Organizație care se ocupă de stabilirea regulilor din fotbal, IFAB, va avea următoarea ședință organizată la Londra, weekend-ul viitor, iar deja au fost propuse mai multe schimbări spre a fi dezbătute.
IFAB este pregătită să facă mai multe schimbări în fotbal, ce au în vedere creșterea timpului efectiv de joc. Soluția la care s-au gândit oficialii constă în oprirea cronometrului când nu mai circulă mingea.
Aceștia au luat ca exemplu handbalul, iar președintele FIFA, Gianni Infantino, susține modificarea deoarece ar oferi mult mai multe minute efective de joc, a explicat Marca. În cazul adoptării acestei noi reguli, ea va fi implementată după multiple meciuri, iar cronometrul va fi oprit după un fault, înainte de aut, la schimbări sau după înscrierea unui gol.
După luarea acestei măsuri, fiecare meci de fotbal se va încheia fix la minutul 90, similar cu modul în care la handbal jocul se oprește după 60 de minute. S-au mai luat în considerare și alte măsuri, cum ar fi acordarea de prelungire egale cu timpul pierdut, ajungându-se la reprinze cu 10 minute mai lungi.
Chiar dacă oprirea cronometrului este încă dezbătută intens, tot se va aplica o normă ce are în vedere creșterea considerabilă a timpului de joc, la începerea sezonului următor. Arbitrii vor fi nevoiți să monitorizeze timpul care se pierde pe parcursul fiecărei reprize și secundele înstrăinate vor fi traduse în prelungiri la final.
Printre altele, organizația a propus implementarea unei reguli „anti-Dibu Martinez”, portarul fiind recunoscut pentru tendința sa de a distrage executantul loviturii de la 11 metri.
În urmă cu o săptămână IFAB a hotărât că federațiile naționale vor avea voie să păstreze regula celor cinci schimbări, adăugată în timpul pandemiei de Covid. Premier League a respins acest lucru, englezii preferând să rămână la sistemul clasic cu numai trei înlocuiri.
Organizația a mai implementat recent și alte modificări importante, iar una dintre acestea constă în obligarea portarilor să aștepte executarea unui penalty sau lovituri de departajare cu ambele tălpi pe marcaj și nu le va fi permis nici măcar să stea în spatele liniei de poartă.
IFAB mai intenționează să aducă o schimbare la nivel mondial, care are ca scop fluidizarea jocului. De la 1 iulie executarea loviturilor de la margine se va face cu piciorul, după cum se întâmplă deja la futsal.
„S-ar diminua șansele ca mingea să ajungă la un adversar în jumătatea acestuia, în special pe finalurile de meci, și s-ar elimina avantajul de a avea în teren un specialist în aruncările lungi, calitate nespecifică jocului de fotbal”, a fost explicația oferită de fostul antrenor al lui Arsenal Londra, Arsene Wenger, în prezent șeful Dezvoltării Globale a Fotbalului la FIFA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER