Ladislau Boloni împlinește 68 de ani! 10 momente importante dintr-o carieră fabuloasă: atât ca fotbalist cât și ca antrenor | GALERIE FOTO
Ladislau (cunoscut ca și Loţi sau László) Bölöni, fost fotbalist internaţional și actual antrenor al echipei Panathinaikos Atena, împlinește azi vârsta de 68 de ani.
S-a născut la 11 martie 1953, la Târgu Mureş şi a copilărit la Târnăveni. În 1967 a debutat la echipa Chimica Târnăveni, unde a jucat până în 1969. Este şi medic stomatolog.
Este unul dintre puținele cazuri din istoria fotbalului românesc care a reușit și în cariera de fotbalist, dar și în cea de antrenor.
Ladislau Boloni împlinește 68 de ani! 10 momente importante dintr-o carieră fabuloasă: atât ca fotbalist cât și ca antrenor
ProSport a căutat și a găsit cele mai importamte borne ale carierei lui Ladislau Boloni.
1. A jucat timp de 14 ani în Divizia A și Cupa României. Se întâmpla între 1970 şi 1984, a făcut parte, ca mijlocaş ofensiv, din formaţia ASA Târgu Mureş (406 meciuri şi 64 de goluri marcate).
Apoi a fost transferat la Steaua Bucureşti timp de trei ani până în 1987 (97 partide şi 24 goluri).
2. Momentul de vârf al carierei sale 1-a constituit participarea la finala Cupei Campionilor Europeni, câştigată cu 2-0 de Steaua în 1986, la Sevilla, în faţa echipei FC Barcelona.
Un an mai târziu cucerea la Monte Carlo Supercupa Europei în dauna formaţiei Dinamo Kiev (1-0).
3. În anii 1977 şi 1983 a fost desemnat cel mai bun fotbalist al României.
A jucat 102 meciuri în echipa naţională, pentru care a marcat 23 de goluri, potrivit Federației Române de Fotbal. A fost de 23 de ori căpitan al tricolorilor.
4. În 2000, Bölöni a preluat echipa naţională a României de la Emeric Ienei, cu obiectivul calificării la turneul final al CM din anul 2002 din Japonia – Coreea de Sud, însă în 2001 demisionează de la cârma naţionalei.
Din 2000 până în 2001 a fost selecţioner al naţionalei, cu un bilanţ de 13 meciuri, dintre care opt câştigate, două egaluri şi trei pierdute.
L-a descoperit pe marele Cristiano Ronaldo
5. Campion cu Sporting Lisabona în Portugalia. Între 2001 şi 2003 a antrenat echipa Sporting Lisabona, cu care a cucerit Campionatul, Cupa şi Supercupa Portugaliei, în sezonul 2001-2002.
În perioada în care Bölöni a antrenat echipa lusitană, a fost promovat la echipa mare a clubului fotbalistul Cristiano Ronaldo. A dus o politică de promovare a jucătorilor tineri și de perspectivă printre care jucătorul lui Juventus, dar și Ricardo Quaresma și Hugo Viana.
6. Campion cu Standard Liege în Belgia. Bölöni a devenit antrenorul echipei de fotbal Standard Liege.
A obţinut, la 24 mai 2009, titlul de campion al Belgiei la fotbal, cu această formaţie, după victoria, cu 1-0 în faţa rivalilor de la Anderlecht Bruxelles, în meciul retur al barajului pentru departajarea celor două echipe.
În acelaşi sezon, a obţinut şi Supercupa Belgiei. În 2009 a fost desemnat antrenorul anului în Belgia. În februarie 2010, Ladislau Bölöni a reziliat de comun acord contractul cu clubul belgian Standard Liege.
Specialist în fotbalul francez, titluri în Portugalia și Belgia
7. A antrenat 4 echipe din Franța: Nancy, AS Monaco, Rennes, Lens.
8. Cea mai frumoasă amintire de la echipa națională rămâne, însă, seara de 16 aprilie 1983, când ”tricolorii” învingeau în premieră Italia. A fost 1-0 pentru ”tricolori”.
Golul victoriei i-a aparținut lui Boloni, dintr-un șut fantastic de la mare distanță, care nu i-a dat nicio șansă marelui Dino Zoff.
Aproape de a ajunge în Giulești în 2008, dar a declinat oferta lui George Copos
9. N-a antrenat niciodată în Liga 1, deși a fost foarte aproape de a semna cu Rapid în mandatul lui George Copos, undeva prin 2008. în Liga 1.
Pe lângă echipa națională, în perioada 2000-2001, acesta a pregătit numai echipe din străinătate: Nancy, Sporting, Rennes, AS Monaco, Al-Jazira, Standard Liege, Al Wahda, Lens, Paok Salonic, Al-Khor, Ittihad, Antwerp, Gent și cum Panathinaikos Atena.
10. În 2020 a fost la un pas să candideze la Primăria orașului Târgu Mureș. În cele din urmă ideea nu s-a pus în practică.
Românii îi spun Ladislau, vesticii îl cunosc ca László, însă pentru steliști el rămâne Loți.
Împreună cu Tudorel Stoica, a compus cel mai bun cuplu de mijlocași centrali care a jucat vreodată pe gazonul din Ghencea.
Evident, nu putem să nu menționăm și marile performanțe pe care le-a obținut în tricoul Stelei: Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, pe lângă multe titluri și cupe
Steaua Liberă