Ronald Koeman este noul antrenor al celor de la FC Barcelona. De ce transferuri are nevoie urgentă formația catalană pentru a porni reconstrucția | ANALIZĂ

23 March 2019, Netherlands, Zeist: Netherlands manager Ronald Koeman leads a training session on bicycles for Netherlands national soccer team ahead of Sunday's UEFA European Championship Qualifying soccer match against Germany. Photo: Federico Gambarini/dpa

Quique Setien s-a despărțit oficial de Barcelona, iar pe banca tehnică a fost numit fostul mare jucător al clubului Ronald Koeman. Urmează o perioadă de reconstrucție pentru echipa catalană, olandezul în vârstă de 57 de ani are câteva decizii cruciale de făcut pentru ca echipa să ajungă din nou în elita forțelor din Europa.

Ronald Koeman, prima conferință la Barcelona: „Aici este casa mea! Trebuie să facem schimbări!” Cum va rezolva „cazul” Messi + Primul mesaj transmis în vestiar

Koeman, al cincilea antrenor olandez la FC Barcelona

Fin cunoscător al sistemului de joc implementat de Johan Cruyff pe Nou Camp, Koeman are cunoștiințele necesare pentru a nu repeta greșelile predecesorilor săi care au deviat de la stilul de joc spectaculos al catalanilor.

Posibila plecare a lui Lionel Messi de la Barcelona poate însemna renașterea echipei, cu banii încasați de pe urma argentinianului de 33 de ani se pot face unele transferuri extrem de importante care ar propulsa echipa spre titlul din La Liga dar și spre gloria din UEFA Champions League. Mai mult decât atât, toți cei 5 jucători aflați în vizorul Barcelonei se potrivesc filozofiei de joc a lui Ronald Koeman, acoperind pozițiile deficitare din teren.

FC Barcelona a avut până acum patru antrenori olandezi: Rinus Michels, Johann Cruyff, Frank Rijkaard și Louis Van Gaal. Ronald Koeman este al cincilea.

Bernardo Silva în locul lui Lionel Messi

Sigur, Bernardo nu are 6 baloane de aur în dreptul său, dar în teren poate organiză mai bine jocul prin implicarea activă pe ambele faze. Polivalent și extrem de inteligent tactic portughezul în vârstă de 26 de ani este pe radarul Barcelonei în această vară.

Demonstrație de polivalență, contra lui Brighton, Bernardo a fost prezent pe tot terenul, 95 de atingeri în total cu un procentaj de 87% pase reușite

 

Eric Garcia, înapoi la Barcelona

Eric Garcia provine din celebra academie a Barcelonei La Masia, cumpărat la 16 ani de Manchester City, poate evolua lejer pe două posturi, fundaș central dar și mijlocaș defensiv, un plus care îi poate oferi mai multă libertate de mișcare lui Frenkie de Jong

99% a fost procentajul de pase reușite de Garcia în meciul contra lui Lyon

Lautaro Martinez în locul lui Luis Suarez

Vedeta celor de la Inter este printre principalele ținte ale Barcelonei din această vara, talentatul atacant argentinian poate intra în combinații rapide cu coechipierii săi pentru ca mai apoi să atace poarta adversă prin incursiuni rapide.

Poziționarea lui Martinez in acest sezon nu se reduce doar la postul de atacant central

Donny van de Beek echilibrul de la mijlocul terenului

Cu o medie de două tackling-uri pe meci în acest sezon de Eredivisie, mijlocașul de doar 23 de ani se poate completa perfect cu Frenkie de Jong conaționalul său. Cu o tehnică bună olandezul poate contribui decisiv și în faza ofensivă.

Donny van de Beek, controlează eficient zona de mijloc, reușind să paseze decisiv la momentul oportun

Malang Sarr plusul de viteză din apărare de care Barcelona are mare nevoie

Fundașul francez, în vârstă de 21 de ani, dispune de o viteză foarte bună, poate juca atât în lateral cât și în centru. Media sa pase reușite în Ligue 1 fiind una impresionanta de 93%.

Sarr unul dintre cei mai activi fundași din Ligue 1 în acest sezon

Revenirea lui Coutinho în lotul lui Koeman după împrumutul la Bayern este binevenită, tehnicul brazilian fiind recunoscut pentru viziunea din jocul său, prestația sa din semifinala UEFA Champions League fiind o dovadă în plus că Barcelona are nevoie de un jucător cu profilul lui.

Ce sistem de joc folosește Ronald Koeman și care este planul tactic

Koeman va readuce la Barcelona sistemul 4-3-3 celebru, utilizat și de Johan Cruyff în trecut bazat pe “De Ruit” cum îl numesc olandezii, diamantul, sau cu alte cuvinte rombul care formează nucleul sistemului de joc. Koeman va excela unde alții au greșit, pentru că a evoluat ca jucător în acest sistem sub comanda lui Cruyff la Barcelona.

Toți cei 11 jucători participă direct la jocul pozițional, în principiu terenul se împarte în 3 zone orizontale cea proprie, de mijloc și zona adversă. Jucătorii își schimba poziționarea în funcție de zona în care se află dar niciodată nu se pierde forma de romb de la mijloc aceasta fiind “computerul” echipei, zonă de legătură între compartimente și punct de referință pentru coechipieri.

Cum va evolua Barcelona sub comanda lui Koeman și care sunt titularii dacă reușește cele 5 mari transferuri

În prima treime echipa se aliniază într-un 4-3-3, cu verde marcat nucleul echipei în formă de romb

În a doua treime, în jurul nucleului ( verde ) care funcționează ca o punte de legătură echipa se repoziționează, astfel se formează compartimentul ofensiv ( albastru ) și cel defensiv ( roșu ), fiecare jucător având cel puțin 3 opțiuni de pasă pentru a menține posesia și a evita presingul advers.

În ultima treime nucleul (verde) ajunge în fața careului advers, atacanții sunt poziționați ideal în raport cu poarta iar extremele întind apărarea adversă pentru a deschide spații. Balonul trebuie să circule pentru a destabiliza defensiva adversă.

Se observă cum toată filozofia de joc al cărui adept este și Koeman gravitează în jurul unui nucleu format constant din 4 jucători, iar ceilalți coechipieri se poziționează mereu în raport cu el în forme geometrice bine gândite. Jocul pozițional ridicat la nivel de artă. Comprimă spațiile când nu ai posesia pentru a recupera rapid și deschide opțiunile de pasă și incursiune atunci când ai balonul în posesie.

Rămâne de văzut cum va decurge pentru olandez mandatul de antrenor la FC Barcelona, cert este că deciziile pe care le va lua în această vară pe piața transferurilor vor face diferența între succes și eșec.

Publicat: 20 08. 2020, 06:15