Ca o confirmare a trofeului obținut de Real Madrid la finalul sezonului trecut, cifrele din Liga Campionilor dezvăluie contribuția crucială pe care fotbalul din Spania o are în cea mai importantă competiție intercluburi din Europa.
Timp de 4 ani, între 2008 și 2012, Spania a dominat într-un mod categoric fotbalul mondial. Ibericii au câștigat titlul de campioană a lumii în 2010 (pentru prima dată în istorie), dar și turneele Europene din 2008 și 2012. Însă, supremația aceasta a dat semne că dispare în anul 2014, atunci când reprezentativa Spaniei a fost eliminată de la Campionatul Mondial încă din faza grupelor.
Frustrarea spaniolilor la Campionatul Mondial ce a avut loc în această vară în Brazilia
În urma rezultatului dezamăgitor, selecționerul Vicente Del Bosque a fost nevoit să dea startul la un proces de reconstrucție al echipei, însă, în ciuda acestui aspect, statul din Peninsula Iberică nu dă impresia că își va întrerupe dominația. Cel puțin nu la nivelul fotbalului intercluburi.
Spania în Liga Campionilor
Spania domină un număr important de capitole atunci când vine vorba de Liga Campionilor. Cu 672 de meciuri, statul iberic se află pe locul întâi într-un clasament al națiunilor, stabilit în funcție de numărul de partide jucate de cluburi în istoria Ligii Campionilor.
La alte captiole, tot cluburile spaniole se impun categoric. Real Madrid și Barcelona ocupă primele două poziții atunci când vine vorba de numărul de victorii, dar și de goluri înscrise în istoria Ligii Campionilor.
De asemenea, merită amintit că, alături de Bundesliga (Germania) și Premier League (Anglia), Primera Division (Spania) este singurul campionat cu patru formații prezente în grupele acestei ediții a Ligii Campionilor. Și să nu uităm un amănunt important: Real Madrid, actuala deținătoare a trofeului, provine chiar din capitala statului care acoperă 85% din suprafața Peninsulei Iberice.
Prezențe notabile chiar și în loturile cluburilor din afara Spaniei
În actuala ediție a Ligii Campionilor, Spania are 124 de reprezentanți în rândul jucătorilor. Dintre aceștia, 89 fac parte din echipele spaniole, în timp ce restul de 35 sunt prezenți în loturile a 13 dintre cele 28 de cluburi non-spaniole.
Cu 124 de fotbaliști, Spania este națiunea care oferă cei mai mulți fotbaliști în grupele acestei ediții de Liga Campionilor
Dintre cei 35 de spanioli, 12 provin de la cluburile din Premier League. Liverpool oferă patru (Jose Enrique, Alberto Moreno, Manquillo și Suso), în timp ce Arsenal (Monreal, Cazorla și Arteta) și Chelsea (Azpilicueta, Fabregas, Costa) au câte trei reprezentanți spanioli în lotul de jucători. La Manchester City, David Silva și Jesus Navas sunt singurii fotbaliști spanioli eligibili pentru a evolua în Ligă.
Un prim „11” format din jucători spanioli proveniți din lotul cluburilor non-spaniole ale acestei ediții de Liga Campionilor
Din 1992-93, atunci când Cupa Campionilor Europeni a fost înlocuită cu Liga Campionilor, nu s-a întâmplat niciodată ca trofeul să rămână în aceeași țară pentru doi ani consecutiv. În momentul de față, acesta se află în Spania, la Real Madrid.
Alături de Barcelona, clubul de pe Bernabeu se află între primele trei favorite la câștigarea trofeului (conform cotelor oferite de casele de pariuri), însă, merită urmărit dacă dominația spaniolă la nivelul cluburilor se va opri odată cu eșecul de la Campionatul Mondial.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER