Bryan Robson, legenda lui Manchester United, a vorbit în exclusivitate pentru ProSport despre fotbalul britanic, despre cel românesc, și despre vremea în care nu exista o mare diferență de valoare între naționalele României și Angliei.
Un meci precum cel de aseară, dintre CFR Cluj și Manchester United, este un privilegiu nu doar prin partida în sine, ci și pentru oportunitatea de a întâlni adevărate legende ale fotbalului. În cazul de față, vorbim despre Bryan Robson (55 de ani), fost căpitan al lui United, cu aproape 500 de meciuri și 99 de goluri pentru clubul al cărui căpitan a fost. Robson este acum ambasador al clubului britanic și, prin inÂterÂmediul Chevrolet, sponÂsor al lui Man. United, a vorbit în exclusivitate cu ProSport la a doua vizită în doar un an în România, după cea de anul trecut la meciul cu Oțelul.
Cum vă place în România? Sunteți a doua oară în doar un an aici. E mult mai bine decât în Anglia, e foarte frumoasă vremea. Putem sta și vorbi aici, afară. Dar mi-a plăcut să vin în România și când eram jucător, cu naționala Angliei.
Vom ajunge și la acest subiect, dar spuneți-mi mai întâi acum ce șanse credeți că are Manchester United să câștige Premier League și Champions League? Cred că avem o misiune dificilă. Manchester City, Chelsea sunt echipe puternice, au cumpărat jucători. Dar și la noi conducătorii („the boss” a fost formularea în engleză) au adus fotbaliști ca Van Persie, Kagawa, transferuri bune pentru echipă. Va fi greu, dar avem șanse.
Champions League? Ai nevoie și de noroc, cum a avut Chelsea anul trecut. Juventus și PSG cred că sunt puternice anul ăsta. Dar mai sunt ca întotdeauna Barcelona și Real Madrid. Chelsea a dovedit anul trecut că se poate câștiga trofeul și sunt convins că Manchester United se va descurca mult mai bine sezonul acesta față de precedentul.
„Scholes și Giggs seamănă cu mine”
V-ați lăsat de fotbal la 40 de ani. Când credeți că vor renunța Scholes sau Giggs, care e secretul longevității jucătorilor? Cred că amândoi seamănă cu mine. Iubim fotbalul, e o pasiune, nu vrei să te lași la o vârstă fragedă, ci să continui cât poți. Pentru mine, Ryan e un atlet complet, Paul nu e chiar așa. Giggs cred că poate juca până la 40 de ani, Scholes poate nu. Dar depinde ce vrei. Eu am jucat până la 40 de ani pentru că am ales să merg în liga a doua. Dacă ei acceptă să joace în liga a doua, pot continua sigur. Dacă vrei să rămâi la cel mai înalt nivel, ești nevoit să renunți mai repede.
Iar secretul unui antrenor care stă ani de zile la un singur club, ca Sir Alex? E incredibil ce a reușit. Are permanent poftă de succese, asta e important ca manager al unui club ca Manchester United – ești obligat să ai rezultate, să câștigi trofee. Și să ai dorința de a face asta. E un model de manager.
Cum vi se pare rivalitatea cu Manchester City, în special comparativ cu anii când încă jucați? E bine să ai o rivală. La Manchester United, datorită nivelului de performanță, vei avea întotdeauna rivalități. Fie cu Arsenal, fie cu Liverpool, apoi Chelsea, acum City. ÎntotÂdeaÂuÂna va fi cineva, important e că noi suntem sus, suntem echipa pe care toți vor să o bată. Noi vrem să fim cei mai buni din întreaga lume, nu doar din Anglia, unde acum a fost City în top.
Ce vă amintiți din anii 80-90, când România avea o națională puternică? Îmi amintesc că era un adversar dificil întotdeauna, un adversar horror. Era echipa din Europa care nu doreai să-ți pice la tragerile la sorți. Pentru că atunci jucau fotbaliști ca Hagi, Petrescu. Erau jucători de top, România era o echipă foarte bună. Am avut meciuri dificile aici.
Dan Petrescu, un fotbalist excepțional
Credeți că Dan Petrescu e cel mai bun român care a evoluat în Premier League? Cred că da. Era și un om deosebit, l-am întâlnit de câteva ori. Un fotbalist excepțional, a făcut cinste României cât a jucat în Anglia.
Îl urmăriți și ca antrenor? Am fost surprins când am aflat că e antrenor. E bine, e un tip foarte simpatic, iubește fotbalul, nu mă miră că a ales cariera asta.
Când vă vedem pe bancă din nou, ca antrenor? Nu știu, dar nu m-ar deranja să fiu selecționerul României la un moment dat! Glumesc, dar să știți că m-am simțit foarte bine și ca selecționer în Thailanda, chiar dacă e o muncă diferită total față de cea de antrenor la un club, zi de zi.
Nu prea știe fotbaliști români în activitate!
Care vi se par cei mai buni jucători români ai momentului? Nu știu prea mulți jucători actuali. Fotbalistul de care îmi amintesc întotdeauna e Hagi, am jucat împotriva lui, a fost la nivelul lui Platini, Maradona. Dar o țară ca România va da întotdeauna jucători buni. E ca și Croația, spre exemplu. Românii iubesc fotbalul și vor apărea permanent fotbaliști.
Ce le recomandați jucătorilor care vor să ajungă în Premier League? Nu sunt prea mulți români acum. Cei care au ambiția să ajungă în cele mai importante campionate trebuie să muncească mult, să se antreneze bine, să-și dedice viața carierei de fotbalist. Dacă au calitățile ncesare, pot ajunge unde își doresc, dar e nevoie de multă muncă. La un club ca Manchester United ne uităm la jucători din întreaga lume, luăm jucători de oriunde dacă sunt buni.
Care vi se par cei mai buni fotbaliști ai momentului pe plan mondial? Favoritul meu, probabil și pentru că a jucat la Manchester United și mi-a plăcut mult, este Cristiano Ronaldo. Este un jucător fantastic și un tip simpatic, mă înțeleg bine cu el. Dar trebuie să recunosc că îmi place și Messi.
Asta e întrebarea momentului, Ronaldo sau Messi? Toată lumea se întreabă asta, dar și noi, la United, suntem norocoși să-l avem pe Rooney, care, când e în formă, e între cei mai buni din lume, de asemenea.
Acum sunteți ambasador al lui Manchester United. Care credeți că sunt motivele pentru care un fan din străinătate iubește clubul? Sir Alex și-a propus întotdeauna să joace un fotbal frumos, atractiv, pentru fani. Acesta e un motiv pentru care vrei să fii fanul lui Manchester United. Încercăm ca fotbaliștii noștri să fie modele pentru copii. Cred că Manchester United are o etică de viață, nu doar de fotbal, pe care oamenii o pot urma.
Vrem să facem asta permanent. Ați fost căpitan la multe trofee cu Manchester, căpitan al naționalei Angliei. Cât de important e acest rol pentru un fotbalist? Cred că, în calitate de căpitan, ai câteva roluri suplimentare. Știi că sunt mulți copii care se uită permanent la tine, la ce reușești. Apoi, trebuie să tragi echipa după tine, să fii un jucător de echipă. Dar cel mai important e în afara terenului, să poți să aduci camaraderia între coechipieri, să petreci timp împreună. Asta crește spiritul de echipă. Am fost întotdeauna conștient de asta ca și căpitan.
„Din fericire, n-am chelit de la urletele lui Sir Alex”
Bryan Robson l-a prins și ca jucător pe Sir Alex Ferguson la Manchester United. În interviul pentru ProSport, acesta a făcut o referire la deja celebrul „tratament al uscătorului de păr” din vestiarul lui Sir Alex. Expresia îi aparține altui fotbalist, Mark Hughes, care a folosit-o pentru a descrie efectul țipetelor cu mulți decibeli pe care le practică antrenorul lui United în vestiar. Sir Alex a și explicat, la aniversarea a 20 de ani pe banca lui United cum e cu „hairdryer treatment”: „Un ziar susținea la un moment dat că mă antrenez pentru urlat în spatele tribunei. Nu e adevărat, însă Hughes a inventat expresia potrivită pentru modul meu de a reacționa în vestiar. Când cineva mă contrazice acolo, trebuie să mă dau la el. O dată mi-a fost chiar teamă că Schmeichel mă va lovi, ceilalți jucători își acoperiseră ochii. Dar îmi trece la fel de repede supărarea”.
Bryan Robson știe bine despre ce e vorba: „Din fericire, n-am chelit de la tratamentul uscătorului de păr al lui Sir Alex. Dar el e foarte bun la a gestiona oamenii. Unele povești despre el nu sunt chiar adevărate. Știe să le vorbească jucătorilor, să scoată ce e mai bun în ei, de aia a avut un succes atât de mare”.
1981-1994 sunt anii în care mijlocașul Bryan Robson a îmbrăcat tricoul lui Manchester United
West Bromwich Albion (1974‑1981) și Middlesbrough (1994-1997) sunt celelalte echipe la care a evoluat Robson
90 de selecții în naționala Angliei a strâns Bryan Robson (1980-1991), pe care a condus-o din postura de căpitan de 65 de ori
În martie 2011, pe când era selecționerul Thailandei, Bryan Robson a suferit o operație, la Bangkok, pentru îndepărtarea unui cancer la gât
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER