Thriller la Sofia. Un român a spulberat visul celor mai mulți români. Moți, erou național în Bulgaria. FOTO | Imaginile dezastrului pentru Steaua și extazul lui Moți

Prima repriză a fost destul de animată. Cei care au urmărit-o au fost mulțumiți de ceea ce au văzut. Foarte multe faze de poartă, ratări incredibile, faze spectacol, iar aici trebuie creditat Sânmărtean cu rolul de entertainer, și dueluri aprige pentru fiecare balon. Bulgarii au transpirat din greu să se ridice la nivelul mult mai experimentatei echipe din România. Steaua a avut emoții cu accidentarea prematură a lui Tănase. În minutul 3, decarul s-a prăbușit la pământ. El nu a fost pe deplin recuperat după o contractură musculară și forțat să joace de conducere și de antrenorul Gâlcă, „s-a rupt” la Sofia, poate pentru o lună. Dar în orice război există și victime colaterale, iar pe terenul stadionului Vasil Levski a fost o luptă totală între cei 22 de jucători. Miza de peste 8-9 milioane de euro, atât cât urma să încaseze echipa care intra în grupele Ligii Campionilor, a motivat la maximum fiecare fotbalist.

Sânmărtean. omul-orchestră. Keșeru, prea izolat

Sânmărtean a desenat frumos o fază din minutul 7, pe partea stângă, unde a fost mutat după ieșirea lui Tănase, și i-a pasat cu exteriorul lui Keșeru în fața porții, dar atacantul a reluat dezamăgitor pe lângă poartă. După 10 minute, Arlauskis a răsuflat ușurat, după ce a mulțumit Divinității că s-a aflat pe traiectoria balonului șutat de Aleksandrov, din 7 metri. Asta după ce Szukala respinsese providențial din fața lui Bezjak.

În minutul 22, Sânmărtean a croșetat toată apărarea formației bulgare, inclusiv pe Moți, pe care l-a pierdut pe drum, a intrat în careu, dar a tras în plasa laterală. La poarta cealaltă, Fabio Espinho a șutat din lovitură liberă directă, foarte periculos, iar Arlauskis s-a întrebuințat serios să respingă mingea în corner. Între înjurăturile în limba bulgară ale celor două galerii care dominau sonor atmosfera, ocaziile din teren s-au petrecut cu repeziciune. În minutul 36, Aleksandrov a trimis cu capul puțin pe lângă bară, dar cea mai mare ocazie a primei reprize a ratat-o jucătorul de culoare Misidjan, care în minutul 44 a trecut pe sub minge la o centrare a aceluiași Aleksandrov, cel mai bun om al meciului de până atunci.

Aralauskis s-a certat la pauză cu Szukala. Polonezul a avut și o bară

S-a intrat la pauză cu nervi. Nervi din partea lui Arlauskis, care îi reproșa ceva lui Szukala. Fane Preda îl ținea de brat și încerca cu greu să-l potolească pe lituanian. Dar cei doi fotbaliști steliști s-au întors prieteni în repriza secundă.  Iar polonezul a ratat o ocazie extraordinară în minutul 62, când după o centrare a lui Sânmărtean din lovitură liberă a trimis cu capul pe spațiul porții, portarul a respins în bară și mingea a ieșit afară.

Bulgarii s-au menținut la un grad de periculozitate care să păstreze suspansul calificării până în ultimul minut. Oricând rezultatul fragil din tur, 1-0 pentru Steaua, putea fi remontat ușor la Sofia. Minev a șutat puternic de la 20 de metri, dar nu suficient să-l învingă pe Arlauskis, minutul 75, iar Bezjak a ratat ocazia reprizei, din 6 metri cu lituanianul Stelei, a trimis spre poartă, noroc însă pentru români că șutul a fost deviat fericit de un apărător al lui Gâlcă.

Wanderson a făcut o minune pentru bulgari

Și de ce i-a fost frică Stelei, n-a scăpat! În minutul 90, Wanderson a expediat o minge din vole prea puternic pentru ca Arlauskis să mai poată interveni. Câtă șansă! Atacantul abia ce fusese trimis pe teren! Dar și Steaua avusese noroc cu carul până atunci.Campioanei României nu i-a picat deloc bine acest gol, pentru că nu dădea semne că poate rezista prelungirilor generate de scorul înregistrat la finalul celor 180 de minute, 1-1.

Cu Stoianov eliminat, Ludogoreț a intrat la penalty-uri cu Moți în poartă!

Și în prelungiri, Steaua a fost sleită de puteri. În minutul 94, Moți a trimis cu capul deosebit de periculos, sub bară, dar Arlauskis a găsit, numai el știe cum, forța de a respinge spectaculos în corner. Doar o minune îi mai putea aduce calificarea lui Gâlcă sau șansa loviturilor de departajare. Keșeru a dat un semn de resuscitare în minutul 103, când mingea trimisă de el, din colțul careului mare, a trecut puțin pe lângă.

În așteptarea loviturilor de departajare, în minutul 119, Breeveld a scăpat singur spre poartă, portarul Stoianov, care avea un „galben”, l-a faultat și bulgarul a fost eliminat. Moți a intrat în poartă! S-a ajuns la „loteria” penalty-urilor. Cu fundașul-portar între buturile celor de la Ludogoreț, Steaua era cu un picior în grupele Ligii Campionilor încă dinainte de finalul acestui thriller.

Putea un român să se opună visului celor mai mulți români care țin cu Steaua? Și Moți a înscris de la punctul cu var, dar, incredibil, a apărat mai tare decât orice portar șutul sus trimis de Pîrvulescu. Gâlcă vedea negru în fața ochilor. Moți se mișca pe linia porții precum Dudek în 2005, în finala cu Milan. Iar când Râpă de la Steaua se îndrepta spre a executa, nu putea fi un semn bun. Și așa a fost. Moți a apărat și șutul acestuia. Incredibil, cine ar fi crezut! Ludogoreț e dusă de un român în grupele Ligii Campionilor, Steaua va juca tot în grupe, dar în Europa League.


LUDOGOREȚ – STEAUA 1-0 (6-5 după loviturile de departajare) 

A marcat: Wanderson (90)

LUDOGOREȚ: Stoianov – Junior Caicara, Terziev, Moți, Minev – Diakov  cpt., Fabio Espinho – Misidjan (84 Wanderson), Marcelinho, Aleksandrov (77 Dani Abalo) – Bezjak (77 Hamza)

Rezerve: Cvorovic, Anicet, Choco, Zlatinski

Antrenor: Georgi Dermendzhiev

STEAUA: Aralauskis – Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici (66 Pîrvulescu) – Prepeliță, Breeveld – Popa, Sânmărtean (82 Filip), Tănase cpt. (5 Stanciu) – Keșeru

Rezerve: Cojocaru, Iancu, Neagu, Vâlceanu

Antrenor: Constantin Gâlcă

Cartonașe galbene: Terziev (40), Moți (57), Diakov (63), Stoianov (73)/Latovlevici (60), Breeveld (64), Pîrvulescu (89), Stanciu (99)

Cartonaș roșu: Stoianov (119)

Arbitru: Undiano Mallenco

Asistenți: Perez del Palomar și Juan Yuste (toți din Spania)

Stadion: Vasil Levski

Spectatori: 25.000

Publicat: 28 08. 2014, 01:04
Actualizat: 29 08. 2014, 10:03