Șase concluzii după sferturile Ligii Campionilor: Avem cele mai tari semifinale posibile, cum a devenit Chicharito eroul Madridului și de ce l-a pedepsit fotbalul pe Simeone

Bayern Munchen. Barcelona. Juventus. Real Madrid. E greu să-ți imaginezi un cvartet mai bun pentru semifinalele Ligii Campionilor din acest sezon, după modul în care s-au jucat partidele. Fiecare dintre echipe și-a arătat forța, dar și slăbiciunile. Madrilenii s-au calificat greu, după un meci la mare luptă, cu Atletico, în care au trecut peste numeroasele absențe și au găsit un salvator neașteptat în Chicharito. Catalanii au trecut ușor de Manchester City și PSG pentru a ajunge aici, în timp ce Bayern a remontat un handicap important din turul cu Porto. În fine, Juventus a beneficiat de cel mai ușor program dintre cele patru echipe, trecând de Dortmund și Monaco. Însă inteligența tactică și experiența lotului bianconerilor transformă campioana Italiei într-o echipă periculoasă

  • Tragerea la sorți pentru semifinale e programată vineri, de la ora 13:00, și va fi LIVE pe www.prosport.ro


Real și Barcelona s-au întâlnit în acest sezon de două ori, împărțindu-și victoriile

Trei favorite clare și un outsider periculos

E greu de crezut că semifinalele competiției ar fi putut fi mai echilibrate de atât. Poate doar dacă Chelsea sau PSG ar fi fost în locul lui Juventus, însă cele două formații și-au demonstrat slăbiciunile pe parcurs, eliminările fiind pe deplin meritate. Însă Bayern, Barcelona și Real Madrid au demonstrat în acest sezon că sunt, cu adevărat, cele mai puternice echipe din Europa. Echilibrul se menține și la casele de pariuri, acolo unde Bayern și Barca au aceeași cotă la câștigarea Ligii, 2.75, fiind urmate îndeaproape de Real, cu o cotă de 4.00. Juventus e departe, pariorii putând câștiga de nouă ori suma investită dacă bianconerii câștigă finala de la Berlin. Indiferent de semifinale, vom avea parte de meciuri spectaculoase și echilibrate. Și, chiar dacă au arătat că sunt adevărate forțe, toate cele trei mari favorite au avut probleme în acest sezon. Lupta internă dintre Luis Enrique și Messi a fost pusă pe hold pentru ca Barcelona să-și îndeplinească potențialul, iar într-o zi bună, catalanii sunt de neoprit. Guardiola trebuie să navigheze printre accidentări, iar catalanul știe că Bayern nu poate să aibă zile precum cea din turul sfertului cu Porto, pierdut cu 3-1. Tot accidentările sunt și principala problemă a lui Ancelotti la Real, fiind greu de crezut că Modric și Benzema se vor reface pentru semifinale. Așadar, lupta este deschisă, iar totul este permis!


Mexicanul Chicharito nu are decât șase goluri marcate pentru Real în acest sezon

Chicharito, eroul neașteptat

Un tweet postat de un cont care găsește partea amuzantă a fotbalului a rezumat perfect situația lui Chicharito Hernandez. „Pe 26 august 2014, Chicharito era înlocuit într-un meci cu Milton Keynes Dons. 22 aprilie 2015, o califică pe Real în semifinalele Ligii Campionilor”, era mesajul care a fost distribuit de 1500 de oameni și favorizat de 1100. Comicul de situație provine din faptul că mexicanul nu s-a integrat deloc în sistemul lui Louis van Gaal, care funcționează decent spre finalul sezonului, dar la debut a produs meciuri incredibil de slabe, precum eșecul din Cupa Ligii Angliei cu 4-0 în fața unei echipe din divizia a treia a piramidei fotbalului englez. Însă, în esență, este călătoria incredibilă pe care a avut-o Chicharito, un jucător în care nimeni nu a crezut. În 2010, era considerat noua stea a fotbalului mondial, însă a devenit rezervă de lux la Manchester United și Real Madrid, zvonindu-se chiar că ar urma să ajungă la Dinamo Moscova. Pentru Real nu a prins decât 797 de minute înainte de meciuri de miercuri și marcase doar cinci goluri. Cu siguranță, dacă Benzema nu s-ar fi accidentat, Chicharito ar fi urmărit finalul meciului cu Atletico de pe banca de rezerve. 

Iar mexicanul nu a impresionat decât prin ineficiență până la golul marcat în minutul 88. A avut șapte șuturi la poartă, toate din careu, însă doar două pe spațiul porții. A reușit o singură centrare și două driblinguri. Dar totul i se iartă! A apărut excelent în careu și a finalizat cu sânge rece, după o pasă excelentă a lui Ronaldo. Iar acum, Chicharito va juca, cu siguranță, și în semifinalele de la începutul lunii mai (turul pe 5/6 mai, returul o săptămână mai târziu), având în vedere că Benzema ar trebui să stea pe tușă cel puțin o lună!


Eliminarea lui Arda Turan, momentul decisiv al sfertului dintre Real Madrid și Atletico Madrid

Fotbalul l-a pedepsit pe Simeone

E drept, Atletico nu are nici pe departe forța ofensivă a lui Real sau a Barcelonei, dar echipa lui Simeone a jucat prea puțin fotbal în fazele eliminatorii pentru a avea pretenții majore. În 390 de minute jucate contra lui Leverkusen și Real Madrid, Atletico nu a marcat decât o singură dată. A avut noroc la penalty-uri cu echipa germană în optimi, Calhanoglu, Toprak și Kiessling executând foarte slab loviturile de departajare. Însă cu Real a cedat total inițiativa, mai ales în repriza secundă. Simeone n-a riscat nici măcar o secundă pentru a-l introduce pe Fernando Torres, așa cum a făcut-o în Cupa Spaniei, iar eliminarea lui Arda Turan l-a dat total peste cap pe managerul lui Atletico. Cu un Mandzukic mai preocupat de luptele libere cu fundașii lui Real decât de fotbal – nu a avut nici măcar un șut la poartă – Atletico nu avea cum să înscrie. Paradoxal, Simeone l-a introdus din start pe Saul Niguez, o mutare ofensivă. Dar Griezmann, care venea cu o formă excelentă în meci, cinci goluri în ultimele patru meciuri, sau Mandzukic au fost constrânși să irosească energie în defensivă, francezul fiind și schimbat în minutul 63. Până la urmă, Simeone, care făcuse toate cele trei schimbări, nu a mai avut ce să facă după golul lui Chicharito, eliminarea lui Arda Turan fiind decisivă în stabilirea câștigătoarei.


Juventus sărbătorește calificarea în semifinalele Ligii Campionilor după 12 ani de pauză

Juve, prima echipă italiană în semifinale, după cinci ani!

Să fie calificarea lui Juventus în semifinale un semnal al revirimentului fotbalului italian? Primele indicii spun că nu, mai ales că doar Bătrâna Doamnă a fost singura echipă italiană care a mers mai departe din grupe. Inter și Milan au mari probleme, aflându-se în mijlocul unor perioade dureroase de reconstrucție, iar Roma a fost inconstantă în acest sezon. Însă calificarea lui Juve în semifinale, și aceasta obținută cu greutate în fața lui Monaco, e prima din ultimii cinci ani a unei echipe din Serie A. „Juventus a suferit, dar s-a întors între stele”, a notat Gazzetta dello Sport. Însă pentru campioana Italiei, care va câștiga titlul pentru a patra oară la rând, suferința nu a contat nici măcar o secundă. După 12 ani de la ultima calificare în semifinalele competiției, Juventus e din nou în Final Four-ul Ligii Campionilor. Cu un antrenor, Max Allegri, criticat aproape de toată lumea în mandatul de la Milan, bianconerii au reușit, astfel, ce n-au putut cu Conte: eficiență defensivă maximă, plus un gol venit la timp, care să rupă echilibrul într-o bătălie tactică de care italienii sunt mândri.


Guardiola a fost nemulțumit mult prea des în ultima perioadă. În meciul cu Porto, însă, a găsit cheia pentru o victorie clară

Perfecționistul Guardiola 

Un modul 4-1-4-1, cu Lahm trecut în banda dreaptă a compartimentului median – un nou artificiu reușit al lui Guardiola – a fost alegerea corectă într-un meci în care Bayern era obligată să remonteze un handicap de două goluri în duelul cu Porto. Astfel, bavarezii au creat superioritate între linii, îndeplinind aproape de perfecțiune filosofia de joc a lui Guardiola. După 20 de minute, Bayern a înscris, iar problemele din tur, unde toate golurile au venit din cauza unor greșeli copilărești, au fost șterse cu buretele. Într-o singură repriză, Bayern a trecut de la o echipă slăbită, cu probleme, la o forță impresionantă, care nu trebuie neglijată. În plus, Guardiola nu îi va mai lăsa pe jucătorii săi să se deconcentreze, așa cum au făcut-o sezonul trecut după câștigarea titlului. Deocamdată, a impus doar interzicerea croissant-urilor la micul dejun pe care jucătorii îl iau împreună la cantonamentul lui Bayern. Perfecționistul Guardiola și-a intrat în rol și nu iartă nimic.


Messi, Suarez și Neymar au marcat, împreună, 95 de goluri în acest sezon

De ce e Barcelona cea mai de temut echipă din acest sezon

„Nicio echipă din cele mai puternice campionate ale Europei nu marchează mai mult decât Barcelona”. Așa începe un material realizat de cotidianul britanic The Daily Telegraph care ilustrează șapte motive pentru care Barca este cea mai bună echipă a Europei. Evident, principalul argument este trio-ul ofensiv senzațional format din Messi, Suarez și Neymar, care marchează la foc automat. Dacă Messi are o zi mai proastă, intervine Suarez. Când uruguayanul nu e în cea mai bună formă, Neymar iese la rampă și înscrie, așa cum a făcut-o și în victoria cu PSG de marți, scor 2-0. În total, cei trei au marcat 95 din cele 143 de goluri ale catalanilor din acest sezon. În Luis Enrique, englezii îl văd pe „noul Pep Guardiola”, iar cifrele sunt clare: Lucho are cele mai multe victorii în primele 50 de meciuri pe banca echipei catalane, 42, două peste Helenio Herrera și cinci peste Guardiola. În teorie, Barcelona ar trebui să distrugă tot în cale. Însă în ciuda excelenței ofensive, a tehnicii și a creativității de la mijloc, defensiva e încă problematică. S-a văzut asta în campionat, unde Sevilla și Valencia au pus serioase probleme catalanilor. Cu un sezon excelent în spate, Pique începe să arate primele semne de oboseală și comite câte o eroare mare pe meci. În aceste condiții, Barca trebuie să fie atentă pe final de sezon: aleargă după trei trofee, însă ar putea să nu rămână cu mult.

Publicat: 23 04. 2015, 09:01
Actualizat: 23 04. 2015, 09:22