Cel mai râvnit trofeu european tinde să-și piardă din farmec. Meciurile din faza grupelor nu mai sunt privite cu același interes, rezultatele sunt în mare parte previzibile, iar fanii se tem pentru siguranța lor pe stadioane. Iată un scurt rezumat al problemelor care bântuie cea mai bine cotată competiție intercluburi a „Bătrânului Continent”.
Sistemele de securitate din timpul și dinaintea meciurilor Meciul dintre Zilina și Spartak Moscova a ajuns pe prima pagină a ziarelor, dar nu prin prisma spectacolului fotbalistic. O lume întreagă a asistat la o demonstrație de huligalism chiar în ziua înmormântării fanului rus, Yegor Svindov. Acesta a fost omorât în timpul unor bătăi de stradă din capitala Rusiei, fanii alb-roșii arătându-și aseară nemulțumirea față de incompetența Polției moscovite de a-i identifica pe criminali. Nu sunt de ignorat nici prezențele pe gazon ale unor fani ce trec cu ușurință de sistemele de securitate ale stadioanelor, întrerupând meciurile.
Printre jucătorii vizați de mesajele transmise de „intruși” se numără Lionel Messi și Wayne Rooney. Din fericire nicunul dintre aceștia nu a fost agresat fizic.Siguranța fanilor și a jucătorilor este o problemă importantă pe care UEFA ar trebui s-o rezolve cât mai repede cu putință.
Sistemul de calificare în Liga Campionilor
După cum îi spune și numele, este un campionat adresat îndeosebi echipelor ce dețin titlul de campioană al unei țări europene. Pe de altă parte prezența cluburilor Zilina și Partizan ar putea fi foarte ușor ignorată, cele două grupări obținând împreună nu mai mult de zero puncte în 12 meciuri. Au reușit să înscrie un total de 5 goluri și să primească 32. Este clar că au fost aruncate în focurile Ligii numai pentru a fi „măcelărite”. Nici campioanele Turciei și ale Greciei, Bursaspor, respectiv Panathinaikos, nu s-au descurcat mult mai bine. Și asta în contextul în care atât fotbalul turc, cât și cel grec, au avut parte de investitori generoși în ultima perioadă.
Ca și concluzie, sistemul de calificare ar trebui regândit, foarte multe meciuri din faza grupelor fiind absolut previzibile. E de înțeles că UEFA nu va abandona niciodată ideea de a favoriza cluburile mari, dar desfășurarea actuală a competiției tinde să plictisească suporterii. Iar după cum evoluează lucrurile, Platini va acționa doar atunci când interesul sponsorilor și al televiziunilor va atinge cote minime.
Sistemul cu cinci arbitri
Experimentul UEFA, testat în primă fază în Europa League, nu dă randamentul dorit. Pe lângă faptul că nu de puține ori au întors deciziile corecte ale centralilor și tușierilor, cei doi arbitri nu aduc niciun plus meciurilor în care sunt prezenți. Astfel singura lor utilitate pare a fi că vina pentru eventualele gafe făcute de brigada oficială va fi împărțtă la cinci, în loc de trei. Soluția stă în proba video, dar asta e cu totul altă poveste.
Cum modelul Ligii Campionilor a fost implementat și celeilalte competiții majore europene, Europa League, se pare că din acest punct de vedere vom mai avea de îndurat meciurile de uzură din sezonul toamnă-iarnă. Nu puțini sunt cei ce așteaptă cu interes revoluția fotbalistică în care să primeze alte priorități decât cele financiare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER