Laszlo Boloni, interviu emoționant acordat unui fost internațional maghiar. „Când merg în Transilvania mă simt acasă”
„László și László”. Așa au numit editorii interviul pe care Boloni i l-a acordat unui fost internațional maghiar: László Fazekas. Cei doi au lucru în comun. Amândoi au scris o pagină din istoria lui Antwerp.
Laszlo Boloni este antrenorul lui Antwerp și trece printr-o perioadă foarte bună. Echipa se află pe locul trei în prima ligă belgiană. În plus, s-a calificat și în semifinalele Cupei Belgiei. Meciul de pe 18 ianuarie 2020, cu Standard Liege, a decis prezența în careul de ași al cupei.
Acum 24 de ani, un alt László... Fazekas reușea aceeași performanță. Fostul internațional maghiar era antrenorul formației Antwerp. Acum are 72 de ani și s-a retras din fotbal.
Cei doi Laszlo s-au întâlnit pentru un interviu publicat de „Voetbal” și preluat în Ungaria de „Nemzeti”. Fazekas a fost jucător și antrenor la Antwerp, iar Boloni i-a dezvăluit că atunci când a intrat prima oară în sediul clubului i-a văzut portretul așezat la loc de cinste.
După un schimb de amabilități, Fazekas a avut o curiozitate. Și l-a provocat pe Boloni să vorbească despre originile sale.
„Sunt foarte atent când vorbesc despre acest subiect, nu vreau să fiue greșit înțeles. M-am născut în Transilvania. Aceasta este o regiune care a aparținut Ungariei. Maghiara este limba mea maternă. Mă simt ungur, dar sunt cetățean român. Când merg în Transilvania mă simt acasă. Pentru mine, Europa este soluția tuturor conflictelor.
Cel mai bun exemplu este că, atunci când am fost selecționerul naționalei României, am făcut tot posibilul să câștig, chiar și împotriva Ungariei”, a declarat actualul antrenor de la Antwerp (n.r. în anul 2001, naționala României cu Boloni pe bancă a învins Ungaria cu 2-0).
Boloni s-a născut la Tîrgu Mureș și a jucat 102 meciuri în echipa națională a României, iar multă vreme a fost fotbalistul care a adunat cele mai multe tricouri în prima reprezentativă.
Acum se află pe locul 5 în acest top, după Răzvan Raț (105 partide), Gică Popescu (115 partide) Gheorghe Hagi (125 de partide), Dorinel Munteanu (134 de meciuri).
Boloni putea să joace mai multe partide în tricoul naționalei României, dar aproape un an și jumătate a fost exclus din lotul național. Problema a fost numele și etnia. Șefii Partidului Comunist au luat această decizie înaintea unei partide cu Ungaria. „Mi-au pus pecetea de trădător”, a spus trist fostul internațional.
La televizor numele i-a fost schimbat. Conducătorii de atunci au hotărât să i se spună Ladislau Boloni