Lucescu a suferit, la 69 de ani, cea mai severă înfrângere a carierei. Guardiola, tânărul naș al marelui antrenor român
Pep Guardiola, prietenul mai tânăr cu un sfert de veac al legendarului Mircea Lucescu, a devenit nașul românului căruia i-a administrat chiar acum, la apusul carierei de antrenor, cea mai severă înfrângere din palmares. Miercuri seară, la München, tehnicianul în vârstă de 44 de ani l-a învins pe Lucescu senior pentru a doua oară la scor în ultimii patru ani. Miercuri, 11 martie 2015, a fost Bayern – Șahtior 7-0 (2-0) în returul optimilor de finală ale Ligii Campionilor. Pe 6 aprilie 2011, în prima manșă din sferturile de finală ale aceleiași competiții, Guardiola îl punea la respect pe Lucescu în FC Barcelona – Șahtior 5-1 (1-1). În ambele situații, românul a acuzat arbitrajul.
Pentru Mircea Lucescu (69 de ani), a cărui carieră de antrenor a început în 1979 și acoperă mai bine de jumătate din vârsta sa, acest 0-7 cu Bayern reprezintă cea mai severă înfrângere suferită vreodată. În cei 36 de ani de antrenorat, „Il Luce” a trecut pe banca a 10 echipe din patru țări: Corvinul Hunedoara, Dinamo București, Rapid București (România), Pisa, Brescia, Reggiana, Inter Milano (Italia), Galatasaray Istanbul, Beșiktaș Istanbul (Turcia) și Șahtior Donețk (Ucraina). La acestea se adaugă naționala României, pregătită între 1981 și 1986. Niciodată, echipele antrenate de român n-au suferit o asemenea catastrofă.
Până la dezastrul de miercuri, de pe „Fussball Arena” din München, cea mai dură înfrângere înregistrată de antrenorul Mircea Lucescu data din ediția 1980-1981 a Diviziei A, când Corvinul Hunedoara pierdea la Pitești, cu FC Argeș, cu scorul de 0-6. Lucescu era atunci în cel de-al doilea an de antrenorat. Notabil este însă că Lucescu a suferit trei dintre cele mai importante înfrângeri ale sale în ultimii ani, după ce Șahtior Donețk a început să se califice în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor. Explicația a dat-o tot Lucescu, acesta spunând că, în actualul stadiu de organizare a fotbalului european, faza sferturilor de finală este tot ceea ce poate ținti o echipă din Estul Europei, iar diferența dintre cele două jumătăți ale continentului se mărește pe an ce trece.
Guardiola mută și câștigă în fața lui Lucescu la pauză
Lucescu și Guardiola s-au întâlnit de multe ori în Liga Campionilor și sunt prieteni dincolo de dreptunghiul verde
Antrenorul român a încercat să explice miercuri, la conferința de presă, ce s-a întâmplat pe teren. În tur, la Lvov (Șahtior nu poate juca acasă, la Donețk, deoarece orașul din Estul Ucrainei este ocupat de forțele de invazie rusești), scorul fusese 0-0. Returul s-a dezechilibrat încă de la început, după ce fundașul central Kucher a fost eliminat în minutul 3, în urma aceleiași faze dictându-se un penalty din care Müller a deschis scorul pentru Bayern. Lucescu a mutat imediat, l-a scos pe mijlocașul dreapta Taison și a introdus un alt fundaș central, pe Krivțov. Până la pauză, cârpeala a ținut, iar nemții n-au reușit să mai înscrie decât o dată, prin Boateng. În repriza secundă s-a produs dezastrul, iar gazdele au înscris cu o frecvență de un gol la fiecare nouă minute: Ribery (min. 49), din nou Müller (min. 52), Badstuber (min. 63), Lewandowski (min. 75) și Götze (min. 87). Interesant este că și în 2011, la Barcelona – Șahtior 5-1, echilibrul s-a rupt tot la pauză. În acel meci, ucrainenii au deschis scorul, iar gazdele au egalat cu greu, la pauză înregistrându-se egalitatea, 1-1.
„Nimic nu poate scuza și nici explica rezultatul de azi. N-avem nicio justificare”, a început Mircea Lucescu. Românul s-a dezlănțuit apoi, acuzând arbitrajul: „Echipele mari sunt ajutate. Bayern nu avea însă nevoie de acest ajutor. Din acel moment, absolut tot ceea ce am vorbit și pregătit s-a dat totul peste cap. Nimic din ceea ce discutasem și plănuisem nu a mai fost valabil”.
Dincolo de aceste cuvinte rămâne însă secvența de la finalul partidei cu Guardiola îndreptându-se spre banca oaspeților pentru a saluta un Lucescu aproape fără reacție, prăbușit în scaun. Marele antrenor român realiza că tocmai înregistrase cea mai dură înfrângere din cariera sa de aproape patru decenii.