Muzeul din Santos destinat marelui Pele a fost luat cu asalt de către fanii din toată lumea, după ce legendarul fotbalist s-a stins din viață.
Edson Arantes do Nascimento a murit la vârsta de 82 de ani, după ce în ultimii ani a dus o luptă crâncenă cu o boală necruțătoare,
La doar câteva zile de la înmormântarea legendarului fotbalist brazilian, fanii din toate părțile lumii au decis să asalteze muzeul din Santos, unde se află mai multe obiecte din cariera fabuloasă pe care a avut-o Pele.
Reporterii ProSport au intrat în clădirea amplasată în centrul istoric din Santos și au reușit să vorbească chiar cu directorul muzeului.
În muzeul lui Pele se regăsesc mai obiecte donate chiar de marele fotbalist de la cutia de curățat pantofi pe care o folosea când avea 7 ani și era foarte sărac, până la cele mai strălucitoare medalii și trofee pe care le-a cucerit.
Paulo Monteiro a dezvăluit că fostul mare star brazilian a primit oferte pentru a amplasa muzeul în mai multe orașe importante din lume, însă Pele a dorit ca orașul Santos să fie cunoscut de oricine.
„Muzeul Pele era chiar visul lui Pele. Și el a primit oferte de a face muzeul la Berlin, la Tokyo, în New York, dar el a vrut să fie aici, în Santos, orașul care l-a făcut cunoscut în lume. Aici erau niște clădiri istorice ale orașului, dar erau ruină, pentru că au fost distruse de un incendiu. Deci a fost o șansă de a reocupa un loc istoric și să aducem mai mulți turiști în zonă. A fost o reconstrucție totală și inaugurat în 2014 cu ocazia meciului de deschidere de la Campionatul Mondial din Brazilia
Statuia asta a fost făcută când Pele avea 51 de ani de către o echipă de la Madame Tussauds. Adevărul e nu că doar se aseamănă statuia cu Pele, e însuși Pele. El a fost matrița pentru statuie. Deci exact tot cum e el, înălțimea și toate detaliile, sunt identice lui.
Muzeul are o suprafață puțin peste 4000 de metri pătrați. 4200. Toate exponatele sunt din casa lui Pele, au fost donate chiar de el și sunt în jur de 600 de obiecte, iar în muzeu se mai regăsesc până șa 700 de piese. (Care este cea mai prețioasă?) Sunt mai multe, dar noi nu evaluăm în bani, ci în însemnătatea istorică. Precum Balonul de Aur pe care l-a câștigat în 2014. Și e inedit că Pele nu a candidat pentru Balonul de Aur, iar când i-au făcut o evaluare, el ar fi trebuit să îl câștige de 7 ori dacă în epoca lui ar fi existat actualele criterii. Mai avem aici cutia de curățat, care este una din piesele cele mai importante din viața lui Pele, pentru că el a avut o copilărie foarte modestă, săracă și el ca să poată strânge bani să cumpere o pereche de ghete de joc, lustruia pantofii oamenilor din gara Bauru, unde locuia. Și aici avem acea cutie de curățat, care este începutul a totul. Este foarte reprezentativă. Mai avem tricouri, ghete, o serie de obiecte”, a spus Paulo Monteiro în exclusivitate pentru ProSport.
„În prima zi după moartea lui Pele, au trecut pe aici 6000 de persoane într-o singură zi. Și nici nu a trecut o săptămână și suntem la aproape 10.000 de vizitatori.
Pele a fost cel mai cunoscut om de pe planetă. A fost un om care la 45 de ani de când s-a lăsat de fotbal, încă mai existau oameni care erau fanii lui. Și fani care nu l-au văzut jucând niciodată și îl idolatrizau. Dacă te gândești, 2 treimi din populația Pământului nu l-au văzut jucând și sunt fanii lui. Iar fotbalul se împarte între înainte și după Pele. Când el a început, numărul 10 era doar un tricou de fotbal. Dar începând de la el, a însemnat numărul vedetei echipei, al celui mai bun jucător din echipă.
Dacă te uiți la cei mai buni jucători apăruți după el și la ce făceau sau fac, Pele deja a făcut singur toate astea. Și cifrele lui sunt mult mai bune. Eu pot să-ți spun că, într-adevăr, epocile sunt diferite și e greu de comparat. De ce? Dacă Pele ar juca azi, el nu ar avea 1282 de goluri, ar avea 3000 de goluri”, a mai adăugat directorul muzeului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER