Anunțul care împarte în două lumea fotbalului. Decizia drastică luată de președintele UEFA: „Acest lucru se va întâmpla cu siguranță într-o zi, dar nu acum”

Chiar dacă au existat zvonuri conform cărora UEFA ar urma să introducă proba video în Liga Campionilor, din faza sferturilor de finală, președintele forului continental, Aleksander Ceferin, a spus că pentru moment nu este convins de eficiența VAR.

„Nu știu cine a venit cu aceste precizări, dar eu nu sunt convins de VAR în acest moment. Mai sunt lucruri de pus la punct cu privire la acest sistem. Cine decide să folosească VAR-ul în timpul unui meci? Arbitrul din cabină sau cel de pe teren? Fanii nu sunt lămuriți, presa nici atât. Ce faze pot judeca arbitrii și când trebuie să se oprească pentru a urmări reluările? Există câteva nelămuriri, dar cu siguranță vom fi obligați să introducem VAR-ul pe viitor. Acest lucru se va întâmpla cu siguranță într-o zi, dar nu acum.

La Cupa Mondială am văzut asistenți care nu făceau nimic și așteptau ca centralul să vadă reluarea. Serbia n-a primit un penalty clar în partida cu Elveția, iar alții au fost avantajați la faze mult mai vizibile. Un arbitru mi-a spus: >”, a spus Aleksander Ceferin, într-un interviu acordat site-ului Ekipa24, din Slovenia.

Informația privind introducerea VAR în Liga Campionilor a fost lansată de publicația The Times. Imediat după apariția materialului, mijlocașul Barcelonei, Arturo Vidal, a spus că Real Madrid ar fi avut două trofee în minus dacă VAR-ul ar fi fost introdus în trecut.

Momentele inexplicabile de la Campionatul Mondial

Portugalia a învins Maroc în faza grupelor, scor 1-0, la capătul unui meci în care VAR-ul a împărțit suporterii în două tabere. Marocul a avut două penalty-uri neacordate în partida respectivă, iar centralul jocului, Mark Geiger, nici măcar nu s-a uitat la reluări. În minutul 30, Boutaib a fost lovit în careul advers de Jose Fonte, dar arbitrul a lăsat jocul să meargă, fără măcar să consulte proba video. În repriza secundă, Pepe a încercat să respingă balonul centrat din colțul terenului, dar a degajat mingea direct în brațul său stâng. Geiger n-a fluierat, dar nici nu a dorit să vadă reluarea fazei.

Selecționerul Marocului, Herve Renard, a tranșat în câteva vorbe maniera în care Geiger a condus partida:”Trebuie doar să ne uităm la lovitura de colț în care este implicat numărul 3 (n.r Pepe) și atunci nu va mai fi nimic de spus”, a declarat antrenorul la finalul jocului. Nordim Amrabat a mers și mai departe, strigând în gura mare: „VAR e o prostie”.

Un alt moment controversat s-a produs la meciul Mexic – Suedia. Centralul Nelson Pitana nu a acordat un penalty pentru scandinavi, chiar dacă mingea l-a lovit cât se poate de clar în mână pe Javier Hernandez și oficialul a apelat și la sistemul VAR. După o lovitură de colț respinsă de apărarea mexicană, Javier „Chicharito” Hernandez și-a mărit aria corpului și a preluat cu mâna un balon în careul propriu, încercând să plece pe contraatac. Suedezii s-au dus la arbitrul argentinian, iar la insisntețele scandinavilor acesta a apelat la VAR. Cu toate astea, chiar dacă mingea l-a lovit evident în mână pe Chicharito, Nelson Pitana a indicat o altă lovitură de colț pentru Suedia. Protestele au fost vehemente, însă decizia nu a fost schimbată.

După finalul Cupei Mondiale, FIFA a emis un comunicat prin care a lăudat introducerea VAR. Concret, în cifre, FIFA a susținut că în cele 64 de meciuri de la Mondial, VAR a verificat 455 de incidente, cu o medie de 7.1 pe meci, și „cavalerii în negru” și-au îndreptat 20 de decizii după ce au consultat video-arbitrajul.

Publicat: 28 08. 2018, 18:47
Actualizat: 28 08. 2018, 18:48