Paderborn. Un oraș aflat la 100 de kilometri est de Dortmund. Un oraș cu o populație de circa 145.000 de locuitori, în care autoritățile au obligat clubul de fotbal SC Paderborn 07 să nu dispute meciuri de fotbal vinerea și niciodată mai târziu de ora 22:00, pentru a nu deranja liniștea publică. Nu pare tocmai cel mai atractiv loc pentru a juca fotbal, însă fotbalul se joacă… pe teren. Acesta este aspectul la care Paderborn a excelat în sezonul precedent.
Nu contează începutul, totul depinde de sfârșit
Prologul campaniei 2013-2014 a fost dezastruos pentru SC Paderborn. Echipa antrenată de Andre Breitenreiter (40 de ani) adunase doar nouă puncte după nouă etape, iar retrogradarea părea o realitate mult mai certă decât promovarea. Însă situația avea să ia o turnură neașteptată. Pauza de iarnă găsea echipa de pe Arena Benteler pe poziția a noua în clasament, pentru ca în a doua parte a sezonului, 12 victorii din 17 meciuri să ducă la asigurarea promovării în Bundesliga pentru prima dată în istoria clubului.
Markus Krosche, căpitanul echipei, se află la clubul din nord-vestul Germaniei din 2001, însă nu s-a așteptat niciodată la un asemenea rezultat. „Este incredibil că am reușit cel mai mare succes din istoria clubului. Într-adevăr, orice se poate întâmpla în fotbal, dar experiența aceasta este senzațională”, a declarat mijlocașul de 33 de ani pentru televiziunea „Sky”, imediat după victoria cu scorul de 2-1 în fața lui VfR Aalen, în ultima etapă a campionatului.
„Este un sentiment de nedescris, pentru că niciunul dintre noi nu credea că echipa ar putea reuși așa ceva”, a jubilat și antrenorul Breitenreiter după asigurarea promovării directe în Bundesliga. „Sunt extrem de mândru că sunt antrenorul acestor băieți. Ar trebui să profităm de această ocazie, pentru a bea toate tipurile de bere care există în Paderborn”.
Buget de 6 milioane de euro, în timp ce Bayern Munchen are jucători care câștigă de două ori mai mult
Majoritatea specialiștilor consideră succesul clubului Paderborn o minune, iar în aceeași categorie îl plasează și persoane avizate în domenii, să spunem, mai spirituale decât fotbalul. „Ca un om al bisericii, mă feresc din a utiliza termenul de >„, a declarat Hans-Josef Becker, arhiepiscopul orașului Paderborn. „Dar promovarea lui SC Paderborn în Bundesliga este cu siguranță ceva pe care l-ai putea denumi, măcar, un miracol al fotbalului”. Și pe bună dreptate. Clubul a avut un buget de doar 6 milioane de euro în sezonul 2013-2014, și s-a calificat în Bundesliga, unde echipe precum Bayern Munchen au jucători care câștigă de două ori mai mult într-un an. De asemenea, clubul este deficitar și la alte capitole. Cele mai mici stadioane din Bundesliga pot găzdui circa 30.000 de spectatori, în timp ce arena celor de la Paderborn are o capacitate de aproximativ două ori mai mică.
Arena Benteler poate găzdui doar 15.300 de spectatori, dar are 1.900 de locuri de parcare pentru biciclete (foto: N-W News.de)
Indiferent de aceste lipsuri la nivel de experiență sau la nivel de facilități, indiferent de poziția pe care o va ocupa la finalul sezonului 2014-2015, SC Paderborn merită reverențe pentru calificarea în Bundesliga. Merită admirație pentru emoția pe care o va oferi fanilor săi pe parcursul celor 34 de meciuri de campionat pe care, pentru prima oară în istorie, le va disputa la cel mai înalt nivel al fotbalului german. Merită respect pentru bucuria adusă suporterilor romantici ai fotbalului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER