Unirea,** norocul începătorilor! VEZI AICI GRUPELE LIGII

La prima participare în grupele Ligii Campionilor, Unirea Urziceni pare să aibă o șansă care le-a lipsit steliștilor și clujenilor: cel puțin pe hârtie, liliputana formație ialomițeană poate spera la calificare!

Plasată de mâna lui Messi în Grupa G, alături de FC Sevilla, Glasgow Rangers și VfB Stuttgart, gruparea din inima Bărăganului râde cu un ochi și plânge cu celălalt. Ialomițenii au evitat pericolul unor scoruri-fluviu care i-ar fi păscut în Grupa A, C sau F, dar și posibilitatea unor rețete financiare substanțiale.

Adversarii din Grupa G nu sunt – niciunul – necunoscuți. Sevilla (care pare și cea mai periculoasă adversară) și-a făcut un obicei din a-i elimina pe steliști, pe care i-a bătut, în ultimii ani, atât în Cupa UEFA, cât și în Liga Campionilor.

Golul lui Prodan și pățania timișorenilor

Glasgow Rangers se situează la celălalt pol. Scoțienii au fost puși la respect tot de steliști, atât în Cupa Campionilor (în urmă cu peste două decenii), cât și în Liga Campionilor (sezonul 1995-1996). De la ultimele confruntări (1-0 și 1-1) a rămas memorabil golul înscris în Ghencea de Daniel Prodan. Urziceni pare să aibă o șansă în fața britanicilor.
Plasată în urna a treia, VfB Stuttgart tocmai a eliminat Poli Timișoara în play-off-ul Ligii. Cu mult noroc și determinare, Urziceni poate avea o soartă mai bună în fața nemților decât bănățenii, care au pierdut acasă (0-2) și au remizat în deplasare (0-0).

Trăgând linie, Unirea pare să aibă în grupă o echipă foarte greu de învins (Sevilla), una accesibilă (Rangers) și o alta puternică, dar nu inaccesibilă (Stuttgart).

Răzbunare în Bărăgan

VfB Stuttgart și Ciprian Marica vor da piept în Grupa G cu Unirea Urziceni și Dan Petrescu.

După ce nemții au scos-o pe Timișoara de la masa bogaților, Urziceniul are șansa să îi răzbune pe bănățeni. Stuttgart a început neconvingător noul sezon în Bundesliga, fiind învinsă de campioana Wolfsburg în prima etapă. Au urmat o victorie și un egal în campionat, dar echipa lui Babbel a obținut cu Timișoara ce era mai important: calificarea în grupele Champions League.
Deși și-a pierdut golgheterul, pe Mario Gomez, transferat de Bayern, echipa germană s-a întărit în această vară cu doi jucători cel puțin la fel de valoroși, Pogrebniak și Hleb.

Câinele andaluz

Cum în Primera nu te poți bate cu Barça sau Real, locul trei ocupat de Sevilla în ultimul sezon echivalează cu un titlu neoficial de „campioană a celor mulți”.
Clubul andaluz, vechi de mai bine de un secol a renăscut în ultimul deceniu, totul pornind de la promovarea în prima ligă din 2001. În doar două sezoane, 2005-2006 și 2006-2007, Sevilla a cucerit cinci trofee, performanțele culminând cu cele două Cupe UEFA consecutive și cu Supercupa Europei. Gruparea de pe „Ramon Sanchez Pizjuan” a devenit astfel una din echipele de top ale Europei, cel puțin „pe hârtie”, având și în acest sezon statutul de cap de serie la tragerea la sorți pentru grupele Ligii.

Maradona, Bebeto, Ilie Dumitrescu…

Sevilla a știut, de-a lungul anilor, să atragă marile nume ale fotbalului. Diego Armando Maradona (între 1992-1993), Bebeto (în 1997) sau românul Ilie Dumitrescu (în 1995) s-au numărat printre vedetele clubului andaluz. Niciunul nu a strălucit însă aici. O face însă acum Luis Fabiano, un atacant titular în naționala Braziliei.

Echipa record

Glasgow Rangers este cel mai titrat club de fotbal din Scoția.

Scoțienii dețin recordul mondial la numărul de titluri de campioni: 52. Au cucerit Cupa de 33 de ori și Cupa Ligii de 25 de ori, însă cea mai mare performață rămâne Cupa Campionilor Europeni, adjudecată în 1972. Cea mai recentă reușită a lor este finala UEFA din 2008, contra rușilor de la Zenit. Partida s-a jucat la Manchester, iar mai mult de 150.000 de suporteri au călătorit de la Glasgow pentru a asista la meci, însă scoțienii au pierdut cu 0-2.

O altă mare realizare a celor de Rangers a fost cucerirea, nouă ani la rând (1988-89 – 1996-97), a campionatului Scoției, egalându-i astfel pe cei de la Celtic la numărul de titluri.

Succesul European și tragedia națională

Suporterii lui Rangers sunt cunoscuți ca fiind unii dintre cei mai fanatici din Europa. Pe 2 ianuarie 1971, la un derby Rangers – Celtic, 80.000 de suporteri s-au călcat în picioare, 66 dintre ei pierzându-și viața. Tragedia de pe “Ibrox” a umbrit bucuria din anul următor, câștigarea CCE. Atunci, jucătorii scoțieni și-au primit trofeul în vestiar pentru că suporterii lor intraseră pe teren, împiedicând desfășurarea festivității de premiere.


VEZI AICI COMPONENȚA GRUPELOR LIGII CAMPIONILOR

Publicat: 28 08. 2009, 09:51
Actualizat: 28 08. 2009, 10:47