Nicolae Stanciu, eroul calificării cu Sparta Praga din Liga Campionilor 2016, avertizează FCSB: „El e pericolul numărul unu și asta trebuie să facem pentru a-i elimina și acum!”. INTERVIU EXCLUSIV
În sezonul 2016/2017 din Liga Campionilor, echipa lui Gigi Becali, Steaua București la acel moment, ajungea în turul 3 preliminar direct, fără să mai fie nevoie de două formații eliminate, ca acum, Virtus și Maccabi Tel Aviv. În fața roș-albaștrilor, atunci și azi, Sparta Praga! Cu un Nicolae Stanciu fenomenal pe teren, marcator la 1-1 în deplasare și autor al unei duble pentru 2-0 la București, campioana României mergea mai departe.
Într-un interviu exclusiv pentru ProSport, căpitanul de azi al naționalei României, Nicolae Stanciu, legitimat în prezent la Damac în prima ligă saudită, rememorează experiența fantastică de la confruntrarea de acum 8 ani și oferă sfaturi de aur pentru FCSB înaintea marelui meci de marți. Asta pentru că, să nu uităm, mijlocașul a fost inclusiv jucătorul Spartei Praga, în perioada 2018-2019!
Povestea calificării din 2016 a roș-albaștrilor cu Sparta Praga
Pe 27 iulie 2016, tot pe Stadion Letna, unde marți seara Olaru și compania vor avea un test dur,, Steaua de la acea vreme remiza 1-1 după golurile lui Sural (35) și Stanciu (75). Antrenor era Laurențiu Reghecampf iar jucătorii utilizați, între care se află și secundul de azi al FCSB, atunci căpitan!, au fost:
- Niță – G. Enache, Tamaș, Toșca, Momcilovic – Pintilii (c), Achim (Muniru 64) – Ad. Popa, Stanciu (Aganovic, 81), Hamroun – Golubovic (Tudorie 89)
Omul meciului pentru roș-albaștri, la 23 de ani, Nicolae Stanciu! A avut mai multe ocazii de gol, a provocat trei cartonașe galbene în rândul cehilor iar în minutul 75, dintr-o lovitură liberă executată excelent de la 25 de metri.
În returul de la București, pe Arena Națională, campioana noastră s-a impus cu 2-0, reușitele aceluiași Stanciu! Întâi, în minutul 31, cu un șut fabulos sub bara transversală, pornit din marginea careului. Apoi, în minutul 62, altă execuție de top, din afara careului, după o pasă de la Tamaș.
În ciuda calificării entuziasmante, roș-albaștrii au fost eliminați în play-off-ul Champions League de Manchester City. A fost 0-1 în deplasare și 0-5 la București în fața trupei lui Guardiola, cu Zabaleta, Otamendi, De Bruyne sau Aguero pe teren.
Reverență pentru Praga dar încredere totală în campionii României
La 23 de ani ai fost decisiv în eliminarea Spartei Praga din drumul Champions League. Tot turul 3 preliminar, prima manșă tot în deplasare. Care e abordarea cu care trebuie să intre acum jucători precum Lixandru, Târnovanu, Șut, de aproape aceeași vârstă pe care o aveai tu, încât să tranșeze un meci cu o astfel de miză?
Cred că jucătorii de azi trebuie să fie, în primul rând, conștienți de valoarea lor. Sunt campionii României, joacă la cea mai bună echipă din România, trebuie să fie încrezători în forțele lor și în cei din jurul lor. Eu am încredere în ei! În plus, ca și în 2016, Steaua e considerată outsider înaintea acestei duble. Iar de aici cred că poate să se gestioneze un avantaj în favoarea noastră.
Dincolo de golurile marcate, povestește-mi te rog ce amintire specială ai legată de meciul de acum 8 ani de la Praga!
Atunci m-a cucerit acest oraș! M-a impresionat Praga încă de atunci. Apoi, am ajuns să trăiesc acolo și acum o spun cu siguranță: pentru mine, Praga e cel mai frumos oraș din Europa!
„Atmosfera făcută de fanii lor e mult sub a noastră și sub a Slaviei!”
Ce fel de atmosferă îi așteaptă pe roș-albaștri pe Stadion Letna? Descrie-mi puțin cum sunt fanii celor de la Sparta și comparativ cu cei roș-albaștri.
În mod cert, atmosfera pe care fanii Stelei o vor face la București va depăși cu mult, cu mult, cea pe care o vom vedea pe Letna Stadion! Și îți spun că fanii Spartei sunt clar și sub cei ai Slaviei din acest punct de vedere.
Ai petrecut un an la Sparta Praga, din ianuarie 2018 până în ianuarie 2019. Ce s-a schimbat la club?
Aproape totul s-a schimbat acolo din 2018 până azi. Cred că în prezent Sparta Praga e un club mai organizat iar tot în categoria schimbărilor intră și faptul că au început să câștige trofee.
„Haraslin e jucătorul decisiv, pericolul numărul unu”
Ai fost coleg în Cehia, dar la Slavia, nu la Sparta, cu atacantul Jan Kuchta, unul din pericolele principale pentru FCSB acum. Pare un golgheter veritabil, deși sezonul acesta, în 5 meciuri, are doar 2 pase de gol. Ce poți să ne spui despre el?
Pe vremea când eram coechipieri la Slavia Praga avea un randament excelent, marca foarte mult atunci. Chiar eram prieteni buni la Slavia, dar s-a rupt relația. El a plecat la Sparta și nu l-am mai urmărit, nu am mai avut contact cu el ulterior.
Alt nume care poate pune probleme reale din ofensiva lor, Lukas Haraslin. L-ai avut adversar recent, la EURO 2024 (foto jos). Ce fel de jucător ți se pare și cum poate fi contracarat?
Da, tocmai pentru că am și jucat împotriva lui, pot spune că într-adevăr e pericolul numărul 1 pentru Steaua! Are viteză bună, tehnică foarte bună, e jucătorul decisiv de la Sparta Praga. Cu toate astea, simt că Vali Crețu îi poate face față cu brio.
„Sparta Praga din 2016 era mai bună, Steaua aș spune că e la același nivel”
Întrebarea pe care și-o pun poate toții suporterii roș-albaștri: ce are în plus sau în minus campioana României de acum față de echipa în care ai jucat în 2016?
Chiar nu pot să compar. Și atunci, ca și acum, la Steaua sunt cei mai buni jucători din țară. Așa că pun egalitate între echipa din 2016 și cea de azi. Nu cred că îi lipsește nimic formației de azi, am încredere că pot elimina Sparta Praga la fel cum am făcut-o și noi.
Dar e mai bună Sparta Praga de azi sau cea de atunci?
Deși e greu de spus, după numele care erau în echipa lor de atunci, după faptul că mulți dintre acei jucători sunt considerați acum legende de către club… În dreptul celor de azi stau trofeele pe care au reușit să le câștige și, consider eu, o imagine mai bună. Una peste alta, aș zice că echipa din 2016 are un plus, Sparta Praga de atunci față de cea de-acum.
Sufletul tău a rămas, în Cehia, alături de Slavia, nu de Sparta, marea rivală. Iar din țară, alături de FCSB. Cu toate acestea, poți să oferi un pronostic obiectiv, cum crezi că se vor încheia cele două meciuri, ca scor? Ce simți, nu ce îți dorești!
Da, Slavia nu se compară vreodată cu Sparta! E la alt nivel, am trăit momente unice acolo, reprezentând cel mai bun club din Cehia, Slavia Praga. Și simt că va fi o dublă foarte strânsă pentru Steaua, dar are puterea să se califice mai departe. Contează să obțină un rezultat bun în tur pentru că la București știu cu siguranță că pot câștiga împotriva oricui cu ajutorul fanilor!