EXCLUSIV | Renașterea lui Nicolae Stanciu la Slavia Praga! Primele reacții după ce a impresionat în Liga Campionilor + mijlocașul dărâmă un mit: „Nu am părerea asta”

de Nicu BĂ‚DESCU

Nicolae Stanciu a acceptat un dialog în exclusivitate cu ProSport la mai puțin de 24 de ore după ce i-a bulversat în repetate rânduri pe apărătorii lui Inter Milano în egalul pe care Slavia Praga, echipa unde românul e actor principal, l-a obținut pe „catedrala” Giuseppe Meazza. Mijlocașul central vorbește despre impresiile bune și încrederea pe care jocul bun din Italia le-au oferit lui și colegilor săi și explică argumentat de ce percepția cum că el ar fi „decarul” tot mai des invocat de români este greșită.

Gazzetta dello Sport, „biblia presei sportive din Italia”, l-a prezentat pe Stanciu drept cel mai periculos jucător al Slaviei înaintea deplasării pe care cehii au făcut-o la Milano, acolo unde au înfruntat Internazionale. Mijlocașul român nu a dezamăgit și, pe lângă performanța de a fi jucătorul cu cei mai mulți kilometri alergați dintre cei care au apărut pe teren marți seara, fotbalistul de 26 de ani a fost cea mai importantă prezență în ofensiva cehilor.

Astăzi, când gustul frustrării produse de egalarea pe care Inter a reușit-o în minutul 90+2 s-a mai diluat, Stanciu a oferit niște concluzii la rece despre experiența jocului de pe Meazza și cum vede șansele Slaviei în această grupă de foc din care mai fac parte Borussia Dortmund și FC Barcelona.

ProSport: Salut, Nicule! Înaintea partidei, Gazzetta dello Sport scria își amintea de acel Inter – FC Vaslui din 2012, când ai dat gol și, spun ei „Stanciu a speriat-o deja pe Inter. În prima jumătate de oră, a înnebunit apărarea lui Stramaccioni, iar apoi a transformat un penalty”. Ce îți amintești de la acel meci și cum te-a ajutat acea experiență în privința partidei de marți seara?
Mi-am amintit acel meci foarte bine. Chiar m-am uitat la rezumatul acelei partide și nu-mi venea să cred că au trecut șapte ani de atunci. Aveam 19 ani la și nu conștientizam așa bine ce performanță era la vremea respectivă pentru mine să joc, să port banderola de căpitan și să marchez la Inter acasă. Iar ceea ce a fost și mai emoționant și de neuitat a fost faptul că stăteam pe tunel lângă Zanetti. Acum, când rememorez, mi se face pielea de găină și prețuiesc enorm aceste amintiri.

„Meritam cele trei puncte și sunt convins că vom face meciuri la fel de bune cu Barcelona și Dortmund”

Colegii tăi mai jucaseră pe Meazza? Ai discutat cu ei despre experiența ta de atunci?
Nu, niciunul dintre ei nu mai jucase. Mai mult decât atât, doar eu și Stanislav Tecl jucasem în grupele Ligii Campionilor. Ceilalți erau toți debutanți. M-au întrebat câțiva de meciul jucat cu Vaslui acolo. Le-am povestit de atmosferă și despre faptul că vom avea parte de o experiență unică. Mă bucur enorm de mult că, deși a fost primul nostru meci ca echipă în grupele Ligii, am reușit să ne creăm ocazii la Inter acasă, ne-am impus jocul și meritam cele trei puncte.

Care era atmosfera din cadrul echipei? Ați pregătit vreo tactică specială?
Este o atmosferă frumoasă, suntem un grup unit și fiecare se pune în slujba echipei. Nu avem individualități, alergăm unul pentru celălalt și asta se vede. Suntem puțin triști pentru că am fost egalați pe final, dar avem încredere în vederea meciurilor următoare. Chiar dacă vom juca împotriva Borussiei și a Barcelonei, eu sunt convins că vom reuși meciuri la fel de bune.

Cum se pregătește psihic un jucător ca tine, de la care se așteaptă să facă diferența, înainte de un meci cu asemenea greutate?
Sincer sunt mult mai liniștit. Nu mă gândesc foarte mult la adversar și nu simt că mi-ar fi teamă de numele echipei. Am jucat deja mai multe meciuri tari în carieră și asta m-a ajutat, sunt mult mai matur acum în tot ceea ce fac și caut mereu să mă pun în slujba echipei. Referitor la pregătirea psihologică, tot timpul vorbesc cu soția înainte de fiecare meci și asta îmi dă o stare de bine, de liniște.

Tot Gazzetta dello Sport scria că „Stanciu e foarte rapid, iar specialitatea sa sunt loviturile libere”. Ai avut două astfel de șuturi: unul cadrat, în minutul 7, când Handanovic a scos, și un altul în minutul 67, dintr-o poziție mai bună, când ai tras puțin lângă. Care crezi că a fost mai aproape de gol?
Cred că a doua lovitură a fost mai aproape de gol, asta deși distanța a fost destul de mare.

Cât te pregătești suplimentar pentru aceste lovituri? Ai vreun model în materie de faze fixe, studiezi pe cineva? Ți-a dat vreodată cineva un sfat în direcția asta?
Rămân o dată pe săptămână să exersez după antrenamente. Nu am studiat pe nimeni, deși am avut niște colegi extraordinari care băteau lovituri libere incredibil: Adailton, Sânmărtean, Tielemans are și el o tehnică foarte bună.

„Un număr 10 n-ar alerga atât. Golurile îi pot păcăli pe spectatori sau pe cititorii de presă”

Ai alergat 12,4 kilometri, cel mai mult dintre jucătorii de pe teren, dar ai fost și principalul creator al echipei. Nu e sufocant pentru un mijlocaș de creație ca tine să alerge atât de mult? Aproape 50 la sută din atacurile echipei tale (n.r. – 46%) s-au purtat pe stânga, flancul tău. Simți o responsabilitate mărită la Slavia dat fiindcă ești atât de jucat de colegi?
Nu, nu simt o responsabilitate în plus. Avem un antrenor extraordinar, iar toată lumea știe ce are de făcut. Jocul nostru e unul de echipă, eu îmi știu rolul și mereu încerc să fac ceea ce-mi cere antrenorul. Nu sunt de părere că sunt un număr 10, așa cum crede toată lumea. Cel puțin nu cred că un număr 10 ar alerga atât. Îmi place să particip la ambele faze și sper să le mai îmbunătățesc. Muncesc mult pentru asta. De exemplu, am avut meci la națională în Liga Națiunilor, în Serbia, meci de 90 de minute, și am avut alergați 13,4 kilometri dacă nu mă înșel. Dar lumea la noi așteaptă mereu driblinguri și goluri. Pentru mine golul uneori te poate păcăli cel mai tare, la fel ca și pe public sau pe cititorii de presă. Dacă dai un gol și în rest ai greșit 20 pase sau nu-ți câștigi jumătate din dueluri, din punctul meu de vedere ăla e un meci foarte slab. Dar lumea vorbește doar de gol oricum și eu cred că mai am lucruri multe de îmbunătățit.

La ce te referi?
Uite, aș putea nominaliza capitolul dueluri. E adevărat că nu mă ajută nici fizicul foarte mult (râde), dar, așa cum am zis mai devreme, muncesc în fiecare zi pentru a deveni mai bun.

Apropos de cifre, Gazzetta dello Sport te-a notat cu 7, ceea ce înseamnă ceva dat fiindcă ei sunt cam zgârciți cu notele. Te interesează astfel de lucruri?
Încerc sa nu citesc presa, dar e inevitabil să nu aflu aceste lucruri. Nu am cont de Instagram sau Twitter, sunt mai liniștit fără. Am un Facebook unde la prieteni am doar lume pe care o cunosc și familia. De obicei mă analizez singur și, după cum am zis, acele note de multe ori nu sunt relevante. Dacă m-au notat cu 7, mă bucur, probabil au făcut o analiză completă și cred eu că toți jucătorii noștri meritau nota asta sau una mai mare.

Pentru cine s-a uitat la meci, dar și pe cifre la final, Slavia Praga a părut o echipă vie în meci și ați fost foarte aproape de o victorie mare. Ce vă propuneți în această grupă, unde nimeni nu vă dădea nicio șansă?
Sincer, ieri după meci, toată lumea era frustrată puțin. Toți ne subestimau, dar noi eram convinși că putem câștiga. Pregătisem meciul foarte bine, știam ce avem de făcut, știam că dacă ne facem jocul și presăm sus tot meciul îi vom pune în dificultate. Eu, sincer, îmi propun calificarea în primăvara europeană. Sper sa fie Liga Campionilor.

Ce jucător de la Inter te-a impresionat? Și la ce adversar te-ai fi așteptat să fie mai periculos?
Mi-au plăcut cei de la mijloc: Sensi, Brozovici și Barella, după ce a intrat. Poate de la Lukaku toți așteptau sa vadă mai mult, dar fundașii noștri au fost incredibili. Nu le-au dat nici o șansă atacanților lui Inter.

V-ați uitat la Borussia – Barcelona? Ce părere ai despre celelalte două „criminale” care vă așteaptă în grupa asta?
Par echipe din altă lume. Urmează să avem două meciuri acasă cu aceste echipe. Cred că antrenorul va alege tactica potrivită și eu cred că putem scoate cel puțin un rezultat pozitiv din dubla asta.

53 de meciuri a jucat Stanciu în cupele europene, unde a marcat de 12 ori

31 de selecții are mijlocașul central la echipa națională a României, pentru care a înscris în 10 rânduri

 

Publicat: 18 09. 2019, 16:59
Actualizat: 18 09. 2019, 23:56