Chelsea-Bayern, finala care nu ar fi trebuit să fie!** Londonezii urmează exemplul bavarez sau nu vor mai juca în Ligă! Soluția pentru englezi
Chelsea și Bayern se vor întâlni sâmbătă în finala Ligii Campionilor, dar partida nu este doar un duel între două dintre forțele Europei, ci și o adevărată confruntare a culturilor fotbalistice. Londonezii, deținătorii celui mai mic stadion din Top 10-le formațiilor de pe Bătrânul Continent (Stamford Bridge, 42.000 de locuri), vor disputa ultimul act al celei mai importante competiții pe mașina de făcut bani a bavarezilor, Allianz Arena (69.000 de locuri). De aceea, șefii grupării engleze au în plan construcția unei arene de 60.000 de locuri, care ar urma să fie gata în câțiva ani și care va costa peste 300 de milioane de euro, ivestiție ce ar fi amortizată în 7-8 ani, așa cum au prevăzut șefii lui Bayern și Munchen 1860 în cadrul stadionului pe care îl împart.
Chiar și așa, pragmatismul nemțesc și stilul de a cheltui fără limite al oligarhului rus Roman Abramovic fac ca între cele două cluburi să existe foarte mari diferențe din punct de vedere managerial. Grație unei serii de sponsori importanți (Deutshe Telekom, Adidas, Audi), Bayern este al patrulea club al Europei din punct de vedere financiar, cu un profit de 19 milioane de euro, în contrast puternic față de pierderile de peste 75 de milioane ale lui Chelsea, în ciuda miliardelor de euro investite de Abramovic din 2003 până în prezent. De aceea, dacă bavarezii sunt deja în grupul echipelor car corespund legii fair-play-ului financiar, care va fi introdusă de UEFA peste două sezoane, cei de la Chelsea se află sub atenta monitorizare a firmelor de audit, ca și cele două grupări din Manchester, asta în ciuda faptului că veniturile The Blues au crescut cu 8 procente după încasarea banilor din drepturile de televizare.
„Dacă fair-play-ul financiar s-ar fi aplicat din acest sezon, Chelsea pur și simplu nu ar fi putut evolua în Liga Campionilor. Clubul a cheltuit cu 161 de milioane de euro mai mult decât tot ceea ce a câștigat în cei doi ani precedenți, în timp ce limita care va fi impusă de UEFA va fi de doar 45 de milioane de euro. În schimb, în aceeași perioadă de timp, Bayern are un profit de 4 milioane de euro. Finala din acest an a Ligii va fi o ciocnire între rigurozitatea germană și megalomania unui miliardar rus. Un indicator simplu: Chelsea a cheltuit 78 de milioane de euro doar pentru angajarea și compensațiile acordate la demitere antrenorilor Carlo Ancelotti și Andre Villas-Boas. Dacă va dori să continue să joace în Europa și să aibă în continuare în echipă jucători excelenți, Roman Abramovic trebuie să își schimbe stilul său filantropic de a conduce un club și să stimuleze veniturile. Astfel, problema extinderii stadionului devine una crucială”, susține Bastien Drut, un analist economist pe probleme de sport din Franța.
Până la rezolvarea problemelor financiare, Chelsea trebuie să își concentreze eforturile pentru cucerirea trofeului Ligii Campionilor, singura portiță către calificarea în grupele Ligii Campionilor și în sezonul următor. Londonezii au cucerit Cupa Angliei, dar în Premier League s-au clasta doar pe locul 6, astfel că accesul din campionat către cea mai importantă competiție a Europei a rămas condiționat doar de câștigarea ultimului act de la Munchen.