Juve și Livorno au câștigat apelul la TAS în cazul Mutu. Nu trebuie să plătească niciun cent clubului Chelsea

Comisia pentru Litigii de la FIFA decisese ca grupările Livorno și Juventus Torino să plătească formației Chelsea o despăgubire de 18 milioane de euro, chiar 22 de milioane de euro conform penalităților, pentru că l-au legitimat pe românul Adrian Mutu în 2005.

Conform jurnaliștilor de la „Gazzetta dello Sport”, cele două grupări italiene au câștigat, miercuri, Apelul înregistrat la TAS împotriva acestei decizii FIFA și nu vor trebui să plătească niciun cent englezilor. Avocații italieni au demonstrat că Chelsea îi reziliase unilateral contractul lui Mutu pe data de 29 octombrie 2004, iar angajamentul semnat de fotbalist cu Juventus s-a consemnat pe 12 ianuarie 2005. La rândul său, în 2013, o comisie a FIFA îl scăpase pe Mutu de plata unei despăgubiri de aceeași valoare pe care o solicita Chelsea.

În 2005, Juventus s-a folosit de Livorno pentru a-l înregistra pe Mutu

Cazul lui Mutu a ținut capul de afiș al ziarelor de sport după ce fotbalistul român a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control comandat de Mourinho la Chelsea, în septembrie 2004. Federația engleză l-a suspendat timp de 7 luni pe atacantul român, iar Chelsea i-a reziliat contractul. Juventus a profitat de situație și l-a luat pe Mutu, dar pentru că nu mai putea atunci să transfere din străinătate un jucător extracomunitar, s-a folosit de Livorno pentru a pune mâna pe român. Livorno l-a legitimat pe fotbalist și l-a vândut apoi la „Bătrâna Doamnă”. Mutu a debutat pe 29 mai 2005 pentru Juventus în meciul Cagliari.   

Cronoligia cazului Mutu

Inițial, suma de aproximativ 22 de milioane de euro ar fi trebuit să fie plătită de Mutu, acum liber de contract, dar Chelsea s-a îndreptat spre cele două grupări italiene după ce nu a obținut banii de la român. Suma datorată englezilor este de 17,7 milioane de euro, la care se adaugă dobânda, rezultând aproximativ 22 de milioane de euro.

Chelsea l-a achiziționat, în vara anului 2003, pe Mutu de la AC Parma contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline și a renunțat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. Mutu a fost suspendat șapte luni de Federația Engleză (FA) pentru consum de cocaină. Clubul englez susține că, prin comportamentul său, Adrian Mutu a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline.

Jucătorul român a ajuns în 2005, liber de contract, la Juventus, prin intermediul clubului Livorno. Juventus nu avea loc liber pentru un extracomunitar cum era Mutu atunci, astfel că atacantul român a fost achiziționat de Livorno și apoi împrumnutat la echipa torineză. Mutu a semnat un contract cu Juventus la 12 ianuarie 2005, când încă era suspendat. El a putut să evolueze pentru Juventus din 18 mai 2005, când i-a exprirat suspendarea.

În campionatul 2005/2006, Mutu a jucat 33 de partide pentru formația din Torino, marcând șapte goluri. La finalul sezonului, el a fost vândut la Fiorentina pentru opt milioane de euro.

Camera pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA a decis, la 7 mai 2008, că Mutu trebuie să plătească fostului său club Chelsea despăgubiri în valoare de 17.173.990 de euro, pentru încălcarea contractului. Internaționalul român a cerut TAS să anuleze hotărârea FIFA și să stabilească faptul că nu trebuie plătită nicio compensație.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunțat, la 31 iulie 2009, că a respins memoriul formulat de Adrian Mutu la decizia Camerei pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA. În 14 septembrie 2009, Mutu a înaintat la Tribunalul Federal Elvețian, recursul la decizia TAS, dar acesta a fost de asemenea respins, în iunie 2010.

Publicat: 21 01. 2015, 16:58
Actualizat: 21 01. 2015, 17:13