizie: Spania, Germania, Olanda, Italia, Anglia, Portugalia

A doua divizie: Rusia, Grecia, Croația, Suedia, Franța, Bosnia-Herțegovina

A treia divizie: Ucraina, Danemarca, Elveția, Belgia, Ungaria, Cehia

A patra divizie: Irlanda, Serbia, Norvegia, Slovacia, Turcia, Israel

A cincea divizie: Slovenia, Austria, România, Muntenegru, Polonia, Finlanda

A șasea divizie: Scoția, Armenia, Bulgaria, Letonia, Estonia, Belarus

A șaptea divizie: Țara Galilor, Irlanda de Nord, Albania, Islanda, Lituania, Macedonia

A opta divizie: Georgia, Moldova, Azerbaijan, Luxemburg, Cipru, Kazakhstan

A noua divizie: Liechtenstein, Insulele Feroe, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar

Publicat: 11 10. 2013, 09:57
Actualizat: 11 10. 2013, 11:07