„Bordeaux era moartă, dar a fost resuscitată de români!”

Presa franceză, între satisfacție și incertitudini.

Victoria Romei a redus mult entuziasmul ziariștilor francezi

Salutând victoria obtinută de bordelezi la Cluj, principalele cotidiane de sport din Hexagon țin să menționeze că cele trei puncte obținute de Bordeaux nu mai valorează mare lucru, având în vedere înfrangerea clară suferită de Chelsea la Roma (1-3). Totuși, ideea generală este că gruparea occitană are calificarea în mâinile ei, nedepinzând de alte rezultate, două victorii asigurând calificarea vicecampionilor Franței în optimile de finală ale Ligii Campionilor. Am selectat câteva titluri și extrase despre partida de aseară din cele mai populare publicații din Franța.

L’Equipe, de exemplu, are un titlu tonifiant: "Bordeaux merge din ce în ce mai bine", și remarcă faptul că, deși s-a obținut, practic, cam acelasi rezultat ca în meciul tur, "partida a fost total diferită". "Nu, de data asta am asistat la un duel adevărat, demn de o adevărată dispută de Liga Campionilor". Cotidianul citat îl consideră pe portarul Valverde cheia meciului, iar pe argentianul Dubarbier cel mai periculos om al lui CFR. În final, se induce ideea că bordelezii mai au de disputat două meciuri cu "adversarii adevarați din grupă, Roma și Chelsea."

Le Parisien deschide articolul cu "Bordeaux se exporta bine", joc de cuvinte care face aluzie la vinurile din Aquitaine care se vând foarte bine în străinătate. "Două înfrângeri consecutive au fost anihilate de tot atâtea victorii contra românilor", spune ziarul din capitala țării, care consideră că "publicul a fost ostil, iar stadionul, vetust…". "Wendel a reușit o capodoperă", spune articolul care consemnează și cuvintele lui Chalme: "Eram morți acum două zile, dar iată-ne resuscitați după aceasta partidă jucată împotriva românilor".

Le Figaro remarcă "startul ca din tun" al lui Bordeaux, dar admite că "după egalare românii au avut de două ori șansa golului. Daca ar fi preluat conducerea pe tabela de marcaj, istoria acestui meci s-ar fi scris altfel", apreciază sursa citată. În continuarea comentariului, cotidianul de dreapta nu lasă loc de interpretări. "Cât de greu i-a fost lui Bordeaux! Așezarea 4-2-3-1 gandita de Laurent Blanc a fost respectată, dar cei 11 jucători bordelezi au tras din greu pentru a-i bate pe români, conduși de un duo meseriaș, format din Culio și Debarbier", se arată în final.

Le Monde, cotidian de stânga, nu uită să îi bage și pe cei de la Steaua în ecuație. "După spectacolul văzut în meciul Steaua – Lyon, am remarcat că meciul de aseară a început cam la fel. Dar, după o primă repriza cu un ritm foarte bune, cei 22 de jucători au cam adormit după pauză", consideră analistul de la publicația citată. "Oricum, am remarcat că în repriză a două am fost pe punctul să ne marcăm cel puțin un autogol, iar de la români cel mai simpatic este acest Dubarbier", încheie jurnalistul francez.

Sud-Ouest, ziar regional care este editat chiar la Bordeaux îi anunță pe cititori că "sunt două vești de transmis. Evident, una bună, alta nefastă. Cea bună, ne-am relansat în cursa calificării. Cea mai puțin bună, s-ar putea să fie doar o falsă impresie, victoria surprinzătoare a echipei lui Mexes împotriva lui Chelsea anihilând, în mare masură, eforturile băieților lui Laurent Blanc. Ca idee generală, tot cuplul Wendel-Valverde este considerat ca având cele mai mari merite in obținerea celor trei puncte. "Vom vedea ce va mai fi", se arată, malițios, în finalul articolului.

 

Articol scris de Octavian Metoni

Publicat: 05 11. 2008, 11:24
Actualizat: 05 11. 2008, 11:42