Ziua în care Gullit și Van Basten au făcut instrucție cu Steaua București. 34 de ani de la coșmarul cu AC Milan | SPECIAL

Ziua în care Gullit și Van Basten au făcut instrucție cu Steaua București. 34 de ani de la coșmarul cu AC Milan | SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Steliștii nu au o amintire frumoasă în ceea ce privește data de 24 mai. E ziua în care, acum 34 de ani, „viteziștii” a pierdut la scor finala Cupei Campionilor Europeni, contra celor de la AC Milan.

În fotbalul european, atunci a început declinul roş-albaştrilor şi a început dominaţia „diavolilor” milanezi, ștafeta fiind predată într-un mod totuși brutal, prin proporțiile scorului.

Pe Nou Camp, stadionul Barcelonei, echipă în faţa căreia Steaua câştigase CCE în 1986, nimeni nu se aştepta la o diferenţă atât de mare. Mai ales că Steaua defilase până la finală zdrobind la scor Sparta Praga (5-1 şi 2-2), Spartak Moscova (2-1 şi 3-0), IFK Goteborg (0-1 şi 5-1) şi Galatasaray (4-0 şi 1-1).

Echipa antrenată de Anghel Iordănescu, propulsat principal în toamna anului 1986, când Emeric Ienei a fost trecut la națională, avea multă experiență, dar căpătase și uzură. Față de Sevilla 86, titulari mai erau doar Iovan, Bumbescu, Lăcătuș, Pițurcă și Tudorel Stoica (suspendat la finala cu Barcelona), iar Balint devenise un fel de armă secretă. Intra mereu după pauză și marca. Echipa îi pierduse pe Duckadam, Belodedici, Bărbulescu, Boloni și Majearu, dar apăruseseră Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Rotariu și Hagi, plus Lung și Ungureanu, doi dintre componenții exponențiali ai Craiovei Maxima, fotbaliști de națională.

AC Milan se baza pe tripleta olandeză Gullit – Van Basten – Rijkaard

E greu de spus care echipă a fost mai bună, Steaua 86 ori Steaua 89, dar cert e că ultima juca mai spectaculos. De aceea, finala de pe Nou Camp, unde steliștii au fost primiți cu ostilitate, a avut o desfășurare surprinzătoare.

Milan, în schimb, impresionase doar în semifinale, unde a surclasat pe Real Madrid cu 6-1, scor general, după 1-1 şi 5-0. Înainte însă fusese la un pas de eliminare, trecând greu de Steaua Roşie Belgrad, calificare la penaltyuri şi de Werder Bremen, 0-0 şi 1-0. Echipa se baza pe trioul olandez Gullit – Van Basten – Rijkaard, cel care avea să devină cel mai bun trio din istoria fotbalului.

Primii doi jucau din 1987 la echipă, în vreme ce ultimul venise abia în 1988. Rijkaard se certase la Ajax cu Johan Cruyff și a jurat că nu va mai juca niciodată sub comanda acestuia. Clubul l-a trimis la Sporting Lisabona, dar a semnat prea târziu pentru a fi eligibil de joc și a fost împrumutat imediat la Real Zaragoza, de unde după un an aproape pierdut a fost recuperat de AC Milan.

Steaua avea lotul mult subțiat

Ce s-a petrecut în finală n-a avut legătură cu nicio teorie, deoarece Milan efectiv a dat de pământ cu Steaua. La pauză era deja 3-0, iar în minutul 47 tabela arăta un neverosimil 4-0, după „dublele” lui Van Basten şi Gullit. Steaua n-a avut nicio ocazie clară, doar Piţurcă ajungând la un moment dat într-o situaţie oarecum favorabilă din care a ratat însă. Fostul selecţioner şi-a amintit ulterior ce s-a petrecut la acel meci. „Noi am fost prea încrezători şi nu am urmat programul normal. După ultimul meci de campionat nu am mai intrat în cantonament, şi asta ne-a costat. Italienii se temeau de noi. Jucasem de două ori cu ei pe «San Siro» şi nu ne bătuseră niciodată. De aceea au intrat foarte concentraţi. Noi, în schimb, am fost relaxaţi, am luat goluri repede şi s-a terminat. Lotul era destul de uzat, unii îmbătrânisem, nu aveam soluţii de rezervă. În mod normal, Lung, Rotariu şi Stoica nu trebuiau să joace atunci, pentru că aveau probleme medicale, dar nu mai aveam jucători pe măsura lor. Dincolo de orice scuză însă, Milan avea o superechipă”, a spus Piţurcă peste ani.

Gică Hagi, care a fost al treilea marcator al competiţiei în acel sezon, a avut o explicaţie similară: „Ni se ceruse să luăm totul. Campionatul, Cupa şi CCE. Lotul era subţire numeric. Am dus greul în 12-13 fotbalişti şi nu am mai rezistat la finală”.

Ilie Dumitrescu, suspendat din cauza lui Hagi

Steaua nu l-a avut atunci în teren pe Ilie Dumitrescu, care a fost suspendat, iar în locul lui antrenorul Anghel Iordănescu a încercat o mutare surpriză, titularizându-l pe Daniel Minea, care a avut însă o evoluție ștearsă. Ilie a fost suspendat pentru un gest banal. La un out de margine, el i-a lăsat mingea lui Hagi, care a insistat să execute el acea lovitură. Arbitrul a considerat că Ilie Dumitrescu a tras de timp și l-a avertizat cu galben, astfel că a ratat finala.

Steaua a clacat atunci spectaculos în fața unui Milan, care avea să câștige trofeul și un an mai târziu. Arigo Sacchi reușise să facă o echipă mare, în care juca toată apărarea naționalei Italiei, plus mijlocașii Carlo Ancelotti, actualul antrenor de la Real Madrid, și Roberto Donadoni, unul dintre cei mai talentați mijlocași italieni din toate timpurile, devenit ulterior selecționer și adversary al României la Euro 2008. „Steaua n-a înțeles nici în minutul 90 cum mi-am așezat echipa pe teren”, a povestit Sacchi în   cartea Piramida inversată, istoria tacticii în fotbal (scrisă de Joanthan Wilson, 2008). Autorul a vorbit și cu Silviu Lung despre acea partidă, iar fostul goalkeeper dezvăluia cu franchețe că „Steaua – Milan a fost singurul meci al carierei în care am obosit”.

Bumbescu are și acum coșmaruri

Adrian Bumbescu a rememorate și el peste ani, duelul pe care l-a avut cu Van Basten. „Infernal, cel mai greu adversar din cariera mea. Făcusem strategia cu Fane, eu să îl țin pe Van Basten, el pe Gullit. Ce să ții? N-o să uit niciodată. Lui Van Basten dacă îi dădeai un metru, în secunda următoare te trezeai că e cu fundul în cârca ta. Era ca o gazelă, ce demarcări false făcea, cum exploda… Am ținut adversari de calibru, pe Romario, pe Valdano, pe alții, ca Van Basten n-a fost niciunul”, a povestit Colonelul. „Nevastă-mea îmi spusese să îi aduc ca amintire o şuviţă din părul lui Gullit. La întoarcere i-am spus: «Ce şuviţă, mamă, că nici nu l-am văzut pe teren»”, și-a mai adus aminte si Bumbescu.

Sezonul următor, Steaua a fost eliminată în turul doi, de PSV Eindhoven, tot cu un scor fluviu, 1-5 în deplasare (1-0 acasă), când Bumbescu și Iovan aveau să facă cunoștință cu alt coșmar: brazilianul Romario.

  • Marco Van Basten a fost golgheterul acelei ediții a CCE, cu zece goluri, urmat de Lăcătuș, 7 goluri și Hagi, 6 goluri. Ilie Dumitrescu a avut 4 goluri, la fel ca Gullit, în vreme ce Balint a marcat de trei ori.

AC Milan – Steaua 4-0 (3-0)

Au marcat: Gullit (18, 38), Van Basten (26, 46)

Stadion: Nou Camp (Barcelona) – 97.000 spectatori

AC Milan: G.Galli – Tassotti, Costacurta (74′ F.Galli), Baresi, Maldini – Colombo, Rijkaard, Ancelotti,  Donadoni – Gullit (60′ Virdis), Van Basten.

Rezerve: Pinato, Mussi, Evani

Antrenor: Arrigo Sacchi

Steaua: Lung – Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu – Hagi, T. Stoica,  Minea, Rotariu (46′  Balint) – Lăcătuş, Piţurcă.

Rezerve: Liliac, Bunaciu, L. Bălan, Negrău

Antrenor: Anghel Iordanescu

Iulian Anghel / Autor
A intrat în presa sportivă în 1995 la „Sportul românesc” și a fost pe rând colaborator, redactor, editor, șef departament reporteri speciali, redactor șef sport la Gazeta Sporturilor, Prosport și Adevărul. A revenit full-time în presă după cinci ani petrecuți la Minsterul Afacerilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic nimănui și…” Ce fac copiii regretatului afacerist
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic…
Selecționerul Ciprului nu s-a ferit de cuvinte! Ce a spus despre România, la câteva minute după meci
Selecționerul Ciprului nu s-a ferit de cuvinte! Ce a spus despre România, la câteva minute după meci
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului,…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM…
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
×