Rivalitatea CSA Steaua – FCSB s-a mutat la vecini: cele două echipe desprinse din CSKA Sofia se întâlnesc în prima etapă din Bulgaria, programată pe 7 august!
Nu doar în România există echipe diferite care evoluează separat deși provin dintr-o singură formație. Bulgaria, adică vecinii noștri de la sud de Dunăre, se pregătește de ceea ce noi așteptăm de mulți ani. Adică un meci CSU Craiova – Universitatea Craiova ori FCSB cu CSA Steaua. Pentru ei mai este doar puțin peste o săptămână până la un astfel de duel inedit. Un duel între două formații ale fostei armate comuniste bulgare.
Se va juca CSKA 1948 Sofia – CSKA Sofia, de la ora 20.00, prima etapă a sezonului 2020-2021 a campionatului bulgar de fotbal.
Cum s-a împărțit în două marele club bulgar, CSKA Sofia
CSKA Sofia, legendarul club bulgar cu 31 de titluri și 20 de cupe, a intrat în faliment în 2016 pentru o datorie totală de 13 milioane de euro. Motiv pentru care o echipă a luat-o de la zero din Liga 4, e vorba de CSKA-1948, iar o alta a cumpărat licența celor de la Litex Loveci, se pare că prețul a fost de 4 milioane de euro, și a continuat să joace pe prima scenă a fotbalului bulgar.
Aceasta din urmă este CSKA Sofia, care-și joacă partidele de pe teren propriu pe arena „Bălgarska Armia”. Cealaltă echipă, care este condusă de cotizațiile fanilor și sponsorilor, evoluează pe „Vasil Levski”.
Ironia este că în prima etapă a noului campionat, așa a decis țintarul ligii, cele două echipe să se confrunte în meci direct, CSKA 1948 Sofia – CSKA Sofia, de la ora 20.00.
Krasimir Balakov antrenează la CSKA 1948
CSKA 1948, bazându-se doar pe jucători bulgari, s-a adaptat rapid la noile realități dure, cu o ascensiune remarcabilă și rapidă în top după trei promovări consecutive din 2017.
„Mulți dintre noi – fani, foști jucători, nu au putut fi de acord că clubul, care a fuzionat cu Litex, este adevăratul CSKA, așa că am decis să creăm un nou club”, a declarat directorul executiv al celor de la CSKA 1948, Dobrin Gionov. „Acesta este un club deținut de fani. Am reușit să atragem sponsori mari, dar fanii aleg conducerea”, a adăugat Gionov.
Krasimir Balakov, una dintre vedetele Bulgariei care a ajuns în semifinalele Cupei Mondiale din 1994, a fost numit în această lună principal. „Ambițiile mele sunt nu numai să dezvolt clubul, ci și să obțin ceva mai mult. Într-o zi vreau ca jucătorii să aibă șansa de a juca în Europa”, a declarat Balakov pentru Reuters.
Cel mai greu moment a fost în 1985: cele mai bune echipe bulgare au fost desființate!
În 1985, în urma unei finale de cupă controversată între cele mai bune echipe ale Bulgariei, pigmentată cu multe durități, prin decret prezidențial ambele formații au fost desființate și refondate cu conduceri și nume noi, Sredeț fiind noul nume al lui ȚSKA, iar Vitoșa cel al lui Levski Spartak. Ușor-ușor, a revenit la rădăcini, adică la armată, adăugându-și în denumire și ȚFKA. După ce în 1988, Septemvri s-a retras din uniune, ȚFKA Sredeț a rămas doar ȚFKA.
După căderea comunismului, s-a revenit la numele de ȚSKA. Cu toate acestea, în 1992 Ministerul Apărării și-a retras sprijinul. Clubul a putut merge mai departe trăind din vânzarea unor jucători. Președintele de până atunci, un om cu pricepere, Valentin Mihov, a devenit președintele federației bulgare, iar locul i-a fost luat de Petăr Kalpakciev, care avea să se dovedească nepotrivit pentru respectiva funcție.
Între 1953 și 1962 CSKA, echipa armatei bulgare, a cucerit de 9 ori ocnsecutiv campionatul, iar cel mai cunoscut fotbalist bulgar al tuturor timpurilor, Hristo Stoicikov, a jucat pentru această formației între 1984 și 1990. La data de 23 septembrie 1987 evoluează pentru prima dată în echipa națională, iar în sezonul fotbalistic 1989/1990 câștigă Gheata de Aur, ca golgheter al Europei, cu 38 de goluri în campionat. FC Barcelona a plătit celor de CSKA Sofia 4,5 milioane de dolari în 1990. În finala Cupei Bulgariei din anul 1985 este suspendat pentru o perioadă nedeterminată, în urma unor bătăi între jucători pe gazon, ulterior sancțiunea este redusă la doar un singur an.