În 1999, când arhitectul Eduardo Souto de Moura a prezentat proiectul noului stadion „Municipal” din Braga, mulți au spus că este nebun. Cine mai văzuse un stadion săpat în stâncă? Cât urma să coste mutarea acelor bolovani uriași din cariera de granit Monte Castro? Răspunsul a venit în aproape cinci ani, chiar înainte de startul Euro 2004. Iar bijuteria rezultată va fi greu de egalat în următoarele decenii. Cu un cost de doar 83 de milioane de euro, mare parte din sumă fiind alocată pentru mutarea stâncilor imense care se află acum lângă stadion, arena din Braga a devenit una dintre cele mai apreciate din lume pentru frumusețea și complexitatea sa.
A fost inspirat de incași
Conform declarației lui Souto de Moura, ideea pentru proiectul stadionului i-a venit după ce a studiat îndelung construcțiile realizate de incași în urmă cu peste 600 de ani. Astfel, tribunele au fost încastrate în stânci și au fost legate între ele de o serie de cabluri de oțel, inspirate la rândul lor din vechile poduri construite de incași peste râurile învolburate. Deși nu are nicio peluză, arena poate găzdui 30,286 de spectatori. Însă cel puțin alte câteva mii de spectatori pot lua loc pe una dintre stânci. „Proiectul a fost gândit pentru ca și oamenii care nu au bani sau nu găsesc bilet să poată vedea meciul perfect”, a spus Souto de Moura după finalizarea stadionului. Iar pentru a ajunge dintr-o parte în alta a stadionului, spectatorii sunt obligați să treacă printr-o galerie subterană de 5.000 de metri pătrați, care găzduiește și câteva magazine, restaurante și săli de jocuri.
Stadion lăudat de Obama
Arhitectul portughez a primit numai laude pentru proiectul său. Inclusiv de la președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, care s-a declarat încântat de arena pe care va juca CFR miercuri: „Când am văzut această arenă, nu am putut decât să rămân uimit că un om s-a gândit la așa ceva. Trebuie să recunosc, mi-am dorit să devin arhitect, însă nu mi-ar fi trecut niciodată prin cap un asemenea proiect. Atenția la detaliu și modul prin care acest proiect a învins natura sunt două dintre lucrurile care m-au surprins cel mai mult. E cel mai frumos stadion din lume”.
„Românul” Peseiro
În urmă cu patru ani, Rapidul se mândrea cu „transferul” unui antrenor cu CV remarcabil. George Copos reușea să-l convingă pe Jose Peseiro să antreneze echipa din Giulești, după ce lusitanul fusese asistentul lui Carlos Queiroz la Real Madrid, dar și principal la Sporting Lisabona. Însă aventura tehnicianului la echipa bucureșteană nu a durat decât șase luni, timp în care a fost eliminat de două ori pentru proteste, iar certurile cu patronul Rapidului au ținut deseori prima pagină a ziarelor.
La patru ani de la aventura din Giulești, Peseiro (50 de ani) se „împiedică” din nou de fotbalul românesc. După doi ani petrecuți la cârma naționalei Arabiei Saudite, lusitanul a calificat-o pentru a doua oara in istorie pe Sporting Braga în grupele Ligii Campionilor, iar primul adversar al echipei lui Peseiro va fi chiar CFR Cluj. Dar portughezul nu se teme: „Românii au o echipă bună, dar obiectivul nostru este calificarea în următoarea fază. Nu există loc de greșeală, trebuie să îi batem atât acasă, cât și în deplasare”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER