Cum a oprit Pele un război cumplit, într-o singură zi: „Una dintre marile mele mândrii. Fotbalul trebuie să fie un instrument pentru bine”
Marele fotbalist Pele a murit, iar multe dintre poveștile vieții lui au ieșit la iveală. Una dintre ele are legătură cu continentul african.
Pe data de 4 februarie 1969, un eveniment mai puțin cunoscut, dar atât de emoționant l-a avut ca actor principal pe Pele.
Santos ar fi trebuit să joace un amical în Nigeria, dar aici era război civil. Pele a reușit să oprească pentru o zi confruntările care au durat între 5 iulie 1967 și 13 ianuarie 1970 și care s-au soldat cu moartea a peste un milion și jumătate de oameni.
Cum a oprit Pele un război cumplit, într-o singură zi: „Una dintre marile mele mândrii. Fotbalul trebuie să fie un instrument pentru bine”
Războiul civil nigerian a început când guvernul nigerian atacă Republica Biafră pe 6 iulie 1967 la Garkem. Războiul a durat până în 1970 și s-a caracterizat printr-un asediu continuu asupra regiunii Biafra.
Fostul internaţional brazilian Pele, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, a încetat din viaţă, joia trecută, la vârsta de 82 de ani.
Marţi dimineaţă, la ora locală 10.00, va porni cortegiul funerar de la stadion, va trece prin faţa casei în care locuieşte mama lui Pele, Celeste, în vârstă de 100 de ani, iar apoi va ajunge la cimitirul Memorial Necropole Ecumenica, unde va avea loc înmormântarea. La înmormântare va fi prezentă doar familia lui Pele.
Pele s-a născut la 23 octombrie 1940, la Tres Coracoes, fiind fiul unui fotbalist, Dondinho, şi al lui Celeste Arantes.
A fost numit după inventatorul american Thomas Edison. Părinţii au decis să renunţe la litera “i” din Edison şi să îl numescă Edson, dar pe certificatul de naştere s-a făcut o greşeală, astfel că în multe documentele numele său apare ca fiind “Edison”. Pele a început să i se spună în timpul şcolii, după numele fotbalistului său preferat, Bile, de la Vasco da Gama.