Un fost diplomat francez vrea să facă din Steaua un club care să se bată din nou pentru câștigarea Ligii. Anunțul făcut în Franța
Jerome Champagne este unul dintre cei care încearcă să-i ia locul lui Sepp Blatter la șefia FIFA. Fost diplomat francez, acesta își propune să reducă decalajul financiar între marile puteri fotbalistice ale lumii și cluburile mici.
Pe 29 mai, Michael van Praag, David Ginola, Luis Figo, prințul iordanian Ali bin Al Hussein și Jerome Champagne vor încerca să-l schimbe pe Blatter din scaunul de președinte FIFA. Blatter este favorit pentru un nou mandat, dar ceilalți 5 speră într-o minune și apelează la diverse promisiuni.
Printre cele mai interesante sunt cele ale lui Jerome Champagne. Prezentat ca un bun cunoscător al fotbalului și fost diplomat francez, acesta speră să atragă voturile celor mici și săraci, care reprezintă totuși majoritatea în fotbalul mondial. Concret, Champagne spune că diferența în echipele cu forță financiară și cele mici este mult prea mare, iar prăpastia continuă să se adâncească.
„Noi trebui să păstrăm ce s-a făcut bine în ultimii 40 de ani. Dar trebuie să abordăm o problemă: inegalitatea în dezvoltare. Acum 20 de ani, fotbalul european era omogen: Steaua București a fost campioana Europei în 1986, Steaua Roșie Belgrad – în 1991. Acum, nu mai este posibil. Dar nu numai Europa de Est a fost afectată, ci și Țările de jos, Suedia…Există acum în fotbalul european „cortina financiară de fier”. Cele mai bogate 20 de cluburi din lume au o cifră de afaceri de 6,2 miliarde de euro pe an, pe când 100 de federații din întreaga lume supraviețuiesc cu bugete anuale de puțin peste două milioane de euro. Vedem o Ligă a Campionilot tot mai inegală, elitistă”, spune Champagne, într-un interviu acordat celor de la europe1.fr.
Acesta susține că distanța dintre cluburi a prins proporții după introducerea Legii Bosman, care a dat dreptul la libera circulație a jucătorilor: „Sub impactul cazului Bosman, fotbalul european a devenit o mașină care a creat inegalitate. Și dacă vrem să continue globalizare fotbalului, trebuie să fie mai bine pentru toată lumea”. Champagne nu spune însă cum ar vrea să reducă această diferență despre care vorbește.
Discursul francezului nu l-a impresionat pe Răzvan Burleanu, care are o altă preferință pentru președinția FIFA, olandezul Michael van Praag.