INTERVIU | Ioan Viorel, specialistul Premier League al Eurosport: „Liverpool și Manchester City sunt un fel de Goliath, ceilalți David”
Jurnalist cu o experiență de peste 15 ani, Ioan Viorel, expert Premier League Show și comentator la Eurosport, a acordat un interviu exclusiv în care a vorbit despre cum a descoperit pasiunea pentru fotbal, începutul carierei de comentator, emisiunea Premier League Show și lupta pentru titlu în campionatul englez de fotbal.
Premier League Show este o emisiune de analiză dedicată fotbalului din Anglia. În fiecare sâmbătă și duminică, Emanuel Terzian și Ion Alexandru, moderatorii emisiunii, îi așteaptă pe telespectatori alături de experții Gabriel Cânu și Ioan Viorel la o oră de analiză a etapelor din Premier League.
Emisiunea începe cu o oră înaintea primul meci de sâmbătă și duminică, având secțiuni speciale de analiză tactică și secțiuni în care se prezintă statistici relevante, dar în același timp se comunică direct și cu fanii Premier League prin intermediul întrebărilor adresate pe pagina Eurosport România.
Când ai început să comentezi meciuri de fotbal? Asta ți-ai dorit să faci dintotdeauna?
Ioan Viorel: Am început să comentez meciuri la începutul anilor 2000, în timp ce lucram la ProSport sau Gazeta Sporturilor. Aveam parteneriate cu PRO TV, TVR sau Antena 1, însă eram doar câțiva jurnaliști din presa scrisă care comentam, pe rând, cu oamenii postului respectiv.
Care este momentul cel mai dificil prin care ai trecut în cariera de comentator sportiv?
Din câte îmi amintesc, nu am avut parte de un moment dificil în cariera mea de comentator, poate la început când mi-am dat seama câți oameni mă privesc, dar când faci totul cu pasiune, depășești fiecare obstacol.
Din acest sezon ești și analist la Premier League Show. Cât de ușoară sau dificilă a fost trecerea la acest rol pentru tine?
Deloc dificilă! Este ceva care a venit natural. Este un pas important pentru noi. Suntem mai aproape de fani, de pasionații de fotbal. Putem interacționa mai mult, ne putem cunoaște mai bine. Acest lucru ne dă posibilitatea să înțelegem mai bine ce își doresc astfel încât să le oferim toate aceste informații și să îmbunătățim experiența lor. Cât timp ai cultură fotbalistică, nimic nu este greu în acest domeniu. Plus că am avantajul, sau darul, de a fi spontan ceea ce m-a ajutat de multe ori să ies din situații încurcate.
Care parte din ce faci pentru Eurosport îți face mai mare plăcere? Să comentezi sau să analizezi?
Ambele părți au frumusețea lor. Dacă ar fi totuși să aleg, aș merge pe comentariu, pentru că urmăresc și meciul în același timp. Fotbalul mai întâi se joacă, abia apoi se vorbește! În schimb, la analiză, poți dezvolta, te poți uita în detaliu la tehnică, la strategia de joc, ceea ce este iarăși foarte frumos.
Cum te pregătești pentru emisiune și pentru meciurile comentate, și cât timp îți ia pregătirea?
Pentru a mă pregăti pentru emisiune și comentariu, mă documentez cu o seară înainte, iar dimineața reușesc în două ore să pun toate informațiile la punct. În rest, pregătirea mea e ca în orice altă zi obișnuită din viața mea.
Care sunt elementele pentru care fanii Premier League ar trebui să se uite la acest campionat?
Fanii urmăresc Premier League pentru că, fără îndoială, este cel mai puternic și cel mai frumos campionat din lume. Nu numai meciul în sine este un spectacol, ci tot ceea ce ține de el, ce este în jurul său: tribune, fani, show. Până și momentele comemorative sunt impresionante. Toate au o grandoare care nu poate fi regăsită într-un alt campionat. Până și felul în care este filmat și produs un meci este deosebit.
Cum ți se pare momentan Liverpool în comparație cu sezonul trecut? Dar Manchester City?
Liverpool mi se pare o echipă mai puternică decât anul trecut, cel puțin la nivel mental. Pe de altă parte, Manchester City mi se pare ușor distrată față de sezonul precedent, dar la ce fotbaliști are, poate bate pe oricine și oricând.
Ce diferențiază aceste două echipe de restul echipelor din campionat?
Diferența față de restul echipelor este făcută în primul rând de valoarea individuală și de experiența pe toate planurile pe care o au jucătorii de la Liverpool și Manchester City. Cei doi sunt un fel de Goliath, ceilalți David. Sigur că se întâmplă ca David să-l învingă pe Goliath, dar foarte rar.
Ce club te-a impresionat cel mai mult până acum în sezon? Dar care a fost cea mai mare dezamăgire?
Chelsea și Leicester au fost echipele care m-au impresionat până acum, din motive diferite. Chelsea pentru cum s-a pus pe picioare cu Frank Lampard la cârmă, cu atâția tineri talentați în primul unsprezece, iar Leicester pentru saltul calitativ ca echipă față de anul trecut. Brendan Rodgers este chiar antrenor. Marea dezamăgire este, în primul rând, Tottenham. De la finala Ligii Campionilor, la un loc în jumătatea a doua a clasamentului în Premier League.
Ce șanse crezi că are Anglia să câștige un turneu final în viitorul apropiat, bazându-ne pe performanțele din ultimii ani ale echipelor de juniori și tineret?
Sunt sigur că Anglia va câștiga un trofeu important la seniori în următorii ani. Nu mulți ani, pentru că vedem cu toții câți tineri valoroși sunt promovați în Premier League. Cluburile conduc valori pe bandă rulantă, deci vine vremea Angliei!
În afara fotbalului, mai ai afinități și spre alte sporturi? Care și de ce?
În afara fotbalului îmi mai plac cricket-ul, baschetul, handbalul. Și voleiul îmi place. În general sporturile de echipă, pentru că sunt mai spectaculoase și pentru că acolo sunt mai vizibile niște valori pe care ar trebui să le urmăm și noi în viața de zi cu zi – respectul reciproc, comunicarea, scopul comun, pasiunea pentru ceea ce fac.
În timpul liber, care sunt pasiunile și hobby-urile tale?
Nu am prea multe momente libere. Totuși, atunci când am o fereastră, îmi place să călătoresc. Mult și peste tot. Sau, dacă tot nu pot pleca pe undeva, îmi place să-mi iau fata, care e în clasa a X-a, și să mergem la teatru. Mergeți la teatru! E o bucurie a sufletului.