Câți credeau în ei? Puștii de la Steaua U19, exemplu pentru seniori. Puțini se așteptau să reușească asemenea cifre în Europa

-UEFA Youth League este competița de care Steaua – o echipă care nu pune prea mult accent pe juniori – avea nevoie

-Echipa de puști a Stelei s-a ridicat peste așteptările de la începutul sezonului. Încropită la începutului sezonului, ca obligație pentru participarea în grupele Ligii Campionilor, echipa de sub 19 ani a reușit să-i depășească în rezultate pe seniori.

Înainte de startul sezonului, Steaua U19 era considerată printre cele mai slabe echipe din UEFA Youth League. Cei mai mulți credeau că Chelsea, Schalke și FC Basel – deținătoare de academii puternice – își vor rotunji golaverajul pe spatele micuților steliști. Primele două meciuri, eșecuri cu 3-0 și 4-0 în fața lui Schalke și Chelsea au alimentat această părere.

Puștii lui „Tomiță” s-au scuturat însă de hainele de pierzători și au început să impresioneze. Mai omogeni după primele două partide, steliștii au obținut primul rezultat pozitiv în fața lui FC Basel, scor 1-1. Returul cu elvețienii au adus și prima victorie, 3-1, iar Steaua U19 reușea astfel să acumuleze mai multe puncte decât echipa lui Reghecampf. Și meciul cu puștii lui Schalke – campioni ai Germaniei la această categorie de vârstă – a fost unul care a scos în față o echipă în creștere. Cu tupeu și scapați de tracul din debutul competiției, steliștii au jucat de la egal la egal cu reprezentanții uneia dintre cele mai puternice academii din Germania.

Ionuț Mitriță, printre cei mai buni pasatori din Europa
În ciuda faptului că în UEFA Youth Leagua au fost înscrise școli renumite ca cele ale lui Ajax, Barcelona, Milan, Dortmund, Arsenal sau Chelsea, Ionuț Mitriță a reușit să impresioneze. Puștiul împrumutat de la Viitorul tocmai pentru această competiție a fost unul dintre cei mai buni jucători din lotul lui Ion Toma. Mitriță a reușit să dea 3 pase de gol, cele mai multe din Liga Campionilor pentru Tineret, la fel de multe ca Davide Di Molfetta (AC Milan), Sam Byrne (Manchester United), Denys Arendaruk (Șahtior), Adis OmerbaÅ¡iÇ (Schalke), Rochinha (Benfica), Enguene (Barcelona), George Glendon (Manchester City) și Maximilian Wagener (Bayer Leverkusen). Este impresionat dacă ne uităm la cluburile pentru care joacă restul puștilor care au reușit tot atâtea pase de gol ca și Mitriță. Jucătorul a reușit să marcheze și un gol în cele 5 apariții de până acum.

Răzvan Grădinaru, puștiul care se cere la echipa mare
Un alt câștig pentru Steaua ar putea fi este Răzvan Grădinaru. Spunem că „ar putea” deoarece acesta nu prea a fost luat în seamă de Laurențiu Reghecampf, deși Adi Popa – care joacă pe același post cu Grădinaru – este total ieșit din formă. Doar în Cupa României, cu Avântul Bârsana, a fost testat la echipa mare.

Grădinaru a strălucit însă la echipa de sub 19 ani. Jucătorul de bandă este poate cel mai bun din lotul lui Ion Toma. Cifrele din UEFA Youth League îi confirmă ascensiunea. În cele 5 apariții în competiția europeană, Gărdinaru a dat 3 goluri și o pasă de gol. În plus, cel poreclit „Lăcătuș” a impresionat prin tehnică, viteză, dar mai ales ambiția cu care a abordat fiecare întâlnire. De altfel, Grădinaru recunoștea într-un interviu că nu suportă să piardă, iar asta îi dă răutate în teren, lucru care-l aseamănă cu legenda Marius Lăcătuș.


Toți spuneau că vom fi ciuca bătăilor. Eu sper ca Mister Reghe­campf să mă urmă­rească pentru echipa mare. Am dat cele mai impor­tante goluri ale carierei
Răzvan Grădinaru, mijlocaș Steaua Under 19, după victoria cu 3-1 în fața lui FC Basel.


Cojocaru s-a făcut și mai mare
Portarul de 1.94 metri a crescut în calitate de la an la an, iar UEFA Youth League a fost o șansă să acumuleze și mai mult. Obișnuit cu echipa mare doar în meciurile amicale, Liga Campionilor i-a dat șansa să-și arate valoarea și-n meciurile oficiale tari. Cojocaru a devenit mult mai sigur în intervenții, iar încrederea pe care a căpătat-o în propriile calități l-a ajutat să fie unul dintre cei mai buni portari din competiție rezervată echipelor de tineret. Înainte de meciul cu Schalke, Cojocaru avea 9 intervenții decisive în cele 4 partide jucate în UEFA Youth League. Situația incertă a lui Tătărușanu l-ar putea ajuta însă primească mai multe șanse și la echipa mare.

5 puncte a acumulat Steaua U19 în grupă, după 1-1 cu Schalke. Steliștii au șanse la locul 2, care asigură calificarea, dacă bat în ultima etapă pe Chelsea, iar Schlake este  învinsă de FC Basel
 

Clasament în grupă:

1.Chelsea – 15 puncte
2. Schalke – 7 puncte
3. Steaua – 5 puncte
4. FC Basel – 1 punct
 

Publicat: 26 11. 2013, 17:55
Actualizat: 26 11. 2013, 18:19