Superliga Europei după modelul NBA
Actuala conjunctură economică total nefavorabilă l-a determinat pe președintele UEFA, Michel Platini, să iasă la înaintare și să propună o mai veche idee a sa: Euroliga ca alternativă la Champions League, dar organizată și condusă de forul european. Vor fi trei serii, care vor include retrogradări și promovări. „Ceea ce spun eu, nu este chiar nou, doar formula de organizare este ceva original. Nu vreau să impun nimănui nimic, veniți cu propuneri care să îmbunătățească proiectul meu”, Platini dixit.
Nevoie de Ligă
Oricum, Superliga pare a fi răul necesar, este obligatoriu să existe ceva care să înlocuiască actuala Champions League, care tinde să devină greu de susținut financiar, dar care să fie în stare să se autofinanțeze și să ofere un spectacol care să fie cel puțin de nivelul actualei Ligi a Campionilor. În context, însuși Blatter, bossul FIFA, a ieșit la înaintare spunând că „Un tsunami se va abate, în curând, deasupra fotbalului și nu știu, zău, ce va rămâne după trecerea valului ucigaș”, s-a exprimat acesta, extrem de caustic. De altfel, Superliga este o idee (chiar amenințare, ar zice alții) care este lansată ciclic pe circuitul fotbalistic. Unul dintre rezultatele vizibile a fost transformarea fostei Cupe a Campionilor în actuala Ligă a Campionilor, iar ultimele declarații dau de înțeles că lucrurile nu se vor opri aici.
G-14 și… Platini
Pe vremea lui Johansson, UEFA a refuzat dialogul pe această temă, rezultat care a dus la crearea grupului G-14, asociația celor mai mari cluburi din Europa, un club exclusivist extrem de greu și de a cărui importanță Platini este extrem de conștient. După ce a căzut la pace, Platini le-a acordat și destule concesii, cea mai importantă fiind aceea că UEFA s-a deschis către cluburile incriminate, făcându-le loc într-un așa numit Consiliu Strategic, care are putere de decizie indirectă. Tot Platini a ținut să deschidă prezentarea proiectului său cu o veste care ține de aspectul financiar, domeniul cel mai discutat astăzi, și anume că fondul de premii va crește de la 850 de milioane de euro, cât este astăzi, la o sumă trecută bine de miliard, cât va fi în primul an de existență al Ligii Europene.
Scenarii dramatice
Analiștii financiari contactați de UEFA au dat pronosticuri extrem de rezervate asupra evoluției economice mondiale, drept pentru care forul cu sediul la Nyon a ajuns la concluzia că singura competiție rentabilă și care pare a trece fără păs prin mijlocul crizei este NBA, liga nordamericană de baschet profesionist de peste Ocean. Dar, există o problemă, și anume faptul ca NBA este un turneu închis, nimeni nu retrogradează, nimeni nu promovează, lucru cu care Uniunea Europeană nu ar fi niciodată de acord, pentru care libera inițiativă și eliminarea monopolului sunt sacre. Unica soluție pentru ca Europa politică să-și dea girul? Un campionat din care să se retrogradeze, dar și în care să se promoveze.
Un superturneu stil supercampionat
Formula ar fi cam așa: trei serii, A, B și C, a câte 22 de echipe fiecare, iar câștigătoarea Seriei A ar fi declarată campioana Europei. În plus, din prima serie ar retrograda patru echipe, iar din B ar promova tot atâtea, lucru identic cu picatul din B în C, respectiv drumul invers al primelor patru din C care vor promova în B. Ca o idee generală, prima ligă ar însemna disputarea a 21 de partide (numai tur), iubitorii fotbalului având astfel asigurate, an de an, meciuri de genul Real – Manchester sau Juventus – Bayern, deoarece este greu crezut că va retrograda în Serie B vreuna dintre ele. Evident, dacă o partidă de genul Celtic – Porto se joacă (prin tragere la sorți) pe terenul scoțienilor, anul următor (în următoarea ediție a Ligii, deci) se va juca, în mod obligatoriu, pe arena lusitanilor.
Trebuie reduse ligile naționale
Din câte spune UEFA, este necesar să fie reorganizate campionatele europene, numărul participantelor din fiecare competiție trebuind să fie redus de la 20, care este media de azi, la 16, câte erau în superputernicul campionat italian de la începutul anilor 80. Lui Platini nu îi place ideea Superligii, dar tot el este care spune că „banul dictează, iar noi ne vom supune dictaturii acestuia.” În orice caz, fie ca simplu experiment, ar fi interesant de studiat un campionat european la nivel de cluburi și, ca ultimă informație, Cupa UEFA, a doua competiție la nivel de grupări fotbalistice, va dispărea, înghițită fiind de Superliga Europei, o competiție a cărei apariție este sigură, singura necunoscută fiind momentul exact când acest lucru se va produce.
Â