Deși nu este încă recunoscută ca stat independent, nici frontierele sale nefiind clar trasate, Palestina are echipe naționale de fotbal masculin și feminin. Acestea își desfășurau partidele în fâșia Gaza, pe stadionul Rafah. Bombardat în 2006 de aviația statului evreu, refăcut ulterior cu bani de la forul mondial, arena a fost, din nou, ținta bombelor inteligente lansate de supersonicele israeliene. Oricum, este greu de crezut că Hamas avea adăposturi subterane sau depozite de arme și muniții sub respectivul gazon.
Sportul bombardat
Conflictul din Gaza nu iartă pe nimeni, iar pagubele materiale sunt, la rândul lor, imense. Atacul aerian asupra taberei de refugiați din Rafah a luat ca țintă inclusiv "Palestinian Football Stadium", unica arenă omologată de FIFA unde își disputau partidele reprezentativele de seniori și de juniori ale statului palestinian. Știrea și fotografia au fost transmise către Gazzetta dello Sport de către Jimmy, un puști evreu pacifist care lucrează ca voluntar pentru "Comitetul împotriva demolării caselor arabilor palestinieni."
Bombe cu repetiție
Ceea ce s-a întâmplat acum s-a mai petrecut o dată, în 2006, dar circumstanțele au fost, totuși, diferite. Atunci a fost vorba de o contraofensivă terestră, iar un tanchist a greșit ținta lansând un obuz care a aterizat exact pe gazonul terenului Rafah. Din fericire, fără a face victime, iar craterul lăsat amintire, dar și gazonul ars de gazele fierbinți ale suflului exploziei au fost "vindecate" de Sepp Blatter.
În context, forul diriguitor al fotbalului s-a implicat, trimițând bani și specialiști pentru a repara răul făcut de alții. "Misiunea noastră este aceea de a reda copiilor și tinerilor posibilitatea de a juca fotbal. Acest sport face parte din școala vieții", declara atunci elvețianul Blatter.
Vise frânte
De data aceasta, din păcate, daunele sunt mult mai mari. Practic, din stadion nu ai rămas decât câteva grămezi de fiare răsucite si care duc cu gândul la "Ground Zero" și la ceea ce rămăsese după prăbușirea Turnurilor Gemene. Ironia este că respectivul stabiliment găzduise doar câteva meciuri internaționale, restul partidelor considerate acasă erau disputate de palestinieni în țările arabe prietene, Egipt și Qatar, în primul rând.
Fotbalul în Palestina rămâne un vis, dar și un motiv de luptă politică, iar filmul "Goal Dreams" a prezentat foarte bine speranța de a juca fotbal pe timp de pace în Palestina. Până acum, fotbalul pare condamnat să rămână doar un vis în teritoriile ocupate, dar ne-am gândit să vă prezentăm trailer-ul acestui film emoționant.
articol de Octavian METONI
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER