INTERVIU | Mărturiile unui fost dinamovist din țara în care se mai joacă fotbal cu spectatori în tribună: „Facem vaccin săptămânal, nu mi-e frică, e mai bine să fii aici decât în altă parte în Europa!”

Hidra coronavirusului a băgat fotbalul în carantină. Competițiile continentale au fost amânate, înghețate, Campionatul European din 2020 a fost mutat peste un an, federațiile au oprit meciurile pe rând, în funcție de cum s-a întins umbra virusului mortal.

Totuși, în Europa, se mai joacă fotbal. În Belarus! Și chiar cu suporteri în tribune. Președintele Alexander Lukashenko nu pare impresionat de efectele COVID-19. “Beți vodcă și faceți saună”, a fost sfatul, mai în glumă mai în serios, transmis de șeful statului.

În Belarus evoluează și fostul dinamovist Elis Bakaj (32 de ani). Albanezul care a trecut prin „Ștefan cel Mare” în sezonul 2011 – 2012 (27 de partide și 5 goluri) îmbracă tricoul celor de la Dinamo Brest, echipă la care s-a transferat de la rivala Sahtior Soliogorsk (la Soliogorsk joacă un alt albanez, fostul golgheter al Ligii 1, Azdren Llullaku (ex- Gaz Metan, CSMS Iași și Astra).

ProSport: Salut, Elis! Ce faci în vreme de pandemie?

Elis Bakaj: Salutare! Ce bucurie să mă sunați din România! Mă antrenez, joc fotbal și acum am ieșit să-mi iau o cafea. Aici viața merge în ritmul normal. Aproape normal. Campionatul continuă, restaurantele, cafenelele, băncile, toate au rămas deschise.

Și vine lumea la stadion?

La ultimul meci au fost 3500-4000 de oameni, noi jucăm, de obicei, cu 10 000 de suporteri. La jumătate, oamenii nu sunt foarte speriați, au ritmul lor, chiar dacă există și o teamă.

Vodcă și saună, așa cum a spus președintele Lukashenko…

(râde). Da, așa a spus, a făcut o glumă, le-a transmis oamenilor să se trateze cu vodcă și saună, însă să nu se exagereze cu vodca, din tratament, pe lângă saună și vodcă, face parte și munca, iar a doua zi lumea trebuie să meargă la lucru. Să nu crezi, însă, că nu se iau măsuri. Înainte să intre în stadion, fiecărui superter i se ia temperatura, în bănci și la restaurante se dă cu substanțe dezinfectante, există unele măsuri, însă nu este disperare.

Și pentru voi, jucătorii, ce măsuri s-au luat?

Suntem controlați periodic, la fiecare șapte zile facem un vaccin antigripal, președintele nostru, care este și în politică, un apropiat al lui Alexander Lukashenko, a venit și ne-a vorbit, nici pentru el nu e o situație plăcută, are afaceri și granițele s-au înschis.

Și ce a spus?

Să stăm liniștiți, o să treacă. Virusul a fost și înainte și probabil sunt unele interese financiare pentru un vaccin nou, noi să ne vedem de treabă, să ne antrenăm, să jucăm.

Te simt liniștit, chiar nu îți este teamă? Nu e o situație plăcută pentru un sportiv, mai ales dacă ținem cont toate competițiile din Europa au fost oprite.

Nu îmi este teamă pentru că nu am de ales. Sunt plătit să mă antrenez, sunt plătit să joc. Par tare, însă hai să-ți spun ce mă face să am atitudinea asta. Am colegi care nu sunt așa de liniștiți și-i înțeleg. Frate, eu sunt singur aici, soția și copilul meu sunt în România (n.r. Elis Bakaj este căsătorit cu o româncă), părinții mei sunt la Tirana. Știi ce le-am spus lor?

Te rog?

Să stea în casă, să respecte regulile pe care le impun autoritățile, faci ce spune statut, să stea liniștiți, muncesc eu și trimit bani. Îmi e teamă pentru ei, pentru mine nu am nicio problemă. Îmi e greu că nu-mi pit vedea copilul, însă așa e mai bine. Părinții mei sunt la Tirana, tot văd că românii se plâng de sistemul sanitar, în Albania e jale, nu sunt spitale, totul e la pământ. Ei sunt izolați în casă, autoritățile nu lasă pe nimeni să iasă pe străzi. Și e mai bine!

  • 76  cazuri de persoane infestate cu Covid 19 a înregistrat Belarus, la data de 22 martie

M-au sunat jurnaliști din America să mă întrebe cum de jucăm fotbal în condițiile astea. Le-am spus că suntem plătiți să jucăm și să ne antrenăm!

 Cu Llluaku ai vorbit, el pare mai panicat?

Da, vorbesc des cu el, e mai fricos. Știi ce i-am spus și lui să-l mai  liniștesc? Acum e mai bine să fii aici, în Belarus, decât să fii în Italia sau în alt loc din Europa. În Brest nu prea sunt cazuri, însă am colegi la mine în echipă care locuiesc cu familiile lor și își fac griji. Își fac griji pentru ei, noi suntem rezistenți, suntem sportivi, dacă luăm virusul o să-l ducem, însă problema este familia.

Hai să schimbăm subiectul. Cum a fost experiența ta la Dinamo, Dinamo București!

Ce bine! Coronavirus, Coranavirus, Coronavirus. O să înnebunim, poate din acest motiv președintele Lukashenko a luat decizia de a transmite ce a transmis. România a fost primul meu contact cu fotbalul din străinătate, până atunci jucasem doar în Albania. Iubesc România, am casă acolo, copilul meu e jumătate rămân, e a doua mea țară, chiar dacă din punct de vedere fotbalistic nu am reușit să mă impun.

Ce ți-a lipsit? Ai început bine, erai iubit de fani, însă ceva nu a mers…

Lipsa de experiență, presiunea, Dinamo nu e un club ușor, e o echipă grea. Dacă aș veni acum la Dinamo, cu siguranță m-aș impune, am altă experiență, văd altfel lucrurile.

Și, ținând cont că soția ta e româncă, de curând ai devenit tată, nu te bate gândul?

Să știi! Mi-aș dori să mă retrag din România! Am 32 de ani și la această vârstă nu știi cât mai joci, un an, doi, trei, șase luni. România a fost și motivul pentru care am ales să mă transfer la Dinamo Brest, sunt mai aproape de țară, ajung repede la Varșovia, iar de acolo am avion direct. Să-l saluți pe Dănciulescu și să-i transmiți multă sănătate.

Aici, oamenii se plimbă toată ziua, de parcă nimic rău nu s-ar întâmpla. Nu realizează situaţia actuală. Sper ca totul să fie bine, dar nu pot fi sigur, deoarece virusul a infectat deja celelalte naţiuni.. Mai presus de toate, prezenţa publicului mă îngrijorează. Ei au o altă mentalitate în Belarus. Ar fi fost destul timp pentru a recupera etapele până în decembrie. Chiar nu pot înţelege. Eu încerc să fiu atent. Mă antrenez, joc şi apoi mă închid în casă. Ies doar la cumpărături. Însă aici există un alt motiv de îngrijorare: şcolile sunt deschise, centrele comericiale şi sălile de sport la fel. Oamenii se plimbă toată ziua fără nicio teamă, totul este normal. Singura recomandare făcută este să te speli pe mâini. Există deja peste 50 de cazuri în Belarus, iar un jucător de la o altă echipă, Isloch Minsk, a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Nici măcar acest lucru nu i-a determinat să oprească fotbalul’ – Azdren Llulaku – Sahtior Soliogork – pentru Telekomsport

 

 

 

 

 

Publicat: 22 03. 2020, 19:21
Actualizat: 22 03. 2020, 19:56