Aflată în plină criză în Primera Division, Real Madrid caută să-și revină în Liga Campionilor. Duelul cu Schalke din returul optimilor (ora 21:45, Digi 1, Dolce 1, 2-0 în tur) pare prilejul perfect pentru echipa lui Ancelotti să înceapă din nou o serie de victorii. Revenirea lui Modric va fi, cu siguranță, un plus, mijlocul Realului fiind compartimentul care a suferit cel mai mult în această perioadă
Real Madrid a început anul 2015 cu un avans de cinci puncte în fața Barcelonei și cu impresia clară că va câștiga fără mari probleme titlul de campioană în Spania. Fast-forward puțin peste două luni, iar madrilenii sunt în corzi. Eliminați din Cupa Spaniei de Atletico, madrilenii trec printr-o criză acută, care nu a putut fi rezolvată nici de președintele Florentino Perez, care a avut discuții îndelungi cu lotul de jucători și cu Carlo Ancelotti, idol pe Bernabeu în vara trecută, după ce câștigase La Decima. Înaintea duelului cu Schalke, din returul optimilor de finală a Ligii Campionilor, Realul trebuie să își revină. Și cât mai repede! În acest moment, madrilenii sunt pe 2 în Spania, la un punct în spatele Barcelonei. El Clasico vine peste două etape, pe 22 martie, iar un duel cu o forță a continentului în sferturile Ligii i-ar pune mari probleme Realului. Care sunt, însă, cauzele acestei căderi inexplicabile?
Di Maria și Xabi Alonso au fost excelenți în sezonul trecut pentru Real, în care clubul de pe Bernabeu a câștigat La Decima
Vânzarea lui Di Maria și Xabi Alonso, o greșeală impardonabilă?
Pentru o primă cauză trebuie să ne reîntoarcem puțin în timp. Mai exact în vara trecută. Când Realul, în căutarea unei noi bombe pe piața transferurilor, a fost all-in pentru aducerea lui James Rodriguez de la Monaco. 80 de milioane de euro a plătit Florentino Perez în schimbul mijlocașului care a făcut senzație la Mondialul din Brazilia pentru revelația Columbia, devenind și golgheterul turneului, cu șase reușite. 12 goluri și 10 pase de gol în 33 de meciuri reprezintă un bilanț excelent pentru columbianul de 23 de ani la primul sezon pe Bernabeu. Doar că prețul plătit în schimbul său a fost mult prea mare. Și nu e vorba de cele 80 de milioane de euro! Ci despre obligația Realului de a respecta fair-play-ul financiar. Implicit, de a-l ceda pe Angel Di Maria la Manchester United, contra sumei de 75 de milioane de euro. Coroborată cu plecarea lui Xabi Alonso la Bayern Munchen, plecarea lui Di Maria l-a pus într-o postură ingrată pe Ancelotti.
Italianul reușise să îl transforme pe argentinian dintr-o aripă preocupată exclusiv de ofensivă într-un mijlocaș central eficient. Iar fanii madrilenilor, asemenea ziariștilor de la Madrid, erau siguri că Ancelotti va face o nouă minune cu Kroos sau Modric. Evident, italianul s-a adaptat lotului și a reușit să construiască un mijloc relativ solid, capabil să câștige dueluri chiar și cu echipele puternice din Primera. Doar că odată cu accidentarea lui Modric, totul a căzut. Iar Madridul a fost dominată la mijloc cu Bilbao sau Valencia, iar în egalul cu Villarreal (1-1) de pe Bernabeu, oaspeții au avut șanse imense de a înscrie golul victoriei, ratând de fiecare dată. Iar vorbele lui Cristiano Ronaldo din septembrie au cu totul alt ecou: „Dacă eram președinte, poate făceam lucrurile altfel”.
Modric, poate cel mai important om din mijlocul Realului, e gata să revină după aproape patru luni de pauză
Accidentarea lui Modric, decisivă
3-1 cu Barcelona, 3-1 cu Liverpool și o serie de 22 de meciuri consecutive cu victorie, un record pentru o echipă din Spania. Coordonatele Realului înainte de accidentarea lui Luka Modric păreau că duc echipa lui Ancelotti către un titlu așteptat de trei ani, plus o Ligă a Campionilor cu repetiție. Doar că problemele la coapsă ale croatului, apărute după un meci cu Italia din preliminariile Euro 2016, disputat în noiembrie, au fost devastatoare. Pentru început, Realul a mers din inerție, terminând grupa din Ligă cu maximum de puncte. Victoria din Campionatul Mondial al Cluburilor a alimentat forma bună a madrilenilor, transformându-i pe jucătorii lui Ancelotti în imbatabili. Doar că forma din 2015 e slabă pentru o echipă de talia madrilenilor: opt victorii, două egaluri și patru eșecuri. Iar una din principalele cauze e și absența lui Modric.
În ciuda staturii, 1,74m, Modric a devenit un mijlocaș cu valențe defensive, care nu și-a pierdut, însă, îndemânarea paselor filtrante, prin care își pune în valoare coechipierii. Iar absența sa a creat probleme mari. Toni Kroos, un mijlocaș care aleargă enorm, dar care nu este un „distrugător” prin definiție, a părut că nu-și găsește locul în angrenajul Realului. De fapt, Kroos este un hibrid, un mijlocaș de creație, care poate evolua și ca unul defensiv, însă fără a da randamentul scontat. Probabil de aceea l-a cedat și Pep Guardiola, întrucât Kroos, unul dintre cei mai buni mijlocași din fotbalul mondial la ora actuală, nu avea nici inteligența lui Xavi, nici capacitatea lui Busquets de a bara atacurile adverse. Iar uzura germanului, care a venit după o campanie dură la Mondial, se vede, fiind o piesă indispensabilă în echipa Realului, unde a jucat deja 3341 de minute în 40 de meciuri! Din fericire pentru madrileni, Modric va reveni cu Schalke, va juca și cu Rayo, în campionat, urmând să fie apt pentru 90 de minute în El Clasico din 22 martie.
Ronaldo a fost egalat de Messi în topul celor mai buni marcatori din La Liga, cu 30 de goluri
Ronaldo-dependența e periculoasă
Că a fost vorba despre o relaxare după câștigarea Balonului de Aur sau o lipsă de concentrare după despărțirea de fotomodelul Irina Șaic, Cristiano Ronaldo trece printr-o eclipsă de formă evidentă. Orice alt jucător care ar fi avut o linie statistică de șase goluri și două pase decisive în 11 meciuri ar fi fost considerat într-o formă excelentă. Nu și Ronaldo, care continuă să păstreze o medie de peste un gol pe meci în La Liga – 30 de reușite în 23 de partide. Însă rateurile portughezului, de fapt ale trio-ului BBC, se văd și în rezultatele madrilenilor. Nu e o coincidență că lui CR7 nu îi iese mai nimic, iar rezultatele sunt pe măsură. Pentru că, în ciuda lotului senzațional pe care îl are, Realul e Ronaldo-dependentă. Când portughezul înscrie, madrilenii câștigă în proporție de 84,6%! Practic, din cele 26 de meciuri în care portughezul a marcat în acest sezon, Realul a câștigat 22, remizând două și pierzând alte două. Ce se întâmplă când starul din banda stângă nu înscrie? Procentajul victoriilor scade cu aproape 30 de puncte procentuale, până la 57,6% (8 victorii, un egal și cinci eșecuri)!
Oboseala din Dubai se resimte două luni mai târziu
Cea mai mare parte a jucătorilor Realului au venit la echipă după un Mondial obositor, programat, la rândul său, la capătul unui sezon în care madrilenii au câștigat Cupa Spaniei și Liga Campionilor. Însă banii dictează, iar madrilenii au fost obligați să meargă la Dubai Football Challenge, un amical disputat la finalul lui 2014, contra lui AC Milan, pe care milanezii l-au câștigat cu 4-2. Chiar dacă Ancelotti a folosit două echipe diferite în cele două reprize, doar drumul până în Dubai și faptul că jucătorii au fost obligați să evolueze, în locul unor zile libere, a lucrat în defavoarea madrilenilor. Dovadă și că în primul meci din 2015, cel cu Valencia, Real a pierdut cu 2-1!
Real Madrid – Schalke (21:45, Digi 1, Dolce 1. în tur, 2-0)
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Pepe, Varane, Marcelo – Modric, T. Kroos, Isco – Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo
Schalke: Wellenreuther – Höwedes, Matip, Nastasic – Uchida, Fuchs – Neustädter – Barnetta, M. Meyer – Choupo-Moting, Huntelaar
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER