UEFA deplânge soarta Stelei: „Nu au beneficiat vreodată de acest privilegiu!”
Steaua se află în fața celei mai importante duble din ultimii ani, calificarea în Champions League reprezentând mult mai mult decât o performanță în sine. Bonusul de 15 milioane de euro garantat i-ar asigura echipei siguranța financiară și ar bloca exporturile masive de jucători.
UEFA a alocat spații largi disputelor pe care roș-albaștrii le vor avea cu Legia și au analizat comportarea formației din Ghencea în ultimele sezoane europene. În ciuda rezultatelor bune și foarte bune, Steaua este considerată pe site-ul oficial al forului continental o mare ghinionistă, ea nereușind să beneficieze încă de aportul adus la coeficientul de țară.
„Pe plan intern, Steaua a făcut întotdeauna lucrurile să pară ușoare. Au cucerit de 24 de ori titlul, și-au trecut Cupa în palmares de 21 de ori și au în vitrină 6 Supercupe.
În ultimii ani, însă, românii au fost urmăriți de ghinion. Doar 6 din ultimele 11 campanii europene s-au încheiat cu calificarea în grupele Ligii, în ciuda faptului că Steaua a fost formația care a contribuit cel mai mult la coeficientul de țară al României. Grație în primul rând lor, Liga 1 a trimis de trei echipe direct în grupele Champions League, însă ei nu au fost niciodată beneficiarii direcți ai acestei conjuncturi. CFR Cluj (2008-2009), FC Unirea Urziceni (2009-2010) și FC Oțelul Galați (2011-2012) s-au bucurat de acest privilegiu, Steaua nu. Sezonul acesta formația campioană a României se luptă din nou pentru o prezență în grupe și a trecut deja de două tururi preliminare: cu Vardar și Dinamo Tbilisi. Urmează play-off-ul cu Legia Varșovia, iar orice alt rezultat în afară de calificare ar fi o mare dezamăgire pentru ei„, notează site-ul oficial al UEFA.
Partida tur dintre Steaua și Legia are loc miercuri, ora 21:45, pe Național Arena. Meciul va fi transmis în direct de Dolce Sport și Digi Sport. Returul va avea loc o săptămână mai târziu, la Varșovia.
Doar CFR a mai ținut „steagul sus”
Îl clasamentul contribuției la coeficientul UEFA Steaua e lider detașat, singura care a reușit să o secondeze cu succes fiind CFR. Totuși, premisele sunt favorabile, fotbalul românesc scuturându-se încet-încet de sezoanele care i-au atârnat ghiulele de picioare. După „mirifica” stagiune 2007-2008, în care cele cinci echipe europene din Liga I au adunat cu greu 13 puncte (coeficient, 2,600), în această toamnă va dispărea din tabelul UEFA și sezonul 2008-2009, la fel de catastrofal ca și precedentul (2,642, din șapte echipe!). Fără balast și cu un ultim bilanț bun, România poate spera ca peste două sezoane să aibă un nou început.