România, la Cupa Africii. Antrenorul cu cinci mandate în Liga 1, presat să ajungă în finală. „Respect România. A contat mult în cariera mea” | INTERVIU
Duminică debutează prima competiție majoră a noului an, în fotbalul mondial. Prosport prezintă legăturile dintre Cupa Africii și fotbalul românesc.
Nasser Chamed (Gaz Metan) este fotbalistul care reprezintă Liga 1 la competiția din Camerun, iar Mario Marinică este singurul român implicat în Cupa Africii și a vorbit despre cariera sa cu scenariu de film.
Însă singurul om care și-a legat cariera de fotbalul românesc și are șanse să câștige competiția este Toni Conceicao.
România, la Cupa Africii. Antrenorul cu cinci mandate în Liga 1, presat să ajungă în finală. „Respect România. A contat mult în cariera mea”
Fostul antrenor al lui CFR, FC Brașov sau Astra este din 2019 selecționerul Camerunului și are obiectiv să readucă în top fosta mare campioană din Africa. Portughezul are un lot cu jucători din Serie A sau Ligue 1 și se bazează pe vedete precum Choupo-Moting (Bayern), Onana (Ajax), Anguissa (Napoli) sau Toko Ekambi (Lyon), iar casele de pariuri așează Camerun printre favoritele la câștigarea Cupei Africii, mai ales că joacă acasă.
Finala este obiectivul lui Toni Conceicao, care vorbește despre presiunea din cel mai important moment al carierei și despre influența României în cariera sa. Spune că fotbalul românesc i-a oferit experiență și succes și a adoptat inclusiv expresii folosite des de antrenorii români.
ProSport: Cum gestionați presiunea, domnule Conceicao? Camerun este printre favoritele la câștigarea Cupei Africii.
Toni Conceicao: Da, este presiune mare. Persoanele din Camerun au mare încredere în echipa națională. Avem o echipă bună, cu jucători valoroși, dar este o competiție grea.
Presiunea este și mai mare pentru că jucați acasă, în Camerun?
Da, sunt ambiții mari. Camerun a câștigat de cinci ori Cupa Africii și va fi presiune mai mare pentru că jucăm acasă. Dar am încredere că putem face rezultate bune.
Este stipulat în contract că trebuie să ajungeți în finală?
Am contract până în 2023, dar în fotbalul nu se știe niciodată. Cum se spune? Antrenorul trebuie să aibă bagajul la ușă” (n.red. – râde). Obiectivul este finala și câștigarea barajului pentru Campionatul Mondial.
Lot de 140 de milioane de euro
Aveți un lot cu multe vedete. Onana, Choupo-Moting, Ekambi… Este mai greu sau mai ușor să lucrezi cu staruri?
Sunt foarte profesioniști și înțeleg deciziile antrenorilor. Nu este dificil. Sunt jucători cu personalități puternice.
Jucătorii africani sunt mereu în sfera de interes a marilor cluburi. Se fac presiuni din partea impresarilor când ești selecționer într-o țară cum e Camerun?
Cine mă cunoaște și din România știe cum sunt eu. Doar antrenorul decide la echipele mele. Eu sunt cel care decide mereu. Mă concentrez doar pe treaba mea.
Cum ați ajuns să antrenați Camerun?
Aici a fost selecționer Artur Jorge, un mare antrenor portughez, care a făcut o treabă foarte bună. Este un antrenor pe care îl cunosc, care a fost antrenorul meu. Așa că Federația din Camerun a avut încredere în antrenorii portughezi și a vrut să aducă iar un antrenor lusitan.
Toni Conceicao are cinci mandate în Liga 1
România v-a ajutat să vă creați un nume în antrenorat?
Îmi place foarte mult România. Am mult respect pentru fotbalul românesc și pentru mulți oameni de acolo, în special la Cluj unde am câștigat titlul. A contat mult în cariera mea.
Ce v-a învățat România?
Fotbalul e fotbal, la fel peste tot. Mi-a oferit experiențe pe care le-am adunat.
Ați visat la acest moment? Ați visat să fiți antrenorul unei naționale la un turneu final?
Este un moment important. Reprezentăm o țară și sunt multe așteptări. Mulți oameni așteaptă rezultate bune.
Este momentul carierei?
Vedem ce se întâmplă. După Cupa Africii vom avea și play-off pentru Cupa Mondială.
Samuel Eto’o este noul președinte al Federației. Ați vorbit cu el, vă susține?
Am vorbit o dată, săptămâna trecută, dar destul de puțin. Vedem ce se întâmplă în viitor.