Lotul subțire și accidentarea lui Tănase sunt principalele motive pentru care Steaua nu a reușit să meargă în grupele Ligii Campionilor
După opt ani, România nu are echipă în grupele Ligii Campionilor. Înainte de play-off-ul competiției, microbiștii erau aproape convinși că Steaua nu se împiedică de o echipă cum e Ludogoreț. Experiența europeană era principalul atu al jucătorilor lui Gâlcă în fața bulgarilor, care sunt niște începători în cupele europene.
ProSport încearcă să descompună în bucăți ce s-a întâmplat pe stadionul din Sofia și de ce Steaua trebuie să se mulțumească doar cu o participare în Europa League. E vinovat Costel Gâlcă? E vinovat Latovlevici? Sunt vinovați Râpă și Pârvulescu? Sau totul este o urmare firească a faptului că Steaua, față de ultimele două sezoane, este o echipă slăbită, care resimte orice absență din primul 11.
Cum a gândit Gâlcă meciul
În momentul în care cei doi antrenori au anunțat ce echipe vor folosi, părea că Gâlcă nu vrea să riște nimic. Steaua arăta exact cum se aștepta toată lumea. O echipă echilibrată pe ambele benzi și cu doi mijlocași centrali care pot opri orice inițiativă ofensivă a bulgarilor. Deși în meciul tur, Latovlevici a suferit mult în fața lui Caicara și Alexandrov din cauza absenței lui Tănase, lucrurile aveau să se repare pentru că piteșteanul a apărut în prima echipă.
Echipa de start a Stelei în meciul cu Ludogoreț, așezată într-un mod 1-4-2-3-1
Arlauskis – Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici – Prepeliță, Breeveld – Ad. Popa, Sânmărtean, Tănase – Keșeru
Degringolada din minutul doi
Tot planul tactic pus la punct de Gâlcă a fost năruit după doar două minute. După un contact cu Dyakov, Cristi Tănase a făcut semne că nu mai poate continua, iar Gâlcă s-a văzut pus în fața unei situații delicate. Locul mijlocașului stânga a fost luat de Stanciu, iar Sânmărtean a fost mutat pe flancul stâng. A fost punctul de pornire al ofensive bulgare în fața lui Latovlevici. Caicara și Aleksandrov l-au depășit de multe ori numeric pe fundașul stânga al Stelei, care era ajutat doar de Breeveld. Astfel, la mijlocul Stelei se crea un dezechilibru de care bulgarii au profitat foarte mult.
9 acțiuni ofensive periculoase a avut Ludogoreț pornite pe flancul stâng al Stelei, conform site-ului UEFA
În imaginea de mai jos se poate vedea cum a fost așezată Steaua în defensivă în momentul în care Ludogoreț a atacat pe banda lui Latovlevici. Zonele marcate cu roșu indică foarte clar cum antrenorul bulgar a reușit să creeze superioritate de trei contra doi în fiecare zonă a terenului în fața unei defensive dezechilibrate.
Râpă și Adi Popa n-au avut probleme
Nu același lucru s-a întâmplat în momentul în care Ludogoreț a încercat să atace pe partea lui Râpă și Adi Popa. Asta pentru că mijlocașul lateral a coborât de fiecare dată în ajutorul colegului său. În plus, Prepeliță a dublat de multe ori în această zonă de teren, iar tentativele bulgarilor au fost de multe ori anihilate tocmai pentru că nu au reușit să creeze superioritate numerică.
Zonele marcate cu verde în imaginea de mai jos indică faptul că Steaua a reușit să echilibreze din punct de vedere numeric orice tentativă de atac a bulgarilor pe flancul drept al roș-albaștrilor.
Era Pârvulescu o soluție mai bună?
Revenim la momentul în care Tănase a cerut schimbare. Decizia lui Gâlcă de a-l băga pe Stanciu în locul lui Tănase a însemnat și mutarea lui Sânmărtean pe banda stângă. „Steaua are o mulțime de puncte slabe și noi le cunoaștem„, spunea Dermendjiev, antrenorul lui Ludogoreț înaintea returului. În mod sigur, carențele defensive ale lui Latovlevici au reprezentat unul dintre punctele slabe ale roș-albaștrilor. Forma de moment a fundașului lateral este îngrijorătoare, iar Paul Pârvulescu putea fi o soluție mai bună. Nu de a-l înlocui pe Lato, ci de a-l ajuta din postura de mijlocaș lateral.
2,5 milioane de euro a cheltuit Ludogoreț în această vară pentru achiziții
Problemele Stelei au apărut în momentul în care Ludogoreț a descoperit că poate avea superioritate pe partea stângă a apărării noastre. Dar ele se puteau termina dacă în locul lui Tănase intra Pârvulescu, un fotbalist mai disciplinat din punct de vedere defensiv decât Sânmărtean, predispus la efort, dar și cu o viteză bună pentru faza ofensivă. În acest mod, Sânmărtean putea să rămână al doilea vârf, iar atribuțiile sale defensive erau mult reduse.
Greutățile întâmpinate de Latovlevici în timpului meciului de la Sofia au ieșit la iveală în minutul 67, când fundașul lateral i-a cerut lui Gâlcă să îl schimbe. Locul său a fost luat de Paul Pârvulescu, dar fotbalistul venit de la Gaz Metan Mediaș a întâmpinat aceleași probleme.
COMENTEAZĂ‚ ȘI TU UNDE CREZI CĂ‚ S-A PIERDUT CALIFICAREA!
Cât de subțire este lotul Stelei?
Un alt semnal de alarmă pentru Costel Gâlcă este lotul pe care îl are. Nu din punct de vedere calitativ, ci din punct de vedere cantitativ. Odată cu plecările lui Chiricheș, Bourceanu, Rusescu, Pintilii sau Gardoș, Steaua nu a completat toate golurile rămase. Mai degrabă a completat doar unde era strict necesar. Breeveld este singurul jucător nou pe care Gâlcă a contat în acest play-off, în timp ce pe banca de rezerve la meciul cu Ludogoreț nu a figurat nici măcar un fundaș central (!). În acest moment, singura soluție de rezervă a roș-albaștrilor pentru acest post este Srdjan Luchin, dar acesta nu a putut fi trecut pe lista UEFA. La meciul de campionat cu Ceahlăul, pierdut de Steaua cu 1-0, Gâlcă l-a folosit în centrul apărării pe Filip, un jucător obișnuit cu postul de „închizător”.
1,5 milioane de euro a cheltuit Steaua în această vară pentru achiziții: Breeveld (500.000 euro), Luchin (200.000 euro), Toșca (400.000), Lemnaru (400.000). În același timp, echipa din Ghencea a încasat 9,2 milioane de euro din plecările lui Gardoș (Southampton, 6,8 milioane euro) și Pintilii (Al-Hilal, 2,4 milioane de euro)
Sterpi în repriza a doua
Începutul partidei a fost unul încurajator pentru Steaua. După 20 de minute, elevii lui Gâlcă aveau patru șuturi spre spațiul porții lui Stoyanov, în timp ce Ludogoreț avusese o singură acțiune ofensivă convingătoare. Finalul primei reprize, dar și partea a doua a jocului au aparținut în totalitate bulgarilor. Între minutele 30 și 90, Ludogoreț a avut 12 șuturi spre poarta lui Arlauskis, grație unei lipse de reacție din partea steliștior, care în aceeași perioadă de timp au doar trei tentative la poarta lui Stoyanov.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER