Sergiu Buș, golgheterul campioanei Bulgariei în retur, a reușit să se transfere în această iarnă la Sheffield. Iar dacă suporterii sunt încântați de venirea atacantului român de 22 de ani, jurnaliștii au ținut să lămurească problema pronunțării numelui său: „Bus (autobuz) sau Bush (tufiș)?”, au fost aceștia curioși să afle. Românul a oferit un interviu celor de la Radio BBC Sheffield, în care a lămurit pronunția numelui său și a oferit câteva răspunsuri referitoare la planurile sale în privința naționalei și carierei sale.
„Mai bine tufiș decât autobuz”
Cum se pronunță numele tău? Numele meu este Buș. Am vorbit cu antrenorul și i-am zis să-mi scrie pe tricou Bush, cu „sh”, sau Buș, cu „ș” românesc. Avem un „s” noi, iar sub el avem o virgulă. E mai bine Bush (tufiș) decât Bus (autobuz). (râde)
Sergiu sau Sergio? Sergiu, cu „u”.
Bun, acum fanii știu cum să îți pronunțe numele. Cum e până acum pentru tine aici? E bine, sunt de patru zile aici, mă simt bine, sunt încrezător.
Cum ai descrie jocul tău pentru cei care nu te-au văzut jucând până acum? Ce fel de atacant ești? Cred că sunt genul de jucător care caută mereu spații, iar în careu mă descurc bine și pot să înscriu chiar și din jumătăți de ocazii uneori.
Te așteptai să ajungi să joci în Anglia? Am vorbit cu mai mulți agenți, tuturor le-am spus că vreau să joc în Anglia, indiferent de echipă, pentru că îmi place viața de aici, stilul de joc din Anglia. Cred că e cel mai bun. Oferta celor de la Sheffield a apărut acum 3-4 săptămâni și am acceptat cu plăcere să vin aici.
Sergiu Buș a fost unul dintre cei mai buni jucători din campionatul Bulgariei, iar acum a decis să facă pasul spre campionatul Angliei, acolo unde va evolua în liga a doua
„Știam doar că aici a mai jucat un mare fotbalist, Dan Petrescu”
Ce știai despre Sheffield Wednesday? Inițial, nimic. Doar că a mai jucat încă un român aici, un mare fotbalist, Dan Petrescu. Acum știu că au câștigat trei campionate, două cupe, deci este o echipă mare. E o onoare pentru mine să joc aici.
În prezent, Sheffield Wednesday vrea să revină în Premier League. Împărășești ambițiile oficialilor? Bineînțeles! Premier League e nivelul maxim la care poate juca un fotbalist. Cred că anul acesta va fi mai greu, dar anul viitor sigur vom putea ataca promovarea.
Probabil că ai și ambiții internaționale. Vrei să joci la națională, să-ți faci loc în echipa României… Da, sigur că da. Ar fi un pas mare, dar depinde numai de mine dacă ajung acolo sau nu. Dacă mă antrenez și joc bine, sunt convins că voi fi chemat și la națională.
Am auzit că vin mulți suporteri la meciuri lui Sheffield, cred că e foarte frumos să fii susținut de atât de mulți oameni. O să încerc să dau totul, să nu-i dezamăgesc. Colegii m-au primit bine, există încredere în sânul echipei, e ca o familie aici, iar asta este foarte important. Sergiu Buș, atacant Sheffield
Buș a fost dorit de patru echipe din Italia înainte de a se transfera la TSKA. Atacantul român a decis să facă pași mici în carieră, de teamă să nu se piardă
„Doar Dumnezeu știe ce voi realiza aici”
Championship este un campionat foarte fizic, uneori poți avea doar două-trei ocazii pe meci. Ce așteptări ai de la această ligă? Nu știu, vreau doar să joc, să mă simt bine, doar Dumnezeu știe ce voi realiza aici.
Te simți pregătit să joci în acest weekend sau ai nevoie de mai mult timp să te adaptezi? Nu știu, e o mare diferență între Bulgaria și campionatul de aici. Nu sunt 100% apt din punct de vedere dizic, dar dacă antrenorul va avea nevoie de mine, o să ajut cu mare plăcere echipa.
Ai fost în formă în acest sezon… Da, am fost, am jucat 19 meciuri, nu cred că îmi va fi greu să-mi revin, să fiu iar la același nivel.
Mai e un atacant ca tine în echipă, care a venit anul trecut pentru prima dată în fotbalul englez (n.r. – Atdhe Nuhiu). Ai reușit să vorbești cu el? Da, am vorbit cu el, m-a ajutat, e un băiat bun și sper că ne vom înțelege bine și în teren vom da multe goluri împreună.
Glumele pe seama numelui atacantului român au început încă de la vizita medicală pe care Buș a făcut-o pentru Sheffield: „Am văzut că au transferat un Autobuz românesc. Mă întreb dacă îl vor parca în fața porților”, „Un nou Autobuz va ajunge în Sheffield în curând. Așa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, nimeni nu poate garanta la ce oră ajunge”, au fost câteva dintre remarcile suporterilor englezi. Sheffield se află pe locul 10 în Championship, iar jucătorii au marcat doar o singură dată în ultimele trei etape: „E îngrijorător ce se întâmplă la echipă. Tipul ăsta, Bus, ar fi bine să fie Messi din România”, au scris fanii care își pun toate speranțele în românul de 22 de ani.
Buș nu este primul român care are probleme din cauza numelui în momentul în care se transferă în străinătate. În 2013, Răzvan Raț, care trecea de la Șahtior la West Ham United, avea să fie urmărit de numele inscripționat pe tricou, care se traduzce „șobolan”. Nici Ciprian Marica nu a scăpat de această problemă. În Spania, când s-a transferat la Getafe, atacantul român a cerut ca pe tricou să fie trecut numele Ciprian, pentru a evita ca numele său să fie alăturat unui alt cuvând din limba spaniolă care înseamnă „homosexual”.
Actualul antrenor al Sportului Studențesc, Ionuț Mazilu, a evoluat cinci ani la Dnepr și Arsenal Kiev, perioadă în care numele său a fost deseori ridiculizat. În limba ucraineană, „mazila” înseamnă ratangiu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER