Chelsea a mers o singură dată mai departe când în meciul tur al semifinalei nu a primit gol
Din cele patru rânduri în care Chelsea nu a primit gol în turul semifinalei de Liga Campionilor, echipa londoneză s-a calificat în ultimul act doar în ediția 2011-2012, când a eliminat-o pe FC Barcelona.
Atletico Madrid și Chelsea au oferit un meci fără goluri, iar Jose Mourinho a atins obiectivul primordial, acela de a pleca de pe Vicente Calderon cu 0 în dreptul golurilor primite. Statistica nu este de partea englezilor dacă rememorăm episoadele în care aceștia au încheiat turul unei semifinale de Ligă cu poarta neperforată.
Liverpool, bestia nera pentru „albaștri”
În actualul format al competiției, echipa de pe Anfield Road a disputat două finale de Ligă. Interesant este că în ambele dăți adversarul din semifinale s-a numit Liverpool. Meciurile tur s-au disputat de fiecare dată pe Stamford Bridge, iar Mourinho a reușit să le încheie fără gol primit, la fel cum s-a întâmplat și acum, împotriva lui Atletico.
Semifinala ediției 2004-2005 – Chelsea – Liverpool 0-0, în tur, 0-1, în retur
Semifinala ediției 2006-2007 – Chelsea – Liverpool 1-0, în tur ( Joe Cole 29”), 0-1, în retur
Returul a dus la eliminarea elevilor celui poreclit „The Special One”. În 2005, a făcut diferența golul fantomă al lui Luis Garcia, despre care tehnicianul portughez a afirmat în mod constant că este „golul la care mingea n-a trecut linia porții”. Doi ani mai târziu, Agger egala scorul la general, după ce Joe Cole semnase victoria la limită din turul de pe Bridge. Meciul a fost decis la loviturile de la 11 metri, unde Reina și-a amintit de paradele lui Dudek de la Istanbul și a calificat-o pe Liverpool în finala de la Atena, pierdută cu 1-2 în fața Milanului.
Nașterea dream-team-ului Barcelonei
În ediția 2008-2009, Chelsea era antrenată de Guus Hiddink, după demiterea prematură a lui Luis Felipe Scolari. De cealaltă parte, Barcelona, adversarul din semifinale, umilise cu 6-2 Realul, chiar pe Bernabeu. Echipa pregătită de Josep Guardiola îi administrase și lui Bayern un 4-0, care a permis accesul în penultimul act. După turul de pe Camp Nou, încheiat 0-0, londonezii erau foarte aproape de a doua calificare consecutivă în finala Ligii Campionilor.
Golul de senzație al lui Essien și eliminarea lui Abidal păreau a fi highlights-urile unei calificări în finală puțin scontată. Londonezii au cerut patru penalty-uri, dar niciunul nu a fost acordat de norvegianul Tom Ovrebo. În minutul 92, Andres Iniesta a egalat cu un șut superb, la vinclul porții lui Cech. Mulți specialiști consideră că acel episod dramatic care a dus la accederea în finala din 2009 a reprezentat momentul în care a luat naștere dream-team-ul catalanilor.
Surpriza din 2012
Ca și în 2009, sorții au opus Barcelona și Chelsea față în față, pentru un loc în ultimul act de la Munchen. Întâlnirea părea dezechilibrată prin prisma contextului în care se regăseau cele două formații. Echipa lui Pep pierdea titlul în fața Realului, dar continua să impresioneze cu același joc spectaculos de pase. Albaștrii veneau după un traseu șovăielnic în Ligă și după o ediție de Premier League dezastruoasă, prin prisma clasării în afara primelor patru locuri. Turul de pe Bridge s-a încheiat cu un 1-0 pentru jucătorii lui Di Matteo, în pofida faptului că Barcelona a dominat autoritar acel meci, în care a lovit bara în două rânduri.
6-1 – raportul șuturilor pe poartă din prima manșă a fost favorabil catalanilor
Aceeași poveste a dominat revanșa de pe Camp Nou. Trupa „blaugrana” a atacat, dar englezii au fost mai eficienți. În minutul 37, toate mergeau împotriva lui Chelsea: 2-0 pe tabelă și un om în minus, după eliminarea stupidă a lui Terry. Ramires a reaprins speranțele înainte de pauză cu o scăriță superbă peste Valdes, iar Messi nu a reușit să uite de blestemul numit Chelsea. A ratat un penalty, a lovit bara și nu a putut să deschidă lacătul apărării lui Cech, care s-a apărat la limita sacrificiului timp de 90 de minute.
Răsplata a venit la una din ultimele faze ale jocului, când Torres a scăpat singur cu Valdes, după ce a profitat de faptul că Barcelona ataca cu întreg efectivul în jumătatea englezilor. 2-2 și Chelsea se califica pentru prima dată în finala Ligii Campionilor după un tur în care nu primise niciun gol.
articol scris de Cătălin Rusu