De fiecare dată, după cele mai importante meciuri, în cazul de față semifinala Ligii Campionilor dintre Manchester City și Real Madrid, 4-3, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.
Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor. Istvan Kovacs a fost la centru în turul semifinalei dintre City și Real Madrid.
Am urmărit aseară un meci extraordinar, Manchester City – Real Madrid, atât din punct de vedere fotbalistic cât și din punct de vedere al arbitrajului lui Istvan Kovacs. Prima repriză nu i-a pus deloc probleme arbitrului român, jocul desfășurându-se cursiv, fără întreruperi, cu jucători preocupați exclusiv de fotbal. Istvan a fost discret, nu a încercat să iasă în evidență, oferind ceea ce se așteaptă de la un arbitru de elită la acest nivel. În cea de-a doua repriză lucrurile s-au „încins” și au început să apară și situațiile importante de arbitraj. Astfel, am selectat următoarele situații pentru analiză.
Minutul 54: în urma unei banale aruncări de la margine la centrul terenului, antrenorul celor de la City, Pep Guardiola, a protestat la adresa deciziei luată de brigada de arbitri. Istvan aflat în zonă a intervenit prompt, a purtat o scurtă discuție cu antrenorul și văzând că nu se calmează i-a acordat cartonașul galben. Atitudinea fermă, proptitudinea și calmul arătate de arbitru în gestionarea acestei situațîi tensionate au avut că rezultat câștigarea respectului lui Guardiola care în final i-a întins mâna arbitrului român, că semn de recunoaștere a autoritățîi.
Minutul 74: un fault evident la marginea suprafeței de pedeapsă a celor de la Real Madrid. Arbitrul duce fluierul la gură, vede că echipa în atac a rămas în posesie și întârzie sancționarea faultului suficient cât să avem parte de un gol spectaculos. După înscrierea golului arbitrul face semnul de avantaj. Avem aici un exemplu foarte bun de gestionare a unei situațîi care nu este neapărat un avantaj în prima fază, situație la care arbitrul ducând fluierul la gură poate oricând reveni și fluiera. Inspirația de moment a arbitrului a făcut că rezultatul să fie cel din teren și toată lumea după meci i-a acordat creditul acestui gol spectaculos.
Minutul 80: lovitura de pedeapsă acordată de Istvan Kovacs în urma unui henț. Am observant că arbitrul a fluierat cu câteva secunde de întârziere, timp folosit probabil pentru a analiza faza. Mâna fundașului celor de la City era depărtată de corp, ridicată deasupra nivelului umărului, situație în care nu mai contează intenția, distanța de la care vine mingea sau rezultatul hențului. Legile jocului spun că astfel de henț trebuie sancționat indiferent de restul criteriilor. Decizie corectă încă o dată. Acordarea penalty-ului a dus la unele proteste din partea jucătorilor de la City, moment gestionat cu calm de Istvan, care a evitat confruntarea și a acordat cartonaș galben pentru proteste după ce spiritele s-au mai liniștit.
Una peste alta o prestație foarte bună a lui Kovacs, prestație scoasă în evidență și de nivelul meciului, semifinală de Champions League, dar mai ales de spectacolul extraordinar de care am avut parte. Având în vedere amploarea luată de aceste decizii, felul în care sunt ele discutate de mass media din întreaga lume, vă fi greu, dacă nu imposibil, pentru FIFA să nu îl includă pe lista pentru campionatul Mondial din Qatar. Felicitări arbitrului român și success în competițiile majore care sigur vor urma.
Revenind la campionatul nostru, am avut parte de o etapă liniștită din punct de vedere al arbitrajului. Au fost multe decizii bune, meciuri reușite, lucru reliefat și de lipsa aproape totală a controverselor de după jocuri. Singura excepție a fost meciul dintre FC Botoșani și FCU Craiova 1948, meci care a adus o fază interesantă chiar din primele minute.
Astfel, în minutul 7 atacantul craiovean Compagno pătrunde în suprafață de pedeapsă a celor de la Botoșani, lovește mingea ușor apoi cade în duel cu Tiganasu. Fundașul botoșănean încearcă să joace mingea, dar este păcălit de faptul că Compagno reușește să o atingă înainte. Piciorul fundașului pendulează în aer fară să joace balonul, iar apoi are loc un contact între genunchiul lui Tiganasu și abdomenul lui Compagno, contact suficient pentru a-i provoca căderea celui din urmă. Faza se petrece în raza vizuală a arbitrului asistent de pe acea parte, Danșa Ciprian, care ar fi trebuit să intervină în situația în care Popa Cătălin nu are unghiul necesar pentru a controla perfect atacul. În acest caz instrucțiunile CCA de colaborare în cadrul brigăzii spun că arbitrul asistent trebuie să îi comunice verbal faptul că a fost lovitură de la 11 metri și apoi după ce arbitrul fluieră, să se deplaseze spre steagul de colț. Decizia corectă ar fi fost lovitură de pedeapsă fară sancțiune disciplinară, fiind vorba de un atac neglijent al lui Tiganasu.
– Lovitură de la 11 metri în favoarea Craiovei în min 54 când același Compagno este faultat de Harut ar arbitrul Popa Catalina acordă corect fault
– Eliminarea lui Jaja pentru acumularea a două cartonașe galbene, al doilea pentru un atac imprudent cu talpa, corect acordat de arbitru
– Eliminarea lui Diallo pentru acumularea a două cartonașe galbene, al doilea pentru oprirea unui atac promițător prin fault în minutul 94, corect acordat de Popa Catalin
În concluzie, un meci dificil pentru arbitru care ar fi putut să fie dus la bun sfârșit fară greșeală dacă ar fi funcționat perfect colaborarea între membrii brigăzii la faza din minutul 7.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER