VIDEO / Se întâmpla pe 4 iulie
Una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului, a însemnat și renașterea Germaniei ca mare putere sportivă, după ce timp de câțiva ani nici nu mai existase ca stat, ci numai ca teritoriu ocupat de Aliați. Echipa Ungariei îi zdrobise în grupe, era neînvinsă de ani de zile, iar golurile marcate Puskas și Czibor au însemnat un 2-0 înregistrat chiar în primele minute ale meciului. A fost prima demonstrație a imensului orgoliu german, în componența primului "11" fiind trei fotbaliști ai căror tați erau prizonieri în Uniunea Sovietică, la peste nouă ani de la capitularea celui de-al treilea Reich.
Revenirea
Morlock reduce din diferență, iar dubla lui Rahn stabilește scorul final, 3-2 pentru Germania Federală. A mai fost un gol perfect valabil marcat de Puskas care ar fi împins meciul în prelungiri, anulat pentru ofsaid, dar cine a mai avut timp pentru asemenea detalii? Publicul din Berna nu-și putea renega originile germane și i-a încurajat frenetic pe nemți, care au jucat ca la ei acasă. După partidă, guvernul comunist de la Budapesta i-a acuzat pe fotbaliștii maghiari de lipsă de patriotism, serviciile secrete i-au anchetat luni de zile, dar nu s-a lăsat cu sancțiuni. Oricum, echipa lui Puskas, Kocsis și Hidegkuti avea să se destrame doar doi ani mai târziu, după revoluția antisovietică din 1956. Pentru a omagia evenimentul de la 4 iulie, un regizor german a turnat un film pe care l-a denumit "Das Wunder von Bern". În plus, "Minunea de la Berna" s-a produs pe 4 iulie, ziua națională a SUA.
Di Stefano: "Coechipierul meu de la Real Madrid, ungurul Puskas, este cel mai mare fotbalist de pe planetă. Odată cu trecerea anilor, te retragi mai la mijloc sau în apărare. El, nu. A devenit un atacant imposibil de ținut la 30 de ani, iar șutul său cu stângul este o lovitură de tun. Și gândiți-vă și la faptul că i s-au furat niște ani din carieră, nu a putut disputa niciun meci oficial mai bine de doi ani după fuga din țara sa natală".
Â
Â