Maradona e pro evoluție! Marele Diego susține regula care ar schimba fotbalul pentru totdeauna: „«Mâna lui Dumnezeu» nu ar fi existat, dar…”

Fostul mare fotbalist argentinian Diego Maradona, ajuns la 56 de ani, a declarat că introducerea arbitrajului video va fi benefică fotbalului și a recunoscut că dacă această tehnologie ar fi existat și în trecut, golul marcat de el la Campionatul Mondial din 1986 ar fi fost anulat.

Maradona a înscris atunci ambele goluri ale selecționatei Argentinei din meciul câștigat cu scorul de 2-1 în fața Angliei, în sferturile de finală ale turneului. La primul gol s-a folosit, însă, de mână, reușita sa fiind denumită ulterior drept „mâna lui Dumnezeu”.

Dacă ar fi existat sistemul de arbitraj video – care a fost folosit deja la Cupa Confederațiilor și urmează să fie introdus în sezonul următor din Bundesliga – arbitrul tunusian Ali Bin Nasser ar fi luat decizia corectă, crede Maradona.

„M-am gândit la acest lucru și, desigur, acel gol nu ar fi fost validat, dacă exista această tehnologie. Și vă mai spun ceva: la Campionatul Mondial din 1990, m-am folosit de mână ca să resping o minge de pe linia porții în meciul cu Uniunea Sovietică. Am avut noroc că arbitrul nu a observat. Atunci nu se putea folosi această tehnologie, dar în ziua de astăzi este cu totul altceva.

Dar nu a fost vorba doar de golul meu din ’86, să nu uităm că Anglia a câștigat Campionatul Mondial din 1966 în urma unui șut care nu a trecut de linia porții. Apoi li s-a întâmplat și englezilor în 2010, când Lampard a trimis mingea dincolo de linie împotriva Germaniei, dar arbitrul nu a văzut”, a declarat Diego Maradona, pentru site-ul fifa.com.

Maradona este de părere că introducerea arbitrajului video va reduce numărul comentariilor și controverselor, la următoarele turnee finale.

„Multe incidente din istoria Campionatului Mondial nu ar fi avut loc, dacă exista această tehnologie. A venit timpul pentru o schimbare. Chiar dacă unii oameni se împotrivesc, tehnologia va conferi plusvaloare și va veni în sprijinul echipelor care decid să atace și să își asume riscuri”, a completat fostul campion mondial.

Campionatul Mondial al Cluburilor din 2016 și Cupa Confederațiilor 2017 au fost primele mari competiții în care arbitrii au avut la dispoziție proba video pentru a analiza fazele controversate.

Prin intermediul sistemului VAR (video assistant referee) sunt analizate fazele de joc, într-o cameră specială, de unde sunt furnizate informații către arbitrul de pe teren, astfel că acesta poate să corecteze greșelile clare. Printre situațiile incluse se numără goluri, penalty-uri și cartonașe roșii. Hotărârea finală este luată de către arbitrul principal.

« »

Publicat: 25 07. 2017, 19:45
Actualizat: 25 07. 2017, 19:46