Liga Campionilor revine în această săptămână. Prima etapă din faza grupelor va avea loc marți și miercuri, și va surprinde cu confruntări precum Bayern Munchen – Manchester City sau Borussia Dortmund – Arsenal. Însă, pe lângă acest tip de meciuri între giganții„Bătrânului Continent”, ProSport a mai identificat 10 aspecte care merită urmărite în ediția 2014-2015 a celei mai importante competiții intercluburi din Europa.
Zece lucruri de urmărit în ediția 2014-2015 a Ligii Campionilor
1. Messi și Ronaldo pot deveni golgheterii all-time ai competiției
Cele două vedete au șansa de a-și afirma din nou superioritatea. În cazul în care unul dintre cei doi va reuși să înscrie cel puțin 5 goluri în acest sezon (ceea ce este aproape o certitudine având în vedere că au marcat 25 de goluri împreună în ediția precedentă), acesta va trece la conducerea clasamentului all-time al golgheterilor din Liga Campionilor. În prezent, Raul Gonzalez conduce clasamentul cu 71 de reușite. La egalitate, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi ocupă locul secund cu 67 de goluri.
Raul (sus) a înscris de 66 de ori în cele 135 de partide jucate pentru Real Madrid în Liga Campionilor
2. Revenirea serilor de Liga Campionilor pe Anfield
După o absență de cinci sezoane, Liverpool, formație care a câștigat de cinci ori competiția, se întoarce în Liga Campionilor. Echipa antrenată de Brendan Rodgers s-a calificat direct în grupele Ligii, după ce a încheiat Premier League pe poziția secundă în sezonul 2013-2014.
Pentru cei cărora le era dor de un „You’ll Never Walk Alone” cântat seara de circa 45.000 de oameni, recomandăm confruntarea Liverpool – Ludogoreț, ce va fi transmisă în direct de Digi Sport 3, marți de la 21:45.
3. Se menține regula celor mai importante cinci campionate din Europa?
Cluburile din Spania, Anglia, Germania, Italia și Franța s-au impus constant în fața echipelor din alte țări. Cel puțin asta ne spune un studiu efectuat de publicația britanică The Guardian. Între 1999-2000 și 2004-2005, echipele provenite din cele mai importante cinci campionate au câștigat 117 din 215 partide – un procentaj de victorie de 54%. În următoarele cinci sezoane, între 2005-06 și 2009-10, cifra a ajuns la 60 de procente, pentru ca în ultimele cinci sezoane să crească la 64%.
4. Cine va face surpriza?
Chiar dacă rezultatele grupelor Ligii Campionilor sunt în cea mai mare parte previzibile, a existat aproape în fiecare sezon o echipă care să facă o excepție de la regulă. În sezonul 2010-2011, Copenhaga a făcut surpriza după ce s-a calificat în optimile competiției.
Un an mai târziu a venit rândul lui Basel și Apoel, care au trecut de faza grupelor, ciprioții reușind chiar să ajungă în „sferturile” competiției după ce au învins Lyon la loviturile de pedeapsă. În 2012-2013, Șahtior Donețk a trimis în Europa League pe Chelsea, deținătoarea trofeului de atunci, iar Galatasaray s-a calificat în fața lui Juventus în ediția 2013-14.
Bate Borisov, Ludogoreț, Apoel și Malmo, patru echipe ce pot face surpriza în cazul în care vor trece de faza grupelor
5. Va reuși Real Madrid să devină prima echipă care păstrează trofeul?
Din sezonul 1992-1993, atunci când Cupa Campionilor Europeni a fost redenumită Liga Campionilor, nicio echipă nu a reușit să câștige competiția de două ori, consecutiv. Merită urmărit dacă Real Madrid va stabili această performanță, după ce în sezonul precedent a reușit „La Decima” (câștigarea trofeului pentru a zecea oară).
6. Se revanșează Guardiola pentru eliminarea timpurie din sezonul trecut?
În ediția 2012-2013, Bayern Munchen câștigase Liga Campionilor sub comanda tehnicianului Jupp Heynckes. În următorul sezon, formația bavareză l-a adus pe banca tehnică pe catalanul Pep Guardiola, însă, în ciuda așteptărilor masive de a câștiga din nou Liga Campionilor, Bayern nu a reușit decât să ajungă în semifinalele competiției, acolo unde a fost eliminată de Real Madrid (0-1, 0-4).
Într-adevăr, Guardiola a compensat pe plan intern, unde a câștigat în mod categoric Bundesliga și Cupa Germaniei, dar suporterii bavarezi se vor aștepta acum la succes și pe plan european.
7. Revin echipele din Anglia în prim-planul competiției?
Era o perioadă în care cluburile din Anglia dominau complet Liga Campionilor. Timp de trei sezoane, între 2006-2007 și 2008-2009, echipele din Albion și-au impus superioritatea constant, deoarece În fiecare dintre acele ediții, trei dintre cele patru semifinaliste erau echipe englezești. Însă, puțin câte puțin, acest aspect s-a schimbat în ultimele două ediții ale competiției.
8. Vor cumpăra banii fericirea în acest sezon?
În ultimii ani, Manchester City și PSG au investit masiv în căutarea succesului pe plan european. Însă fără rezultate notabile. În sezonul acesta mai au încă o piedică, după ce UEFA le-a penalizat pentru nerespectarea regulamentului de Fair Play Financiar. Fair Play-ul Financiar presupune ca echipele care au participat în cupele europene să nu aibă pierderi mai mari de 45 de milioane de euro pe ultimele două sezoane.
Cele două cluburi au fost amendate cu câte 60 de milioane de euro pentru înregistrarea unor pierderi mai mari de 45 de milioane de euro pe ultimele două sezoane, amendă care va fi plătită în trei tranșe, fiecare de câte 20 de milioane, în următoarii trei ani. O altă sancțiune a fost aplicată asupra lotului cu care echipele s-au înscris în Liga Campionilor. City și PSG nu s-au putut înscrie cu un lot de 25 de oameni în Ligă, lotul acestora fiind redus la 21 de jucători. De asemenea, UEFA obligă cluburile ca, în lotul de 25 de oameni cu care participă în competițiile europene, să aibă 8 jucători crescuți în țara pe care echipa o reprezintă – o altă problemă pe care un club precum City o va avea de înfruntat pe lângă micșorarea lotului.
9. O să aibă și echipele din estul Europei un cuvânt de spus?
Zenit St. Petersburg, ȚSKA Moscova, Șahtior Donețk, Bate Borisov și Ludogoreț sunt cele cinci echipe care vor reprezenta Europa de Est în această ediție a Ligii Campionilor.
În timp ce Ludogoreț (Grupa B – Real Madrid, Liverpool, Basel) și ȚSKA Moscova (Grupa E – Bayern Munchen, Manchester City, Roma) pot doar să viseze la primăvara europeană, Zenit (Grupa C – Monaco, Bayer Leverkusen, Benfica), Bate Borisov (Grupa H – Șahtior Donețk, Athletic Bilbao, FC Porto) și Șahtior Donețk (Grupa H – Athletic Bilbao, FC Porto, Bate Borisov) chiar au șanse de a trece de faza grupelor.
10. Câte penalty-uri mai apără Moți? 🙂
Treaba este serioasă. Aproape. Portarul de drept de la Ludogoreț, Vladislav Stoyanov, este în suspendat pentru prima etapă după cartonașul roșu primit în meciul cu Steaua, iar Ivan Cvorovic, a doua opțiune din poartă, s-a accidentat la umăr într-o partidă din campionatul intern.
Georgi Dermendzhiev, tehnicianul echipei, a declarat că poarta va fi apărată în Liverpool de Georgi Argilashki, a treia opțiune de portar. De asemenea, cu doar trei zile înaintea deplasării de pe Anfield, clubul bulgar l-a semnat pe portarul canadian Milan Borjan. Deci, pentru moment cel puțin, Moți își poate lăsa mănușile acasă.
Meciurile primei etape din Liga Campionilor 2014-2015
Marți, 16 septembrie, de la 21:45
Grupa A Juventus – Malmo Olympiacos – Atletico Madrid
Grupa B Real Madrid – Basel (Digi Sport 1, Dolce Sport 2) Liverpool – Ludogoreț (Digi Sport 3)
Grupa C Benfica – Zenit Monaco – Leverkusen
Grupa D Borussia Dortmund – Arsenal (TVR 1, Dolce Sport, Digi Sport 2) Galatasaray – Anderlecht
Miercuri, 17 septembrie, de la 21:45
Grupa E Bayern Munchen – Manchester City (Digi Sport 1, Dolce Sport) Roma – ȚSKA Moscova
Grupa F Ajax – Paris Barcelona – Apoel (Digi Sport 2, Dolce Sport 2)
Grupa G Maribor – Sporting Chelsea – Schalke 04
Grupa H Athletic Bilbao – Șahtior Donețk (Digi Sport 3) FC Porto – Bate Borisov
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER