Pawel Golanski ne-a arătat orașul în care a și jucat în 2005 și a ales ca obiective Centrul Vechi și fostul lagăr nazist. Fostul fundaș al Stelei a fost prezent la meciul de aseară ca invitat al postului Canal +
Golanski evoluează acum la Korona Kielce, prima echipă la care a ajuns după ce a plecat de la Steaua în 2010 Pawel Golanski a fost prezent, ieri, la meciul pe care Steaua l-a disputat cu Legia. A sosit chiar în ziua partidei și, pentru că nu apucasem să vedem prea mult din superbul oraș care e Varșovia, fostul fundaș dreapta al Stelei a ales să ne fie ghid pentru aproape o oră. „Aș fi venit și mai devreme aici, dar luni seara am avut meci în campionat și e bine că am câștigat. Din păcate, eu m-am accidentat (n.r. are întindere musculară la gamba stângă), dar azi dimineață am făcut un control medical și nu e nimic grav. Mă cam doare, așa că mă scuzați că nu pot merge prea mult, decât cu mașina (n.r. conduce un BMW X6 de culoare neagră)”, ne-a spus Pawel.
Preferă Centrul Vechi
Golanski, ghidul nostru de lux, ne-a convins că partea cea mai frumoasă a orașului e centrul vechi, Old City, reconstruit după cel de-al Doilea Război Mondial. E mult mai întins decât cel de la București și, am îndrăzni să spunem, mult mai frumos. Clădirile vechi, colorate și înghesuite îți aminteau mai degrabă de Amsterdam. Castelul Regal și Palatul Prezidențial se evidențiază prin arhitectura superbă.
Străzile sunt împânzite de oameni, mulți dintre ei îmbrăcați la costum, dar și foarte mulți turiști, în special spanioli și nemți. Foarte multe terase unde se mănâncă bine cu 20-40 de lei! Cu o scurtă plimbare, am ajuns la o clădire veche în care a locuit și a lucrat celebra Marie Curie, transformată acum în muzeu. „Știți cine a fost nu? Parcă aveți și la București un spital care îi poartă numele, nu?”, ne-a întrebat Golanski. Bineînțeles că am auzit de Maria Sklodowska Curie. A fost faimoasă pentru descoperirile ei în domeniul radioactivității care au ajutat ulterior medicina, fiind prima femeie care a obținut premiul Nobel.
Plimbare prin ghetoul Varșoviei
„Și dacă tot ați ajuns în Varșovia, trebuie să vedeți locul lagărului nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ați văzut filmul Pianistul, nu?”, ne-a făcut semn cu ochiul Golanski. Foarte aproape de Centrul Vechi începe fostul Ghetou al Varșoviei, care a fost unul dintre cele mai mari lagăre de evrei din Europa ocupată de naziști. Pe un perete al unei clădiri vechi se putea vedea inscripționată macheta ghetoului și câteva indicații. A fost construit în octombrie-noiembrie 1940 și în el au fost înghesuiți 400.000 de evrei pe o suprafață de 3,4 kilometri pătrați.
Ghetoul a fost delimitat de ziduri de 3 metri înălțime, dar azi nu mai există decât bucăți fragmentate din el, câteva cărămizi. Cei care încercau să iasă din ghetou erau împușcați pe loc. Peste 100.000 de locuitori ai ghetoului au murit de foame sau au fost răpuși de diverse boli.
Fuga repede la stadion
Golanski ne-a mai întrebat dacă am văzut Biserica Sfintei Cruci, acolo unde se află înhumată inima compozitorului Frederic Chopin. I-am spus că am admirat-o în drum spre stadion când am mers la antrenamentul oficial. „Stadion! OK uite cât e ceasul, haideți să mergem, că trebuie să fiu mai devreme la arenă, deoarece trebuie să fiu în studioul unei televiziuni de aici care transmite meciul. M-au rugat și câțiva colegi de-ai voștri să vin la ei în studio, dar nu pot pentru că am contract de exclusivitate cu cei de aici”, ne-a transmis Golanski și gata, turul turistic a luat brusc sfârșit, polonezul fiind asaltat la stadion de presa locală și de cea din România.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER