„Toată lumea lucrează la Sheriff, toată Transnistria e a patronului”. Realitatea uimitoare a echipei care a învins-o pe Real Madrid, povestită de Alexandru Boiciuc | INTERVIU
Am vorbit cu un internațional din Republica Moldova despre Sheriff Tiraspol. Alexandru Boiciuc (24 de ani) este acum atacantul lui U Cluj, iar în sezonul trecut a jucat la Academica Clinceni. Are 10 selecții în naționala Moldovei, în vremea când evolua pentru Vejle sau Karpaty Lvov. În 2018 a jucat pentru Sheriff, inclusiv în preliminariile Champions League.
Boiciuc explică cum este văzută echipa care a învins Real Madrid în Moldova și de ce are „hateri” la Chișinău. Fotbalistul explică cum este viața unui om de rând și viața unui fotbalist în Transnistria, o țară recunoscută doar de Rusia.
Boiciuc spune ce salarii se zvonește că li se oferă jucătorilor străini, de ce fotbaliștii moldoveni nu prea ajung să joace pentru Sheriff și cum un singur om, patronul echipei, este „proprietarul” întregii regiuni.
Victor Gushan, un personaj controversat, despre care presa a scris că a scăpat dintr-un atentat cu bombă care îl viza are o avere de miliarde de euro.
Spaniolii de la Marca scriu că acesta are și un partid care deține majoritatea în Parlamentul din Transnistria, că președintele țării îl idolatrizează sau că averea sa a fost construită și pe seama faptului că taxele pe care le plătește sunt foarte mici.
Boiciuc explică o realitate ecunoscută Europei, despre Sheriff, echipa care a învins Real Madrid.
Alexandru Boiciuc și realitatea despre „minunea” Sheriff Tiraspol: „Disputele politice au creat hateri”
Alexandru, cum s-a trăit în Moldova succesul lui Sheriff?
Sincer, aș dori să simt emoția de acolo. Dar îmi imaginez ce emoții simt toți locuitori din Republica Moldova și cât sunt de mândri.
E bucurie la Chișinău sau Sheriff este văzută o echipă dintr-un alt stat?
La momentul de față cred că toți cârcotașii sau „haterii” pe care îi avea Sheriff sunt acum de partea lor. Pentru că reprezintă Republica Moldova și nu o altă țară.
De ce existau „hateri”?
Din cauză că ei se află într-o zonă atașată Rusiei și considerată împotriva Moldovei și a României. Disputele politice reprezintă un factor important.
„Nimeni nu știa salariile. Erau zvonuri că ajung la 15.000 – 20.000 de euro”
Povestește-mi aventura ta la Sheriff. Ai jucat inclusiv în preliminariile Champions League în 2018.
Da, a fost o experiență foarte bună pentru mine, chiar dacă am fost împrumutat pentru o scurtă perioadă acolo, de către Vejle, clubul din Danemarca unde jucam. Am savurat din plin și condițiile pe care mi le-a oferit și experiența din preliminariile Champions League, cand am fost aproape de grupe. Din păcate, am avut ghinionul unei accidentări după meciul tur cu Qarabag, când am și dat o pasă de gol.
Văd că niciun jucător din Moldova nu joacă la Sheriff, toți sunt străini. Este greu pentru un moldovean să joace acolo?
Anii precedenți era o regulă cu 4 moldoveni în primul 11. De când s-a scos această regulă au renunțat la moldoveni, au rămas doar 3-4 jucători tineri. Au o oarecare neîncredere în abilitățile jucătorilor moldoveni, nefiind condiții foarte bune pentru jucătorii tineri în Republica Moldova și presupun că sunt nemulțumiți de randamentul lor. Ei aveau tot timpul cele mai mici salarii. Mereu s-a pus accentul pe jucători din străinătate, fiind o afacere bună.
Este o afacere de succes, Sheriff?
Reușesc să vândă jucătorii străini. Se schimbă jucătorii, an de an. Aduc jucători din Columbia, Brazilia, Africa și îi vând mai departe.
Ce salarii primesc jucătorii străini?
Nu pot să zic cifre exacte, erau mereu zvonuri că ajung la 15-20 de mii de euro. Nimeni nu știa exact. Acesta este un motiv foarte bun pentru a-i convinge pe acei jucători.
„Proprietarul echipei este și deținătorul întregii regiuni Transnistria”
Povestește-mi despre baza lor de pregătire. Se spune că este una dintre cele mai bune din Europa.
E una din cele mai bune din estul Europei, aș spune. Recent am văzut că vor să schimbe toate terenurile sintetice în terenuri cu iarbă naturală. Au 10 terenuri de antrenament, o arena acoperită și două arene pentru meciurile de acasă, campionat și Champions League. Există un hotel pentru jucători, bazin olimpic de 50 de metri, sală de forță…. Toate condițiile necesare.
Ce înseamnă Sheriff în Tiraspol? Am înțeles că nu doar echipa de fotbal se numește așa.
Proprietarul echipei este și deținătorul întregii regiuni Transnistria. Sub numele Sheriff sunt benzinăriile, toate supermarketurile, cam tot ce există acolo.
Cam toată lumea lucrează la Sheriff?
Da, toată lumea.
„Nu știu dacă vreun jucător l-a întâlnit vreodată pe domnul Victor Gushan”
Victor Gushan este patronul echipei. L-ai întâlnit?
Nu, niciodată. Nu știu dacă cineva dintre jucători sau cineva din conducere l-a întâlnit.
E un om periculos?
Nu știu. Sunt multe zvonuri care se plimbă prin Tiraspol și Moldova, dar nu știu câte sunt reale.
Am citit că a scăpat dintr-o tentativă de asasinare, nu?
Am auzit și eu că s-a ocupat cu multe lucruri, cu siguranță a avut și dușmani, dar nu știu cine știe cu adevărat cum stau lucrurile.
Se vorbește că are o avere de 2 miliarde de euro, conform Forbes.
Dacă a apărut în Forbes înseamnă că așa este. Eu știu că ei întreabă, înainte să publice ceva. Aceste două miliarde ar putea fi doar cifra oficială, nu știu.
Transnistria, locul unde intri cu foaie de parcurs și se câștigă 200 de euro pe lună
Ai nevoie de viză să intri în Transnistria, ca cetățean moldovean?
Nu, dar trebuie să treci o vamă și să ai o foaie de parcurs să spui unde mergi și cu ce scop.
Se trăiește mai bine sau mai rău în Transnistria?
Nu știu cum trăiesc oamenii simpli. Nu cred că sunt salarii care diferă mult.
Deci undeva la 200 de euro pe lună ar fi salariul mediu.
Da, din câte am auzit, cam atât câștigă un om normal.
Jucătorii străini locuiesc acolo sau în Chișinău?
La străini li se oferă apartamente chiar lângă baza de pregătire, li se oferă mașini de la club. Au toate condițiile acolo.
„Fotbalul este crunt. Cum îl tratezi, așa îți răspunde”
Vorbești de salarii de 15.000 – 20.000 de euro. Atât se oferă și în România la echipele mari. Noi de ce crezi că nu ajungem în grupele Champions League?
Părerea mea este că fotbalul de acum este bazat pe forță, viteză, dinamică și tactică. Sunt puțini jucători care să arate o diferență mare de clasă.
Foarte mare rol îl joacă colectivul, cum reușește antrenorul să motiveze jucătorii. O diferență de clasă este și sunt momente în care unii excelează, dar în mare parte ține de unitate și atitudine. Eu cred că antrenorul are un mare merit, schimbându-se atât de des jucătorii.
Crezi că se pot califica, având 6 puncte?
Singurul pericol este să nu și-o ia în cap, dar din câte am văzut antrenorul reușește să-i motiveze. Dar mai există un factor, acum nu vor fi subestimați. Cu siguranță erau subestimați până acum. Fotbalul este crunt. Cum îl tratezi, așa îți răspunde.