„Verdictul” vine mai devreme? „UEFA poate să judece cazul Stelei și în lipsa motivării” Ce spune juristul FRF
Președintele Comisiei Juridice a FRF, Adrian Stângaciu, a declarat vineri, agenției MEDIAFAX, că nu crede că UEFA va aștepta motivarea hotărârii ÎCCJ în dosarul „Valiza”, ci va lua mai repede o decizie în ceea ce privește participarea echipei Steaua în Liga Campionilor.
„Conform regulamentului UEFA, ei nu sunt obligați să țină cont de motivare. În regulamentul de participare în competițiile europene scrie că în astfel de situații UEFA poate ține cont de anumite decizii ale instanțelor. Dar «poate» ăsta înseamnă dacă va considera necesar. Eu cred că investigația lor nu va fi oprită de lipsa motivării. Asta e părerea mea proprie. Că e posibil să investigheze și să considere că nu e necesar să aplice o sancțiune mare sau una mică, rămâne la latitudinea lor, dar nu cred că lipsa motivării îi va împiedica să judece sau să ia o decizie în sensul ăsta. Și ei sunt constrânși de niște termene, în ceea ce privește organizarea competiției„, a spus Stângaciu pentru MEDIAFAX.
Juristul FRF nu exclude ca motivarea sentinței dictate de ÎCCJ să întârzie din diferite motive: „Nu ar avea cum să ajungă decizia ÎCCJ la noi, de vreme ce federația nu a fost parte. Pe portal poate fi văzută decizia, dar motivarea are un termen de recomandare de 30 de zile. Dar sunt unele instanțe care nu reușesc să motiveze în 30 de zile. Fiind vorba de penal e posibil să respecte acest termen. În civil însă sunt hotărâri și de 6-7 luni care nu sunt motivate.”
În ceea ce privește judecarea cazului pe plan sportiv în România, Stângaciu a precizat că este de competența comisiilor LPF, dar că nu crede că se poate face o diferențiere între mită și infracțiunea de corupție. „Nu pot avea o opinie oficială, dacă trebuie judecat după articolul 60 sau 61, pentru că este de competența comisiilor ligii. După cunoștințele mele, dosarul a fost redeschis, s-a suspendat până la soluționarea cazului de către instanțele de judecată. Acum comisiile ligii ar trebui să se pronunțe, eu nu mă pot antepronunța. Juridic vorbind, infracțiunile de corupție astea sunt, darea și luarea de mită, primirea de foloase necuvenite. Nu poți să faci o diferențiere, sunt infracțiuni de corupție. Dar cum vor judeca cei de la ligă, ce argumente va avea Steaua, aici chiar nu-mi pot da cu părerea pentru că ar însemna să mă bag peste treburile oamenilor”, a precizat Stângaciu.
Managerul FC Steaua, Mihai Stoica, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că atât timp cât nu există o motivare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul „Valiza”, UEFA nu se poate sesiza în ceea ce privește o posibilă excludere a formației roș-albastre din competițiile europene.
„Cât timp nu există o motivare a instanței nu cred că UEFA se poate sesiza. Acum nu există o motivare, ci doar o decizie a instanței. Nu se poate face o comparație cu Fenerbahce pentru că în acel caz a fost corupție dovedită, au fost jucători implicați, au fost meciuri trucate”, a spus Stoica.
Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, agenției MEDIAFAX, că dosarul „Valiza” va fi reanalizat de comisiile ligii pe baza regulamentului disciplinar de la data săvârșirii faptei, sezonul 2007/2008, care prevedea doar depunctarea.
Alexandru susține că în soluționarea acestui caz va fi importantă precizarea termenilor „corupție” și „mită”, pentru a putea fi aplicat corect regulamentul: „Nu te poți juca cu viața unui club, e foarte important dacă e corupție sau mită. Dacă e corupție, avem un articol pentru corupție, dar avem și un articol pentru implicarea, manipularea unor situații pentru influențarea rezultatului unui meci. Deocamdată, după opinia noastră, acolo se încadrează. În limbajul nostru penal, corupția este mită. Dar în același timp, în limbaj european, se spune așa: mita între persoane sau entități private nu e corupție, e mită. Cu pedepsele de rigoare. La noi nu se face însă această delimitare. Trebuie să ne consultăm cu cei mai mari juriști. Eu aștept ceva oficial, să scrie, e corupție sau mită? Azi am dedicat toată ziua acestui caz, am pus avocații să caute, ce este corupție sau mită”.
Finanțatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marți, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanței supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită și una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de corupție în fotbal, UEFA ar putea dicta sancțiuni împotriva echipei Steaua, care riscă să fie exclusă din Liga Campionilor.