Trei concluzii după FCSB – Viktoria Plzen 2-2: un „magician” și 10 fotbaliști, cum l-a împiedicat frica pe Dică să țină pasul cu fotbalul mare și cum să fii „ucis” de singurul pericol anunțat
La primul adversar serios care i-a ieșit în cale, FCSB-ul lui Nicolae Dică a arătat foarte multe minusuri, iar prestația mediocră contra Viktoriei Plzen a fost „ajutată”, deopotrivă, de alegerile tactice neinspirate făcute de tânărul antrenor, de ziua foarte proastă prinsă de câțiva jucători importanți și de un adversar care a știut ce vrea într-o primă manșă a unei duble foarte importante.
ProSport vă prezintă, în rândurile care urmează, concluziile trase după FCSB – Viktoria Plzen 2-2, meci în care ofensiva roș-albastră a fost cărată în spate de Constantin Budescu, în care Nicolae Dică a luat câteva decizii cel puțin discutabile, iar Denis Alibec a fost dat dispărut.
Un magician și 10 jucători de fotbal. Prea puțin
Cu Teixeira și Florin Tănase lângă Budescu și cu Alibec în centrul atacului, linia ofensivă a lui Nicolae Dică arăta foarte bine pe hârtie. Doar că realitatea din teren a fost alta, iar Tănase și Alibec nu au existat, Teixeira a avut prea multe sarcini de îndeplinit și singurul care s-a ridicat la nivelul așteptărilor a fost playmaker-ul cumpărat de la Astra. În prima repriză, omul ignorat constant de Christoph Daum a părut copilul mai mare din curtea școlii, a avut momente geniale și a trebuit să tragă după el alte trei nume importante. Budescu a coborât să ia mingile de la Morais și Pintilii, a obținut și executat lovituri libere, a găsit spațiile pentru Enache și Momcilovic și a dat trezirea cu pasa genială din minutul 29, când l-a lăsat singur cu portarul pe Teixeira. A urmat golul magnific, din minutul 37, iar statistica a arătat că prima fază periculoasă în care nu a fost implicat Budescu a venit în minutul 42, când Teixeira, Alibec și Enache au creat un moment bun de joc, finalizat cu o centrare a fundașului dreapta reținută de Bolek.
Explicațiile pentru monologul mijlocașului ofensiv sunt ușor de găsit și au legătură cu incapacitatea lui Florin Tănase de a se implica în joc, cu forma proastă a lui Denis Alibec și cu faptul că Filipe Teixeira a fost nevoit să coboare foarte des alături de Pintilii și Morais pentru a mai închide din culoare. După pauză, Budescu nu a mai ținut ritmul, a mai oferit o singură centrare bună (minutul 63, pentru Enache), iar după o oră și șase minute de joc a ieșit accidentat, acuzând probleme la gambă. Minutul 66 a însemnat finalul unui display superb și momentul în care întrebările au început să se deruleze rapid în capul lui Nicolae Dică, pentru fă FCSB a existat ofensiv printr-un singur jucător. Prea puțin într-un meci de Liga Campionilor cu vicecampioana Cehiei.
Frica lui Dică în seara în care fotbalul modern l-a pierdut pe drum. De la Sârnmărtean la Junior Morais
În 2017, epocă în care Kroos-Modric-Casemiro, Khedira-Pjanjic, Thiago-Vidal și Pogba-Herrera sunt formule de mijlocași centrali la modă, fotbalul modern nu mai e reprezentat de închiderea totală în fața apărării. Cu Plzen, Dică a plecat la drum cu un închizător și un fundaș stânga în fața apărării, într-o încercare ilogică de a fi sigur că defensiva e pusă la adăpost în meciul de pe teren propriu al unei duble manșe decisive. Scenariul care avea să urmeze nu era greu de intuit și găurile din scutul imaginat de fostul decar nu au întârziat să apară. Pintilii e un mijlocaș central valoros, dar are 32 de ani și construcția nu a fost niciodată punctul său forte, motiv pentru care ar fi avut nevoie de un partener cu mai multă imaginație lângă el. A primit, în schimb, un fundaș rudimentar, incapabil să verticalizeze, să paseze pe spații mici și să mute jocul în jumătatea adversă.
Obișnuit, în trecut, cu Sânmărtean lângă el, Pintilii a avut de acoperit lacunele unui fundaș catapultat la mijlocul terenului, iar zona centrală a avut de suferit. La golul doi, Morais l-a privit cu grație pe Kolar cum înaintează și șutează, iar sprintul lui Pintilii, într-o încercare disperată de a acoperi zona lui Morais, e elocvent pentru meciul din această seară. Practic, FCSB a ajuns de la Sânmărtean la Junior Morais în mijlocul terenului și „rezultatele” s-au văzut. La fel s-a văzut și frica lui Dică de a-și asuma chiar și cel mai mic risc, în minutul 66, când înlocuitorul lui Constantin Budescu s-a numit Vlad Achim, un al treilea mijlocaș central introdus pe teren, la 1-2 pe teren propriu.
Cum să te „ucidă” pericolul anunțat
Din momentul în care s-a aflat că Viktoria Plzen e adversarul FCSB-ului toate vocile au rostit un singur nume: Michael Krmencik. Uriașul din atacul cehilor a fost descris drept marele pericol, s-a vorbit intensi despre fizicul său impunător și despre capacitatea de a devia mingi din orice poziție. Vorbele lui Vătăjelu și Pancu, printre alții, s-au adeverit, iar tactica cehilor a însemnat mingi lungi pe atacantul de 24 de ani. Pe Arena Națională, din peste 33.000 de oameni, Ionuț Larie și Mihai Bălașa, debutanți în cupele europene, au părut singurii care nu știau ce urmează în momentul în care fundașii adverși bubuiau baloanele spre Krmencik, iar omul pe care comentatorul ProTV îl asemăna inspirat cu Jan Koller făcea cam 90% din ce-și propunea.
Așa a venit prima ocazie a cehilor, așa a venit golul care a deschis meciul și asta se va întâmpla și la retur, într-un meci în care presiunea va fi mult mai mare, iar mingile aruncate în careul lui Niță vor fi și mai multe. E 26 iulie 2017, Dică a ajuns de două luni la FCSB, iar tot ce a putut face a fost să-l pună pe Larie să se bată de unul singur cu un adversar mult superior fizic și să-l expună pe Enache, mijlocașul-fundaș cu o parte de vină la ambele goluri. Mai e o săptămână până la retur, timp suficient pentru a se despica firul în patru pe marginea absenței unui fundaș central și a unui apărător dreapta de meserie.