Alexandru Maxim, 29 de ani, a ajuns în 2013 de la Pandurii Târgu Jiu la VfB Stuttgart. Suma de transfer a fost de 1.5 milioane de euro. În vara lui 2017 a fost cedat la Mainz pentru trei milioane de euro, însă din ianuarie 2020, mijlocașul activează sub formă de împrumut în Turcia, la Gaziantep, echipa condusă de Marius Șumudică.
Maxim susținea că nu s-a impus în Bundesliga fiindcă antrenorii mizează pe tineri. În plus, un român ar fi dezavantajat față de un jucător din țări ca Germania, Spania sau Italia.
El e încă un exemplu al unui fotbalist autohton care nu s-a impus într-o competiție puternică din străinătate, dar Marcel Răducanu, fost internațional ce a evoluat șase ani pentru Borussia Dortmund (1982 – 1988), are o explicație.
„Mi-am pus întrebarea asta tot timpul. Nu numai eu, ci și prietenii mei de aici, foști fotbaliști, sau cei din țară, atunci când vorbim la telefon. Oare de ce?
Eu am jucat vreo șase ani aici, Lupescu la fel, Mutu mult timp în Italia. Ce e cu acești copii de acum? Joacă la început, trebuie să o facă, că se dau sume importante pentru ei, apoi…Mă gândesc la Maxim, că era cel mai recent exemplu de jucător român în Germania.
L-am urmărit. Primul sezon la Stuttgart a jucat foarte bine și eram bucuros, spuneam: Uite că a venit și un copil care face față, care are ceva ce nu au ceilalți, care s-a făcut iubit și de public! Dar, apoi a început să evolueze din ce în ce mai puțin și s-a terminat…e adevărat că s-au schimbat și antrenori pe acolo, dar nu cred că erau toți așa tâmpiți încât să nu-l bage…că au ceva cu el. Nu se poate asta, toți sunt profesioniști. Eu zic că el a făcut ceva greșit.
Am văzut că a spus că el nu juca fiindcă sunt preferați tinerii, că antrenori pe ei mizează. Asta e vrăjeală, eu avem 30 de ani când am ajuns aici și tot jucam!”, a declarat Marcel Răducanu pentru ProSport.
Mijlocașul explica recent de ce nu s-a impus în Bundesliga. „Un român nu va fi niciodată pus pe aceeași balanță cu un spaniol, german sau italian. Vă spun asta cu mâna pe inimă. Unui neamț i se acordă mai multe șanse decât unui român. Nu înseamnă că nu ai valoare dacă intri 30 de minute și nu dai două goluri. Al doilea meci ajungi pe bancă. Am văzut jucători care nu au făcut nimic multe meciuri și au rămas titulari!
Fotbalul este tot mai mult afacere. Vor să vândă jucători tineri și să câștige bani, iar acest lucru m-a afectat. Cei de la Mainz sunt concentrați să dea șansa unor jucători tineri”, declara Alexandru Maxim la Digi Sport.
S-a născut la data de 21 octombrie 1954, în București. A început fotbalul la Progresul, apoi a ajuns la Steaua, debutul în prima divizie având loc la vârsta de 19 ani, într-un meci CSM Reșita – Steaua, 2-0. A activat ca mijlocaș ofensiv.
În țară a evoluat la roș – albaștrii nouă sezoane consecutive (1972-1981), cucerind două titluri de campion (1975-1976, 1977-1978) și două Cupe (1975-1976, 1978-1979). A marcat 84 de goluri în 229 de partide
La echipa naţională a avut 21 selecţii, în care a marcat trei goluri.
A fost ales „Fotbalistul Anului” în 1980 în România, dar în 1981 a fugit în RFG cu ocazia unui meci al echipei naționale. A cerut azil politic în Germania de Vest. A semnat cu Hannover 96 şi Borussia Dortmund și a fost suspendat un an de UEFA pentru dublă semnătură. A jucat în cele din urmă la Dortmund, din 1982, după ce s-a plătit jumătate de milion de mărci germane către Hannover 96.
A evoluat șase ani pentru Borussia Dortmund, până în 1988, iar apoi a semnat cu FC Zurich. S-a retras în 1991. A bifat 163 de partide în Bundesliga și a reușit 31 de goluri.
A absolvit școala de antrenori și-n 1994 a deschis la Dortmund o școală de fotbal acreditată de Federația Germană de Fotbal. Pentru scurt timp l-a avut elev și pe Mario Gotze.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER